Istočna Srbija

Milioni za sijalice – ulice u mraku

11.02.2016 godine tadašnji gradonačelnik Zaječara Velimir Ognjanović potpisao je Ugovor sa firmom DOO SLED Beograd za javnu nabavku elektromaterijala za potrebe održavanja javne rasvete . Ukupna vrednost Ugovora je 2.380.584.dinara . Tada su pribavljene 1462 živine sijalice , ali i nešto više od 600 natrijumovih sijalica.

Već sledeće 2017 godine u februaru javnom nabavkom su od istog dobavljača pribavljene 1154 natrijumove sijalice Ugovorom koji je potpisala načelnik gradske Uprave Gordana Ognjenović koji je težak 2.498.190 dinara . Osim sijalica kao i u prethodnoj javnoj nabavci pribavljen je i ostali elektrotehnički materijal prigušnice,upaljači, digitalni uklopnik , osigurači, ali i 50 uličnih svetiljki sa nosačima .

Da „staronova“ vlast ne bi zaostala za onom izvorno-starom već iste godine je u novembru mesecu objavljen tender za još jednu javnu nabavku elektromaterijala za potrebe održavanja javne rasvete kada su dokupljene još 594 natrijumove sijalice . Doslednost u borbi za osvetljavanje grada još jednom je dokazana – Ugovor je zaključen sa DOO Sled Beograd na iznos 933.562,80 dinara što ukupno sa Ugovorom o tekućem održavanju javne rasvete koji je u iznosu od 847.100 dinara Grad zaključio sa grupom ponuđača DOO Jeftović Bor i DOO Fortuna Bor u istom periodu i sa Ugovorom sa  firmom Kip Lajt   o dekorativnoj novogodišnjoj rasveti u visini od 2.675.280 dinara bezmalo 7 miliona dinara koji su iz budžeta grada otišli na održavanje javne rasvetu u 2017 godini .

O malverzacijama sa pingvinom ,eskimskim iglom i led kablovima pisali smo  na linku  http://dostajebilo.rs/blog/2017/12/09/novogodisnje-igrarije-sjaj-i-beda-zajecara/
2018 godine nastavlja se „rad“ na osvetljavanju Grada . I opet Ugovor od 2.378.916 dinara dobija Sled DOO Beograd kao jedini ponuđač na tenderu za nabavku dobara elektro materijala za održavanje javne rasvete a za potrebe obavljanja delatnosti JKP Timok Održavanje. Nabavljene su, između ostalog i 1454 natrijumove sijalice .

Iz dostupne dokumentacije jasno je da se sijalice i materijal kupuju .

Iz odgovora v.d.direktora JKP Timok Održavanje Viceta Lalića saznali smo da je ukupan broj sijaličnih mesta u gradu 4500  mesta a u selima zaječarske opštine 2800 mesta.

 

 

Postavlja se pitanje   gde se nabavljene sijalice montiraju obzirom da su svakodnevne pritužbe građana kako u gradskom tako i u seoskom području na nepostojanje ulične rasvete .

Gradski odbor Dosta je bilo Zaječar prati načine trošenja budžetskog novca i ukazuje građanima na netransparentnost njegovog korišćenja.

Budžetski novac je novac svih građana i načini njegovog trošenja moraju da budu transparentni , i to ne samo u nabavkama već i u načinima korišćenja nabavljenih dobara i usluga .

 

Raščanin Mirjana

Koordinator GO “Dosta je bilo” Zaječar

Oznake