VIDEO Здравство Изјава Скупштина

(Видео) Бранка Стаменковић: Да ли је министар Лончар научио нешто након епидемије морбила?

У дану када посланици у Скупштини упућују питања Влади и министрима, народна посланица ДЈБ Бранка Стаменковић питала је министра здравља Златибора Лончара да ли је научио нешто из епидемије морбила која полако пролази, а која је однела 15 људских живота.

– Епидемија морбила полако јењава, до сада је однела 15 живота. Хоће ли министар здравља након овог искуства коначно обратити пажњу на препоруке и савете Института Батут о унапређењу процеса имунизације? Узрок пада вакцинације је реорганизација рада предшколског и школског диспанзера којом се вакцинација препушта родитељима. Родитељи често немају времена да одведу децу на вакцинисање због посла,  а када их и одведу, добију информацију да вакцина нема. На ове узроке и проблеме Батут упозорава од 2011. године, објашњава Бранка Стаменковић.

Посланица Стаменковић је детаљно проучила извештаје, предлоге и препоруке Института “Др Милан Јовановић Батут” где су уредно упозоравали да до епидемије морбила може доћи.

– Институт Батут још од 2011. упозорава да је неопходно да се, приликом набавке вакцина за наредну генерацију, поручи 25% више да не би било несташица и епидемије. Министре Лончар, престаните да пребацујете кривицу на антивакцинални лоби, њихов утицај је мали, каже Стаменковић.

Упоредо са Батутом, на могуће проблеме и проналажење хитних решења, дуже од пет месеци упозорава у Народној скупштини и посланичка група Доста је било.

– О свим проблемима који су проузроковали епидемију морбила, упозоравам већ пет месеци када сам тражила да се организује јавно слушање. До данас то није урађено, завршава посланица Стаменковић.