VIDEO Istočna Srbija Privreda Reagovanje Rudarstvo Skupština

(Video) Branislav Mihajlović: Hapšenje u RTB Bor prikriva mnogo veću krađu u koju je umešan menadžment rudnika na čelu sa Spaskovskim

Predsednik Dosta je bilo i narodni poslanik Branislav Mihajlović danas je u Narodnoj skupštini uputio nekoliko pitanja ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću. Povod je nedavno hapšenje nekolicine radnika RTB Bor zbog sumnje da su tokom procesa obrade otuđili veću količinu zlata. Međutim, kako smo do sada navikli, iza tog hapšenja stoji mnogo veća zloupotreba i šteta koja se nanosi građanima, a o čemu se ne govori.

– Da li može da se dovede u vezu period od 2015. godine do danas, u kome je evidentan nedostatak određenih količina zlata, sa periodom otpočinjanja saradnje RTB Bor sa firmom “Red Metal”, čiji je predstavnik gospodin Milan Popović, kao jedinim partnerom u poslovima uslužne prerade uvezenog bakarnog koncentrata u tom periodu, pitao je predsednik DJB Branislav Mihajlović.

Naime, u tom periodu, RTB  Bor je sarađivao sa privatnom firmom “Red Metal” za koju je vršio preradu uvezenog bakra. Cena prerade bila je mnogo niža od tržišne cene, pa je RTB Bor svesno gubio novac u korist Popovićeve firme. Taj gubitak svrstao je RTB Bor među gubitaše, a građani Srbije i danas plaćaju gubitke ove “dobre saradnje”.

– S tim u vezi, da li je tačno da u svim ugovorima koje je RTB Bor zaključio sa firmom “Red Metal”, i to samo sa njom, jedinom u poslovima uslužne prerade bakarnog koncetrata u navedenom spornom perodu, nije bila predviđena razmena hemijskih analiza o sadržajima bakra, zlata i srebra, između RTB Bor kao prerađivača i firme “Red Metal” kao isporučioca sirovine, pitao je Mihajlović.

Drugim rečima, analizu bakarnog koncentrata radio je samo “Red Metal”, ne i RTB Bor. Iako je u svetu pravilo da analizu bakarnog koncentrata pre obrade vrše i firma koja obrađuje i firma za koju se obrađuje, pa se te analize upoređuju, ovde to nije slučaj. Analizu je radila samo Popovićeva firma, a čelnici RTB-a su je bezuslovno prihvatili.

– Ugovorom je precizirano da se hemijske analize sadržaja bakra, zlata i srebra u bakarnim koncetratima koji se uslužno prerađuju, u formi obavezujuće hemijske analize kontrolne kuće, koju je u tu svrhu pod navodima “velikodušno” plaćala firma “Red Metal”, samo ispostavlja RTB Bor na znanje i za konačnu primenu u finalnom obračunu količina bakra, zlata i srebra, a koji se nakon prerade isporučuje “Red Metalu”. Takav način poslovanja predstavlja najgrublje kršenje međunarodnih normi, čime se širom otvaraju vrata za krađu i korupciju najvišeg stepena, objašnjava poslanik Mihajlović.

Pitanja koja se nameću su da li su i troškovi obrade metala koju je za firmu “Red Metal” vršio RTB bili “ispod cene”?  Da li je menadžment RTB Bor u svrhu sopstvenog opravdanja ovako ugovorenih nepovoljnih troškova prerade u 2015. godini, samo dva meseca nakon potpisivanja ugovora sa “Red Metalom”, naručio od firme “Maneks doo” i gospodina Dragoljuba Zbiljića ponudu za preradu bakarnih koncentrata sa lošijim finansijskim uslovima? Time je trebalo da se, u poređenju sa ugovorenim uslovima sa “Red Metalom”, zaključi koliko je RTB Bor napravio “dobar posao”? Ovo su samo neka od pitanja na koje Dosta je bilo od menadžmenta RTB-a traži odgovor.

– Dok se velika krađa u RTB Bor odigrava daleko od očiju javnosti, vlast to svesno prikriva isceniranim hapšenjem, završava Mihajlović.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Poštovani g. Mihajloviću, veoma podržavam vaše nastupe u skupštini. Jedini ste, mislim na članove vaše partije koji ste neposredni u svojim pitanjima i komentarima na aktualne teme u društvu i skupštinskim zasedanjima. Ali, ima jedno ali, pre izvesnog vremena ste bili gost na N! i tada ste najavili konsolidaciju vaših poljuljanih redova a posebno da ćete se vratiti na rad u skupštinu u punom sastavu! Onoliko koliko vas je ostalo i sa nadom da će se neki od odlazećih članova vratiti u vaše redove. Vreme prolazi i koliko vidim pored vas su još istrajne Brankica i Ana! Svaka čast ali me ipak zanima gde su ostali. Posebno Radulović, jer mi njegove, po režim razorne diskusije nedostaju. Plenarna zasedanja sve više liče na smrdljivu baru gde caruju Rističevići, Atlagići, Martinovići i buranija u liku Orlića, Markovića a za ostali šoder šteta karaktera!
    Poštovani g. Mihaloviću, odazovite se i udostojite nas bilo kakvim odgovorom jer to simpatizeri zaslužejemo i očekujemo!

    • Poštovani dusko,
      evo ugrabih malo vremena, doduše sa zakašnjenjem, da Vam odgovorim. Prolećno skupštinsko zasedanje je na kraju, pa onda nastupa letnja pauza do septembra. Potpuno smo svesni značaja poruka koje se javnosti šalju iz Skuštine. Kada biste samo znali koliko tek meni nedostaju oni britki i precizni Sašini komentari, pa onda elegantni nastupi Dušana Pavlovića i Jasmine Nikolić. Ali molim Vas da shvatite da neke stvari treba odbolovati, a za to je potrebno vreme. Najvažnije u ovom momentu je da smo svi zajedno, da činimo napore i preduzimamo korake da s jeseni, kada se nastavi rad Skupštine, svi zajedno nastupimo baš onako kako Vi i ostali naši simpatizeri očekujete od nas. Budite sigurni da ce tako biti.

  • Ko da hapsi Spaskovskog, kada je on najveća vedeta Bora i okoline. Dugotrajan i zagonetan je njegom come back na čelu RTB Bor, mala ruka, a veliki zalogaj. U RTB Bor sve se vraća, sve se plaća i ispod ruke. Dinkić je vratio Spaskovskog na mesto generalnog direktora 2008. godine, koji je do 2000. godine vedrio, oblačio i muljao Rudnicima bakra Bor. Nakon toga Spaskovski je vratio zvuk fabričke sirene, koja raznosi zvuk pet puta dnevno, da se radnici ne uspavaju. Pomenuti je vratio i iznošenje para iz RTB Bor, najčešće na neviđeno. Vide se, nema ih.

  • MONOLITIZIRANJE RTB BOR!

    Jedini kombinat bakra u Srbiji, RTB Bor, zvanično je sada postalo jedinstveno, tj. RBB, RBM i TIR su kao rastvor raznobojne tečnosti homogeno pomešani i tako je dobijena zamućena tekučina u jednoj posudi zvana RTB Bor. RTB Bor-om junački je rukovodio i vodio, od 2008. godine, Spaskovski i to kao jedinstveno preduzeće nezvanično. On je vedrio i oblačio tamnim oblacima, postavljao i menjao direktora zavisnih preduzeća od toga na koju nogu i sa kakvom svešću ustajao. Menjao je upravne odbore i njihove predsednike, kako mu se prohtelo u tim trenucima, umesto da Upravni odbor RTB Bor razrešava i imenuje generalnog direktora. Nakon ‘vatanja magle, Sosa se prvo ušlihtao Dinkiću i zajedno su preveli preko mutne reke RTB Bor sa društvenog u državnom preduzeću, lakše se diše (krade), zatim sa Tadićem i na kraju ugurao se ΛV do cipele. Rasturio je proizvodnju, prerađivačku industriju i RTB Bor, jedinstveno ili složeno, doveo ga na nivou proizvodnje i organizacije iz 1938. godine. On je skoncentrisao RTB Bor, kadrove, razvoj, vođenje i upravljanje u svojoj glavi, koja je slepo (po svom poltronskom i klimoglavskom nahođenju) gledala u vođi Srbije. Da se razumemo, krađa, kriminal, sumnjive i nedozvoljene radnje nisu izostale, pogotovu “nestanak” zlata, pare i bakra. E, to je ta radikalno-napredna i jedinstvena organizacija RTB Bor.