Saobraćaj Šumadija

Zbog čega Kruševac ovih dana liči na Alep?

… Ili, šta pre krpiti, rupe po ulicama ili rupe u džepovima, pitanje je sad! Svedoci smo da su na ulicama Kruševca, od kako je prošla zima (ha, zima!) počeli silni radovi. A zima, kakva god bila, ostavila je tragove na ulicama iliti saobraćajnicama Kruševca u vidu brojnih rupa. Sneg, sa druge strane, neki čudan. Onako, protrčao, a ostavio kratere za sobom. I to možda ne bi bilo čudno, da asfalt na kruševačkim ulicama nije „vrhunskog kvaliteta“. Barem prema količini novca kojim je plaćen.

I pored toga, vlastima u gradu se verovatno učinilo da rupa na ulicama nema dovoljno, pa su se potrudili, da ono što ćudljivoj zimi nije pošlo za rukom, urade brojni putari i radnici na postavljanju vodovodnih, toplovodnih i drugih cevi. Jer, navikli su naši vozači da lome točkove na oštrim ivicama asfaltnih provalija, a znamo da nije dobro igrati se sa navikama i živcima vozača.

Uglavnom, na mestima gde je asfalt isečen, nije stavljen novi. Na tim mestima su ostale nezaobilazne prepreke, u prvo vreme zatrpane peskom i šljunkom. Poslednjih dana, učestale kiše su razvukle šljunak duž saobraćajnica, plašeći već iziritirane vozače da im neki leteći oblutak ne razbije šoferku, jer ista često vredi koliko i pola plate. Ili da nekom prolazniku, lansiran točkom, poput projektila ne razbije glavu.

A nekako u isto vreme kreće rekonstrukcija raskrsnica, što je drugi naziv za izgradnju kružnih tokova. Da su kružni tokovi dobra stvar, jer regulišu protok saobraćaja na pravi način, shvatili su u Evropi još pre par decenija. I njihovu izgradnju zdušno pozdravljam. Samo prethodno bi valjalo obezbediti alternativne zaobilaznice. Kao prvo, jer se u stvorenim gužvama i na neadekvatnim prelazima skraćuje vek automobilima koji su ionako u poznim godinama. A kao drugo, dajte uradite kružne tokove kako valja, a ne da vozeći se njima imam utisak kao da sam na rolerkosteru (ko je pomenuo onaj kod Don Žon kule!?).

I onda, na kružnom toku, od kuma – fontana! Pa zašto, pobogu!? Kome treba fontana na kružnom toku?! Aman, ljudi! Pa nećemo valjda da se rashlađujemo raspršenim kapljicama dok oblećemo kružni tok! Ah, da, sad kapiram! Fontane koštaju, plaćaju se iz budžeta, višestruko više od realne cene. Pa se neko doooobro ugrađuje. Dobro, sad je OK. Isisavanje budžeta, ili tačnije novca građana, je već odomaćena praksa u Srbiji i čini se na razne načine! Malverzacije sa jeftinim asfaltom (da podsetim), popločavanje ulica (ko je pomenuo keramičara?) i tako dalje. Tako da je to malo-pomalo, postalo nekako… uobičajeno. Za ovu gradsku i republičku vlast. Jer zašto bismo mi sada renovirali bolnice ili škole, kad možemo da gradimo… fontane!? Više se isplati! Nekome.

I tako, narode kruševački, uživajte u lepim prolećnim danima u razrovanim ulicama i zagušenom saobraćaju. I dok se ulicama ore zvuci automobilskih sirena i škripa kočnica nervoznih vozača i dok vam znojavo lice umivaju kapljice sa fontana, mislite o tome kako nam dobro ide. I ne brinite, dok se vaši džepovi prazne, nečiji se pune! Do vrha!

Oznake

DJB.Kruševac

Gradski odbor Kruševac

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Kakve lopine sunce ti, kakav je to narod koji trpi ovo…
    Svaka čast DJB.Preporodili bi Srbiju kad bi došli na vlast što se očigledno nikada neće dogoditi, nažalost.