Коментар Привреда Скупштина

(Видео) Приоритет за наплату дуга код стечајних предузећа треба да имају радници, а не офшор агенције

Заменица председника Доста је било и народна посланица Бранка Стаменковић данас је у Скупштини образложила зашто је сет закона који чине предлози закона о финансијском обезбеђењу, стечају и закон о привредним друштвима.

На почетку, посланица Стаменковић је истакла да је добро што се по новом предлогу закона о међубанкарским трансакцијама  смањују намети, а то значи да ће трговцима најпре бити олакшано јер за поједину робу, до сада, није било исплативо плаћање картицом.

– Закон о смењењу накнада за међубанкарске трансакције предвиђа смањење намета приликом плаћања картицом што је добро за мале породичне трговине. Због високих такси трговци вас моле да платите готовином. Једина замерка је што се дуго чекало на овај закон. Изгледа да се приватни банкарски сектор одобровољио и пристао на смањење провизије приликом плаћања картицом, а то потврђује да смо свих ових година стављали интересе крупног капитала испред малих породичних фирми, рекла је посланица Стаменковић.

Да се интереси крупног капитала стављају испред интереса малих фирми потврђују два предлога закона – о финансијском обезбеђењу и о стечају. На штети ће да буду грађани, нарочито они који раде у предузећима у стечају.

– Прво треба да се намире дугови према радницима у стечајним предузећима, исплате им се плате и повеже радни стаж. А не да се сва дуговања намире према једном повериоцу, углавном оном који је најближи власти већ опробаним коруптивним методама. Када се исплате радници, онда се намирују остали равномерно и ту не сме један да добије све, а остали ништа. У стечају сви помало губе, рекла је Стаменковић.

Шеф посланичке групе Доста је било Саша Радуловић је 2013. године за време мандата министра привреде предложио Закон о стечају који је предвиђао да се из стечене масе издвоје средства за плате радника и повезивање радног стажа. Потом од преостале суме намирују се други потражиоци, али приоритет имају радници. Међутим, тај закон није усвојен.

– По закону који је предложио Саша Радуловић, ово што садашња власт хоће да усвоји би било кажњиво. Не може нека офшор агенција за наплату дуга преко реда да извуче паре на име дуга из неке фирме у стечају. Те фирме иако дугују имају веома вредну имовину и најпре треба исплатити раднике, па онда равноправно све остале, завршава Стаменковић.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Dobro,kada cemo u Skupstini videti one za koje su, pre svega, glasali ljudi 2016. kada su glasali za Dosta je bilo?
    Za ove druge niko nije ni cuo do njihovog ulaska u Parlament.
    Npr.Sasu Radulovica i Dusana Pavlovica?
    Da li su oni dobili poslanicki mandat da sede kod kuce ili da nas predstavljaju i zalazu se za nase interese?