Komentar Privreda Skupština

(Video) Prioritet za naplatu duga kod stečajnih preduzeća treba da imaju radnici, a ne ofšor agencije

Zamenica predsednika Dosta je bilo i narodna poslanica Branka Stamenković danas je u Skupštini obrazložila zašto je set zakona koji čine predlozi zakona o finansijskom obezbeđenju, stečaju i zakon o privrednim društvima.

Na početku, poslanica Stamenković je istakla da je dobro što se po novom predlogu zakona o međubankarskim transakcijama  smanjuju nameti, a to znači da će trgovcima najpre biti olakšano jer za pojedinu robu, do sada, nije bilo isplativo plaćanje karticom.

– Zakon o smenjenju naknada za međubankarske transakcije predviđa smanjenje nameta prilikom plaćanja karticom što je dobro za male porodične trgovine. Zbog visokih taksi trgovci vas mole da platite gotovinom. Jedina zamerka je što se dugo čekalo na ovaj zakon. Izgleda da se privatni bankarski sektor odobrovoljio i pristao na smanjenje provizije prilikom plaćanja karticom, a to potvrđuje da smo svih ovih godina stavljali interese krupnog kapitala ispred malih porodičnih firmi, rekla je poslanica Stamenković.

Da se interesi krupnog kapitala stavljaju ispred interesa malih firmi potvrđuju dva predloga zakona – o finansijskom obezbeđenju i o stečaju. Na šteti će da budu građani, naročito oni koji rade u preduzećima u stečaju.

– Prvo treba da se namire dugovi prema radnicima u stečajnim preduzećima, isplate im se plate i poveže radni staž. A ne da se sva dugovanja namire prema jednom poveriocu, uglavnom onom koji je najbliži vlasti već oprobanim koruptivnim metodama. Kada se isplate radnici, onda se namiruju ostali ravnomerno i tu ne sme jedan da dobije sve, a ostali ništa. U stečaju svi pomalo gube, rekla je Stamenković.

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović je 2013. godine za vreme mandata ministra privrede predložio Zakon o stečaju koji je predviđao da se iz stečene mase izdvoje sredstva za plate radnika i povezivanje radnog staža. Potom od preostale sume namiruju se drugi potražioci, ali prioritet imaju radnici. Međutim, taj zakon nije usvojen.

– Po zakonu koji je predložio Saša Radulović, ovo što sadašnja vlast hoće da usvoji bi bilo kažnjivo. Ne može neka ofšor agencija za naplatu duga preko reda da izvuče pare na ime duga iz neke firme u stečaju. Te firme iako duguju imaju veoma vrednu imovinu i najpre treba isplatiti radnike, pa onda ravnopravno sve ostale, završava Stamenković.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Dobro,kada cemo u Skupstini videti one za koje su, pre svega, glasali ljudi 2016. kada su glasali za Dosta je bilo?
    Za ove druge niko nije ni cuo do njihovog ulaska u Parlament.
    Npr.Sasu Radulovica i Dusana Pavlovica?
    Da li su oni dobili poslanicki mandat da sede kod kuce ili da nas predstavljaju i zalazu se za nase interese?