Београд Људска права Финансије

Наплата преплаћеног за вртић у Београду искључиво преко извршитеља

Град Београд не намерава добровољно да врати родитељима преплаћено за вртић, нити да  испоштује правоснажне и извршне пресуде Апелационог суда, већ свесно допушта принудну наплату, искључиво преко извршитеља.

На овај начин је са рачуна града Београда досад исплаћено  738 милиона динара, наводи се у одговору који смо добили од Градског секретаријата за финансије. Међутим, колико је у овој суми удео накнада за извршитеље, a колико је враћено родитељима, нисмо добили одговор. То и не чуди јер је у интересу градских власти да сакрије колико новца ће беспотребно отићи на неразумне судске поступке и у џепове извршитеља.

У односу на ову досад исплаћену суму, Град је могао да прође са три пута мањим износом, само да је, као велики број градова у Србији, вратио родитељима паре одмах, а не да је улазио у бесмислене судске спорове у којима је покушавао отрилике да докаже да дете није ишло у вртић, а можда није ни дете својих родитеља.

И не само што је ушао у скупе спорове чији су трошкови око 1500 евра по случају, већ се Град жалио на првостепене пресуде (а камата се све време гомила док траје жалбени поступак). И након одлуке Апелационог суда у корист родитеља сада поново неће да плате добровољно, него убацују у игру и извршитеље који такође имају своје трошкове.

Градску власт је дакле апсолутно баш било брига за расипање новца из буџета Града Београда, нити су показали жељу да смање трошкове.

Ево стварних судских трошкова које Град мора да плати у једном случају:

Израда тужбе: 13.500 дин.

4 рочишта: 36.000 дин.

7 поднесака: 63.000 дин.

Трошкови вештачења: 12.000 дин.

Такса на тужбу: 13.270 дин.

Такса на пресуду: 13.270 дин.

УКУПНО: 151.040 дин.

 

Па на ово треба додати још и трошкове извршитеља.

Иако трошкови извршитеља зависе од случаја до случаја, пракса је таква да извршитељ наложи родитељу да уплати 50% “таксе” да би кренуо у извршење.

Потом када заплени средства са рачуна Града Београда, он заплењује главницу+камату+судске/адвокатске трошкове + 100% своје “таксе” тј. накнаде за рад, од чега онда родитељу исплаћује све заплењено и враћа оних 50% које је узео на име предујма.

Пример: тамо где Град дугује 228.000 динара (главница + адвокат + судски трошкови, БЕЗ КАМАТЕ) извршитељ је тражио да родитељ уплати 13.000 динара да би кренуо у извршење (50%), што имплицира да ће град платити најмање 26.000 динара извршитељу, с тим да то није коначна сума.

Према информацијама које смо добили од Градског правобранилаштва, у Правобранилаштву се води 15.942 предмета родитеља који су тужили Град, од чега 3.799 ожалбених предмета у другом степену и 8.460 правоснажно окончаних предмета.

Подсећамо, од 3. априла 2010. до 31. децембра 2014. родитељи су плаћали вртић скупље него што је то било законом прописано – уместо  2.700 плаћали су и до 8.700 динара. Уместо да врати преплаћено, градска власт на челу са СНС-ом одлучила је да уђе у судске спорове што значи да по том основу нанета додатна материјална штета градском буџету. Врховни касациони суд је 09.02.2016. год. усвојио мишљење да су родитељи оштећена страна.

ДЈБ ће водити одговорну социјалну политику. Сматрамо да држава из буџета треба да плаћа све трошкове боравка деце у обдаништима за све грађане Србије, као и да изједначи приватни сектор са државним и омогући и приватним обдаништима да по истој цени чувају децу. Право детета на образовање и васпитање не сме да зависи од економске снаге његових родитеља.

Повезани текстови:

Правично решење за преплаћене вртиће

Зашто је одлазак у вртић битан

Вртићи затворени за сиромашну децу

Odgovor na zahtev za pristup info.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Biću van teme, ali gde vam je ovde,na sajtu Djb-a,intervju sa Sašom Radulovićem koji je objavljen u Beogradskom glasu?
  Da li redak i svež intervju(pritom odličan,pročitala sam ga u novinama,ne na sajtu) sa vašim osnivačem i dojučerašnjim predsednikom zaslužuje da se nađe na naslovnoj stranici ovog sajta?
  I dalje stoje tekstovi Olivere Jović(da li je ona još uvek vaš član?).I do juče su stajali tekstovi Svetlane Kozić koja me je šokirala svojim odusevljenjem svaki put kada bi neko izašao iz Djb-a.:”Divan dan,uta,ta, rapada se Djb”.
  Zamislite neko ko je do juče bio član pokreta Djb-a da se tako ponaša, i vi i dalje držite njene tekstove na sajtu.
  Hvala bogu da ste ih konačno skinuli.
  Da niste malo pobrkali lončice?

 • Ja bih se, za razliku od vecine, drzao teme o kojoj ste pisali.. (Vrtic) Interesuje me, odakle vam informacija o izvrsiteljima? Da budem jasan,nisam clan ni jedne stranke, sta vise vas sam simpatizer!! Naime, moja porodica je podnela tuzbu za povrat novca od vrtica, kao i jos nekolicina koje smo obavestili o toj mogucnosti. Vecina je do sada dobila taj novac na racun, bez ikakvih izvrsitelja ili slicnih gluposti.. O kakvim onda to izvrsiteljima pisete????