Beograd Ljudska prava Finansije

Naplata preplaćenog za vrtić u Beogradu isključivo preko izvršitelja

Grad Beograd ne namerava dobrovoljno da vrati roditeljima preplaćeno za vrtić, niti da  ispoštuje pravosnažne i izvršne presude Apelacionog suda, već svesno dopušta prinudnu naplatu, isključivo preko izvršitelja.

Na ovaj način je sa računa grada Beograda dosad isplaćeno  738 miliona dinara, navodi se u odgovoru koji smo dobili od Gradskog sekretarijata za finansije. Međutim, koliko je u ovoj sumi udeo naknada za izvršitelje, a koliko je vraćeno roditeljima, nismo dobili odgovor. To i ne čudi jer je u interesu gradskih vlasti da sakrije koliko novca će bespotrebno otići na nerazumne sudske postupke i u džepove izvršitelja.

U odnosu na ovu dosad isplaćenu sumu, Grad je mogao da prođe sa tri puta manjim iznosom, samo da je, kao veliki broj gradova u Srbiji, vratio roditeljima pare odmah, a ne da je ulazio u besmislene sudske sporove u kojima je pokušavao otrilike da dokaže da dete nije išlo u vrtić, a možda nije ni dete svojih roditelja.

I ne samo što je ušao u skupe sporove čiji su troškovi oko 1500 evra po slučaju, već se Grad žalio na prvostepene presude (a kamata se sve vreme gomila dok traje žalbeni postupak). I nakon odluke Apelacionog suda u korist roditelja sada ponovo neće da plate dobrovoljno, nego ubacuju u igru i izvršitelje koji takođe imaju svoje troškove.

Gradsku vlast je dakle apsolutno baš bilo briga za rasipanje novca iz budžeta Grada Beograda, niti su pokazali želju da smanje troškove.

Evo stvarnih sudskih troškova koje Grad mora da plati u jednom slučaju:

Izrada tužbe: 13.500 din.

4 ročišta: 36.000 din.

7 podnesaka: 63.000 din.

Troškovi veštačenja: 12.000 din.

Taksa na tužbu: 13.270 din.

Taksa na presudu: 13.270 din.

UKUPNO: 151.040 din.

 

Pa na ovo treba dodati još i troškove izvršitelja.

Iako troškovi izvršitelja zavise od slučaja do slučaja, praksa je takva da izvršitelj naloži roditelju da uplati 50% “takse” da bi krenuo u izvršenje.

Potom kada zapleni sredstva sa računa Grada Beograda, on zaplenjuje glavnicu+kamatu+sudske/advokatske troškove + 100% svoje “takse” tj. naknade za rad, od čega onda roditelju isplaćuje sve zaplenjeno i vraća onih 50% koje je uzeo na ime predujma.

Primer: tamo gde Grad duguje 228.000 dinara (glavnica + advokat + sudski troškovi, BEZ KAMATE) izvršitelj je tražio da roditelj uplati 13.000 dinara da bi krenuo u izvršenje (50%), što implicira da će grad platiti najmanje 26.000 dinara izvršitelju, s tim da to nije konačna suma.

Prema informacijama koje smo dobili od Gradskog pravobranilaštva, u Pravobranilaštvu se vodi 15.942 predmeta roditelja koji su tužili Grad, od čega 3.799 ožalbenih predmeta u drugom stepenu i 8.460 pravosnažno okončanih predmeta.

Podsećamo, od 3. aprila 2010. do 31. decembra 2014. roditelji su plaćali vrtić skuplje nego što je to bilo zakonom propisano – umesto  2.700 plaćali su i do 8.700 dinara. Umesto da vrati preplaćeno, gradska vlast na čelu sa SNS-om odlučila je da uđe u sudske sporove što znači da po tom osnovu naneta dodatna materijalna šteta gradskom budžetu. Vrhovni kasacioni sud je 09.02.2016. god. usvojio mišljenje da su roditelji oštećena strana.

DJB će voditi odgovornu socijalnu politiku. Smatramo da država iz budžeta treba da plaća sve troškove boravka dece u obdaništima za sve građane Srbije, kao i da izjednači privatni sektor sa državnim i omogući i privatnim obdaništima da po istoj ceni čuvaju decu. Pravo deteta na obrazovanje i vaspitanje ne sme da zavisi od ekonomske snage njegovih roditelja.

Povezani tekstovi:

Pravično rešenje za preplaćene vrtiće

Zašto je odlazak u vrtić bitan

Vrtići zatvoreni za siromašnu decu

Odgovor na zahtev za pristup info.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Biću van teme, ali gde vam je ovde,na sajtu Djb-a,intervju sa Sašom Radulovićem koji je objavljen u Beogradskom glasu?
    Da li redak i svež intervju(pritom odličan,pročitala sam ga u novinama,ne na sajtu) sa vašim osnivačem i dojučerašnjim predsednikom zaslužuje da se nađe na naslovnoj stranici ovog sajta?
    I dalje stoje tekstovi Olivere Jović(da li je ona još uvek vaš član?).I do juče su stajali tekstovi Svetlane Kozić koja me je šokirala svojim odusevljenjem svaki put kada bi neko izašao iz Djb-a.:”Divan dan,uta,ta, rapada se Djb”.
    Zamislite neko ko je do juče bio član pokreta Djb-a da se tako ponaša, i vi i dalje držite njene tekstove na sajtu.
    Hvala bogu da ste ih konačno skinuli.
    Da niste malo pobrkali lončice?

  • Ja bih se, za razliku od vecine, drzao teme o kojoj ste pisali.. (Vrtic) Interesuje me, odakle vam informacija o izvrsiteljima? Da budem jasan,nisam clan ni jedne stranke, sta vise vas sam simpatizer!! Naime, moja porodica je podnela tuzbu za povrat novca od vrtica, kao i jos nekolicina koje smo obavestili o toj mogucnosti. Vecina je do sada dobila taj novac na racun, bez ikakvih izvrsitelja ili slicnih gluposti.. O kakvim onda to izvrsiteljima pisete????