Војводина

Да ли су житељи Меленаца грађани другог реда?

Скуп грађана Меленаца који се одржао у недељу 29. јула је последица нереаговања и небриге локалне власти на проблеме обичних људи. И у претходном периоду дошло је до орагнизованог потписивања петиције мештана овог нашег насеља. Иако се нико није озбиљније упустио у информисаност око проблема, напрасно су проглашени за националисте и шовинисте. Нико не жели јавно да прича о томе шта се тамо збива и шта је то тачно проблем?

Наиме, у претходном периоду дошло је до куповине и досељавања 11, односно 17 породица које се званично воде као избегла лица. Као добри домаћини, житељи Меленаца немају ништа против тога. Међутим како су сами истакли, како је могуће да највећа концентрација досељених је баш у њиховом месту? Зашто није распоређено и по другим местима, како у оквиру републике тако и у оквиру општине Зрењанин?

Лица се воде као избегла иако су већ 19 година житељи града Београда. Сада је одједном донета одлука да се изместе из Београда. Који је разлог те одлуке? Коме сметају тамо, и како се одлучило да се баш настане у Меленце? Лица су Ромске националности, што нико не замера, али су такође и социјални случајеви од којих неки имају и криминални досије, по речима суграђана. На овај начин се социјални проблеми преносе на нашу средину иако и ми имамо огромне проблеме по истом питању. Такође, нико неће да спомиње да долази до појаве крађа, претњи, физичких обрачуна и јавног вређања вероучитеља православне цркве као и скрнављења парохије. Житељи Меленаца живе у одређеној дози страха, а помоћ од полиције или комуналне полиције нема. Осећају се грађанима другог реда у својој држави.

Цео пројекат је финансиран од стране ЕУ. Да ли су та средства добијена и где су потрошена? Куће су купљене преко НВО агенције која више не постоји и све по истој цени што изазива сумњу да је све претворено у бизнис и нечији интерес. Нови власници су их већ девастирали и уништили. Срамотно је да на овом скупу се није појавио председник саме МЗ Меленци. Његово понашање је као да се то њега не тиче. Такође се треба запитати да ли и некадашњи суграђанин, а бивши градоначелник, Бошњак који ради у министарству надлежним за оваква уређења има удела у овој одлуци и дешавањима. Он није удостојио грађане да га виде и чују из више наврата, иако је уредно позван више пута. Представници локалне самоуправе су истакли да нису учествовали у томе.

Поставља се питање како неко води своји локалну самоуправу, како брине о суграђанима ако не учествује у томе или се бар не бори за њихове интересе. Овај проблем неће нестати. Можемо се претварати да га нема али ће засигурно доћи до ескалације.

Од носиоца власти, ДЈБ очекује да стану у заштиту интереса грађана Меленаца тј. града Зрењанина. Да се на свим нивоима боре да дође до равноправне и уједначене расподеле, да се радње врше јавно и транспарентно и да се под хитно усвоје и решавају питања по петицији житеља Меленаца.

Игор Ратковић
Доста је било Зрењанин

ДЈБ Зрењанин

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар