Jedna od mnogobrojnih deponija pored reke Pek
Ekologija Istočna Srbija Saopštenje

DJB će u Majdanpeku napraviti prvu kontrolisanu deponiju

DJB će u Majdanpeku napraviti prvu kontrolisanu deponiju. Majdanpek oduvek ima problem sa odlaganjem smeća jer ne postoji kontrolisani prostor za tu namenu.

Samo na teritoriji Opštine Majdanpek, u koju spada grad Majdanpek sa 11 sela i 3 zaseoka, postoje preko 22 divlje deponije.

Najveća divlja deponija se nalazi u krugu RBM-a (Rudnika bakra Majdanpek) aktivna od 2004. godine.
Prema podacima iz 2009, deponija je zahvatala površinu od 2500 kvadratnih metara. Na nju se deponuje otpad prikupljen iz preko 6000 domaćinstava. Ova deponija je još uvek aktivna, a otpad se ne odlaže po komunalnim propisima. Od 2003. godine ova deponija svrstana je u kategoriju deponija koje ne ispunjavaju ni minimalne mere zaštite.

Ništa manje probleme ne stvaraju ni divlje deponije u okolnim selima kojih je preko dvadeset otkriveno samo u poslednjih 10 godina.

Prema tabeli iz 2009. godine, dve ogromne deponije površine 1650 i 1500 kvadratnih metara nalazi se u okolnim selima Jasikovo i Leskovo.

Dodatni problem stvara i to što se ove divlje deponije nakon nekog vremena zatrpavaju, pa sav otpad nekontrolisano dolazi u dodir sa podzemnim vodama, a samim tim i sa građanima koji koriste vodu iz gradskog vodovoda.

SNS vlast po ovom pitanju nije učinila ništa za 6 godina od kada je na čelu Opštine Majdanpek. U ovom trenutku, ta ista vlast učestvuje u zatrpavanju svih vidljivih deponija kako bi zavarali građane da na izborima glasaju za njih i tako sakrili svoju nesposobnost.

DJB će to promeniti. Majdanpek će dobiti prvu kontrolisanu deponiju za odlaganje celokupnog otpada koji se proizvede u ovoj opštini.

Sadašnju najveću deponiju, koja se nalazi na površinskom kopu RBM-a je neophodno što pre sanirati, zatvoriti i rekultivisati kako bi se zaštiili životi građana.

Novac za to bi se našao ukoliko bi dva velika javna preduzeća – Srbija šume i Nacionalni park Đerdap plaćali korišćenje imovine Opštine Majdanpek. Sada se taj novac sliva u kasu u Beogradu, dok Majdanpek živi na smeću.

Ukoliko bi se na najbolji mogući način iskoristio turistički potencijal Majdanpeka, lokalna ekonomija bi ojačala i komunalni problemi bi lako bili rešeni. Za to je potrebna ozbiljna i odgovorna vlast spremna da radi za dobrobit Majdanpečana, a ne za partijske i lične interese.

Zato 2. septembra izlazimo na izbore sa listom 7. “Dosta je bilo – Upalimo svetlo”, a nosilac liste je mlada profesorka engleskog jezika Višnja Martinović.

Krajnje je vreme da upalimo svetlo i očistimo Majdanpek.

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar