Kosovo i Metohija Politika Saopštenje

Marko Đurić krije bazu podataka o srpskoj imovini na KiM

Iako je u decembru 2017. godine na Okruglom stolu ekonomista izjavio da Kancelarija poseduje sveobuhvatnu bazu podataka državne, društvene, zadružne i ostalih oblika srpske imovine, kao i da poseduje papir za svaki dinar i svaki šraf koji smo kao država u proteklim decenijama ulagali na Kosovu i Metohiji, Marko Đurić odbio je zahtev DJB da te informacije podeli s građanima Srbije, poričući da ta evidencija postoji.

DJB se 27. jula 2018. godine obratio Kancelariji za KiM zahtevom da nam dostavi podatke o imovini Republike Srbije i privrednih subjekata na teritoriji Kosova i Metohije. Umesto traženih podataka, 2. avgusta dobili smo obaveštenje od Marka Đurića da Kancelarija za KiM “ne vodi jedinstvenu evidenciju nepokretnosti u javnoj svojini”.

DJB od svog osnivanja 2014. godine, a Saša Radulović još ranije kao ministar privrede, insistira na popisu i proceni imovine Republike Srbije, posebno imovine na Kosovu i Metohiji, kao i na izradi ličnih karata svih državnih i društvenih preduzeća u Srbiji.  Na osnovu takvog popisa je moguće obračunati vrednost srpske imovine na KiM, koja se meri desetinama milijardi dolara i sprečiti pljačke i manipulacije državnom imovinom. Rešenje imovinskog pitanja je preduslov za rešavanje svih ostalih pitanja koja se odnose na KiM. Pitanje imovine je jasno definisano u svim zakonodavstvima i ako se ono u slučaju KiM baci pod tepih, rešavanje ostalih pitanja postaje apsurdno.

DJB zabrinjava činjenica da šef ove nezavisne državne institucije stavlja partijski interes SNS-a ispred javnog interesa Republike Srbije. Marko Đurić ili obmanjuje građane Srbije da kancelarija ima podatke o imovini Republike Srbije na KiM ili krije te podatke od javnosti, čime stvara pogodno tlo za protivzakonito poklanjanje imovine srpskih građana, preduzeća i države Srbije Prištini.

Apelujemo na šefa Kancelarije za KiM da poštuje Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i da u vršenju svoje javne funkcije ne podređuje javni interes partijskom. Ako te podatke pak nema, zahtevamo da se javno izvini građanima Srbije što ih je obmanjivao. Kancelarija kojom rukovodi osnovana je radi zaštite interesa Republike Srbije, a ne predsednika SNS-a koji tajno pregovara s Prištinom i samovoljno neodgovorno odlučuje o sudbini Kosova i Metohije u ime svih nas, uprkos činjenici da za to nema ustavna ovlašćenja.

Prilog:

– Zahtev za informacijama o imovini

– Odgovor Kancelarije za KiM

 

Zahtev, Kancelarija za KiM sa potpisom
Odgovor KiM

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • VEROVATNO DA RASPOLAZE INFORMACUJAMA.CIM JE NEDAVNO POKAZAO TABELU O NAVODNOM BROJU SRBAU OPSTINAMA NAKOSOVU .ZAR TO NIJE PRIREMA DA U OPSTINAMA GDENAVODNO NEMA SRBA, PREDAJU . TREBA POKRENUTI INICIJATIVU , DA SE KANCELARIJA ZA KOSOVO, PREMESTI U KOSOVSKU MITROVICU.A NEDA SESEPURI U PALATI SRBIJA I KAO MANEKEN, DOLAZI PRED KAMERE PINKA.