Kosovo i Metohija Politika Saopštenje

Žalba Povereniku zbog odbijanja Kancelarije za KiM da dostavi podatke o imovini na KiM

Pokret Dosta je bilo podneo je žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljubu Šabiću zbog odbijanja Kancelarije za KiM da odgovori na naš zahtev da nam dostavi podatke o imovini Republike Srbije na KiM.

Nakon mnogobrojnih medijskih izveštaja sa Otvorenog stola ekonomista da je šef Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio da Kancelarija poseduje sveobuhvatnu bazu podataka državne, društvene, zadružne i ostalih oblika srpske imovine, kao i da poseduje papir za svaki dinar i svaki šraf koji smo kao država u proteklim decenijama ulagali na Kosovu i Metohiji, DJB se 27. jula 2018. godine obratio Kancelariji za KiM zahtevom da nam dostavi te podatke. Umesto traženih podataka, 2. avgusta dobili smo obaveštenje od direktora Kancelarije Marka Đurića da Kancelarija za KiM „ne vodi jedinstvenu evidenciju nepokretnosti u javnoj svojini“.

DJB je bio iskreno obradovan natpisima u medijima u kojima se Marko Đurić hvali da Kancelarija za KiM ima sve podatke o imovini Republike Srbije na Kosovu, te smo tražili uvid u te informacije koje su nesumnjivo od javnog značaja. DJB kao parlamentarna politička organizacija sama radi na analizi imovine Republike Srbije na KiM i hteli smo da ukrstimo podatke. Zabrinjava činjenica da šef ove nezavisne državne institucije stavlja partijski interes SNS-a ispred javnog interesa Republike Srbije. Marko Đurić ili obmanjuje građane Srbije da kancelarija ima podatke o imovini Republike Srbije na KiM ili krije te podatke od javnosti, čime stvara pogodno tlo za protivzakonito poklanjanje imovine srpskih građana, preduzeća i države Srbije Prištini.

DJB od svog osnivanja 2014. godine, a Saša Radulović još ranije kao ministar privrede, insistira na popisu i proceni imovine Republike Srbije, posebno imovine na Kosovu i Metohiji, kao i na izradi ličnih karata svih državnih i društvenih preduzeća u Srbiji.  Na osnovu takvog popisa je moguće obračunati vrednost srpske imovine na KiM koja se meri desetinama milijardi dolara i sprečiti pljačke i manipulacije državnom imovinom. Rešenje imovinskog pitanja je preduslov za rešavanje svih ostalih pitanja koja se odnose na KiM. Pitanje imovine je jasno definisano u svim zakonodavstvima i ako se ono u slučaju KiM baci pod tepih, rešavanje ostalih pitanja postaje apsurdno.

Apelujemo na šefa Kancelarije za KiM da poštuje Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i da u vršenju svoje javne funkcije ne podređuje javni interes partijskom. Ako te podatke pak nema, zahtevamo da se javno izvini građanima Srbije što ih je obmanjivao. Kancelarija kojom rukovodi osnovana je radi zaštite interesa Republike Srbije, a ne predsednika SNS-a koji tajno pregovara s Prištinom i samovoljno neodgovorno odlučuje o sudbini Kosova i Metohije u ime svih nas, uprkos činjenici da za to nema ustavna ovlašćenja.

 

Prilog:
– Žalba Povereniku
– Odgovor Kancelarije za KiM
– Zahtev za informacijama o imovini

Povezani tekstovi:
 Marko Đurić krije bazu podataka o srpskoj imovini na KiM

 

Odgovor KiM
Zahtev, Kancelarija za KiM sa potpisom
Zalba Kancelarija za KiM

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Treba sada da DJB uputi isti zahtev i Republičkoj direkciji za imovinu i tek ako oni ne odgovore imaće sigurno pravnog osnova da se obrati i Povereniku. Ovako (ako je zaista nadležna Republička direkcija za imovinu), ostaju moguće samo POLITIČKE posledice obmanjivanja javnosti i preuzimanja nepostojećih nadležnosti od strane Marka Đurića, ako bude dovoljno glasača koji će imati potrebnu svest kroz svu medijsku koprenu da to kazne na izborima.

    • Upućen je i njima zahtev paralelno istog dana 27.07.2018.
      Tražili su produžetak roka. Čekamo odgovor.