Istočna Srbija Rudarstvo

RTB Bor prodat za 350 miliona, a vredi najmanje 50 milijardi dolara

Odlukom Vlade Srbije da proda RTB Bor kineskoj kompaniji Ziđin za 350 miliona dolara, građani Srbije i budžet Republike Srbije biće oštećeni za najmanje 10 milijardi dolara, koliko iznosi profit od buduće eksploatacije rude.

Dosta je bilo se protivi ovakvoj prodaji RTB Bor jer  inostrani kapital za male pare dobija pravo za eksploataciju svih rudnih resursa koja joj može doneti profit od nekoliko milijardi dolara, uz svu prateću infrastrukturu, objekte, postrojenja, opremu i vrlo kvalitetnu radnu snagu.

Za razliku od prethodne tri neuspešne privatizacije, danas sa sigurnošću znamo da RTB Bor vredi daleko više od 350 miliona dolara. Prema našim stručnim procenama, RTB Bor trenutno vredi najmanje 50 milijardi dolara jer sva nalazišta nisu do kraja istražena.

Kako to znamo? Samo nekoliko kilometara od Bora, nalazi se budući rudnik Čukaru Peki, koji je po karakteristikama sličan rudnom ležištu Borska reka u sastavu RTB Bor.

Pre dve godine, poznata kompanija Freeport Mac MoRan je maltene džabe dobila od države istražno pravo na Čukaru Peki. Za potrebe te firme urađena je prva preliminarna studija koja je profit od eksploatacije gornjeg dela Čukaru Peki procenila na 2,5 milijarde dolara. Zatim je ta firma 2016. prodala prava firmi Nevsun Resources LTD. za 384 miliona dolara. Država dinar od toga nije videla.

RTB Bor  je pre nekoliko decenija istraživao  zonu ležišta Čukaru Peki, ali zbog tadašnje tehnologije bušenja nisu uspeli da stignu do rude.

Nevsun u novembru 2017. pravi drugu preliminarnu studiju koja se potpuno razlikuje od prve jer povećava profit kompanije sa planiranih 2,5 mlrd na 2,8 ali tako što planiraju da naprave katastrofalnu ekološku štetu lokalnom stanovništvu i uruše ogroman prostor iznad rudnog ležišta. I za ovo istraživanje u ministarstvu dobiju dozvolu, a da nisu uradili studiju uticaja na životnu sredinu. To u Kanadi ne bi bilo moguće.

Prema poslednjoj studiji iz juna 2018. gornji i donji deo ležišta Čukaru Peki vrede 100 milijardi dolara. Procenjuje se da ukupan profit od eksploatacije kompletnog rudnog ležišta Čukaru Peki  iznosi 10 milijardi dolara.

Svedoci smo apsurdne situacije da na samo nekoliko kilometara imamo dva vrlo slična rudna resursa i po kvalitetu i po kvantitetu raspoložive rude, od kojih se jedan, u vlasništvu stranog kapitala vrednuje desetinama milijardi dolara, a brat blizanac (Borska reka u sastavu RTB Bor), u vlasništvu države, poklanja Kinezima u bescenje.

Podsećamo da je samo u periodu od 2011. do 2015. država  uložila u revitalizaciju RTB Bor 600 miliona dolara, ali je kompanija opljačkana, uništena za šta su direktno odgovorni Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB Bor i svi predsednici vlada počev od 2010. do danas, od kojih je najodgovorniji Aleksandar Vučić.

Rasprodaja vitalnih nacionalnih resursa kao što je RTB Bor predstavlja najkraći put u bananizaciju države i pretvaranje Srbije u zemlju jeftine radne snage.

 

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Toliko o nasoj buducnosti i buducnosti nase dece.Ljudi rade za 20.000 dinara a ovi poklanjaju milijarde dolara.
    Sta ce ostati posle ovih?Hoce li Srbija uopste postojati?

    • ocito da eksperti antica & brvna nisu mogli da obezbede posao za 5000 radnika, i za to je u stvari prodat bor. a to je fond od 12-20 miliona evra godisnje. prodate rudnik, koji procene su razlicite vredi od 5-50 mlrd dolara (i ja bih voelo pojasnjenje pred djb koji poznaje ovu materiju o vrednosti kombinata) i to vremenski ogranicen broj radnika. stvari su od prodaje u rukama vlasnika, pa borani&majdanpecani ne dozvolite da vas lazu.

  • Ovaj tekst je nerazumljiv ili bolje reci nedovoljno jasan za ljude koji se u to ne razumeju tako da ja sa nestrpljenjem, kao sto se nadam i ostali, ocekujem detaljnu analizu prodaje RTB Bor od strane g. Dr. Branislava Mihajlovica kao strucnjaka za tu oblast.

    Zasto nije jasan ovaj tekst: navode se podaci o profitu od nekoliko milijardi dolara a nista se ne kaze o velicini ulaganja, vremenu potrebnom za eksploataciju, troskovima, … Tako da ceo tekst deluje kao prazna prica. Molim vas nemojte tako od vas se ocekuje detaljna, jasna i precizna analiza i zakljucci!

    Srdacan pozdrav i ponovo isto pitanje: Sta je bilo i dokle se stiglo sa osnivanjem stranke?

  • Cak i da je 350, koj lud da ulozi 600 miliona a da proda za 350, koliki je tu IMT – ima li tu mene? ovo na skupstinu pre ratifikacije pa i potpisivanja, ode bor na DO..djem ti

  • Pozdrav svima iz sve snage od jednog Zike.
    Vise aktuelnih tema tema u jednom komentaru.
    1. Izbori u Majdanpeku.
    Kakav god bio rezultat na izborima sutra. Nadjite se ekipi iz Majdanpeka u narednom periodu.
    2. Kosovo. Odgovor Srba sa Kosova na pismo predsednika vucuca “Nasali se, pa makar jednom izusti “Kosovo je Srbija”
    Citat Beogradski Glas 29.08
    3. Rudnici bakra Bor i Majdanpek
    Sem ovakvih clanaka mozda treba razmisliti da se odstampa i poklanja -deli bilten, almanah, knjizica sa jasninim i kratkim objasnjenjima o 24 sporne privatizacije, Gosom, Azotarom, Zastavom, Vrsacki vinogradi.
    4. Svakodnevna analiza tekuce problemarike ne treba da posustaje-udzbenici.
    5. Slucajno sam naleteo na hrvatski N1 gde je neki bivsi Sudija objasnio po DJB principima anomalije u Hrvatskoj.
    Da li se “region” “osvescuje” ili je taj sudija kao i DJB samo jedna lasta koja (ipak) (ne)cini prolece?

  • Pozdrav svima iz sve snage od jednog Zike
    U dole pomenutum intervjuu oko probema sa htvatskim brodogradilistima Uljanik – Pula i 3. maj Rijeka, sam bez problema razumeo problemariku korupcije, partokratije, burazerske ekonomije.
    http://hr.n1info.com/a327802/Vijesti/Kolakusic-Nasa-je-brodogradnja-pretvorena-u-IKEA-u.html
    samo posto sam vise pura pogledao
    https://www.youtube.com/watch?v=9nIy37lfkTI
    Bor se uklapa i treba nastaviti sa ovom temom.
    A sad trivia. Ono dugo brodogradiliste, iz prvog linka, 3. Maj se nekada zvalo Torpedo-Rijeka. Pod Austrougarskom su osmislili, konstituisali i prpoizvodili torpeda prvi u svetu. Pravili su i Torpedo traktore po Deutz licenci.Sada sebi hranim sujetu i pohvalicu se da sam 1988me kao pripravnok sa stazom od 15 dana imao sluzbeni put u Torpedo da sa starijim kolegom resavam masinsku problemat[ku na Torpedo trakrorima. To smo i usoesno resili.
    Nadam se da te se narednih dana DJB naci kao podrska Visnji Martinouvic. Sama je u maloj sredini.

  • I ja prodao moj bajs za 50EUR a vredi €2,287,750 (to je u sličuju da sam osvojio Tour de France, toliko iznosi prva nagrada)

    • Ako ste vi prodali vaš bajs za 50, a za isti takav vašeg komšije preprodavci se otimaju, onda nešto nije kako valja. 🙂

    • nemoj sad nama ovde da se žališ što si ispao budala i prodao svoju imovinu mnogo ispod cene…

  • DA LI SE RTB BOR IZVUKAO IZ KANĐI LOPOVLUKA?

    Ukoliko se realizuje aranžman sa kinezima RTB Bor ima perspektivu, pogotovu ako osvoji i nova rudna bogatstva u okolini Bora. Sledeća dobra faza bi bila oživljavanje industrije prerade bakra u viši stepen, koju je Spaskovski zatvorio i vratio RTB Bor na nivou iz 1938. godine. Potrebno je da ožive: Fabrika lak žice, Fabrika bakarne žice (takva se sada gradi u Zrenjaninu, Vučić bio na udaranje kamen temeljca 14. marta 2018. godine), Livnica bakra i bakarnih legura, Prerada metala, Fabrika opreme i delova i slično. Dalji razvoj pirometalurgije biće skopčan sa ograničenim kapacitetom topionice, jer je flaš peć Spskovskog ograničen na 80kt bakra godišnje, a takvi kapaciteti se u svetu grade samo iznad 200 kt bakra godišnje, što znači za povećanje proizvodnje na deklarisanih 150 kt godišnje neophodno je proširenje peći za topljenje izgrađene 2015. godine. To je proizvod vizionara, čelnika RTB Bor Spaskovski i podrške vlasti države. On je smanjio broj zapošljenih, sa nekadašnjih 24.000, na sadašnjih oko 5.000.