Изјава

ИЗЈАВА председника ДЈБ САШЕ РАДУЛОВИЋА о бојкоту избора у Крушевцу

Током посете Крушевцу и разговора са грађанима, симпатизерима и члановима градског одбора, председник ДЈБ Саша Радуловић одговарао је на многобројна питања о предстојећим редовним парламентарним изборима.

– Бојкот избора није циљ сам по себи. То је само најбољи начин да се изборимо за фер и слободне изборе. Међутим, да би он имао успеха и добио подршку гласача, захтеви морају бити реални, кампања озбиљна и у бојкоту мора да учествује цела опозиција. А када кажем опозиција, мислим на СзС, ПСГ и ДЈБ. Учешће квази-опозиције коју власт организује, финансира, промовише и подржава није непоходно.

– Што се подршке грађана тиче, тренутно имамо недопустиво лежеран приступ опозиције који грађанима делује неозбиљно. Рецимо, неозбиљно је да пред власт изађете са 42 захтева. Не можете ни да тражите техничку владу, а ни да кажете да ће бојкот бити успешан без обзира на то колика буде била излазност. Грађанима то делује као изговор, а не као борба за фер изборне услове.

Упитан да прокоментарише тренутне разговоре појединих опозиционих представника и ЕУ парламентараца у Скупштини Србије о побољшању изборних услова, Радуловић је рекао:

– Осим што је за једну суверену државу неприхватљиво да јој било који страни фактор приводи политичке актере на некакве округле столове, забрињавајућа је и чињеница да представници ЕУ на тај начин практично покушавају да разједине опозицију и тиме помогну Вучићу да на следећим изборима добије легитиман скупштински сазив. ЕУ је примарно заинтересована да одлуке будуће Скупштине буду легитимне, а не да се у Србији успостави фер и слободан изборни процес. Њима је у интересу да Вучић остане на власти, јер не постоји нико други на нашој политичкој сцени који би могао боље да испуњава њима важне интересе.

– Трагично би било да на пример Сергеј Трифуновић послуша ЕУ и окрене леђа бојкоту, уђе у скупштину и тиме да легитимитет непоштеним изборима. Не желимо да верујемо да ће се то десити. Да је ЕУ искрена у својој прокламованој жељи да се у Србији успоставе фер изборни услови, уместо разбијања опозиције и константног слања порука “да Србија иде у добром правцу”, искористили свој неупитан утицај на власт у Србији да је натера да успостави демократске стандарде. Очигледно је да ЕУ директно подржава Вучића и да је демократски стандарди не интересују, већ послушност власти што од СНС-а и добија.

Грађани су се занимали и шта је решење за ову ситуацију и шта после бојкота.

– Да бисмо се изборили за фер и слободне изборе, потребно нам је пре свега да комплетна опозиција (СзС, ПСГ, ДЈБ) сложно стане иза претње бојкотом избора, да заједнички истакне три до пет јасних захтева власти шта треба да промене до избора, да се јасно одреди циљ када је реч о смањивању излазности кроз кампању бојкота, и потребна нам је снажна, добро организована кампања за постизање тог циља, која не може да буде усмерена на кампању против власти, већ мора бити кампања ЗА слободне изборе, кампања коју сви грађани могу и да разумеју и да подрже.

– Уколико излазност буде испод 40%, власт и спонзори у ЕУ ће имати нелегитимну скупштину без опозиционих лидера у њој, што значи да одлуке скупштине неће имати легитимитет и власт ће бити приморана да испуни захтеве опозиције и распише нове изборе. Нажалост, тренутно смо далеко од тог сценарија, јер пре свега немамо јединствен став о бојкоту унутар опозиције, а потом немамо ни потебну озбиљност када је реч о јасним захтевима и кампањи.

Прочитајте још и:

Да ли ЕУ преко Сороша најављује државни удар и суспензију Устава

Претња бојкотом мора да се уозбиљи

ЕУ помаже Вучићу да обесмисли бојкот

ДЈБ позива ПСГ да преиспита свој бојкот опозиције

Најбољи пут до фер и поштених избора је претња бојкотом

Скупштина Србије једини је форум за разговор о фер изборним условима

Још увек има времена да се избегне бојкот избора, али оно истиче

Бранка Стаменковић за ТВ Наша: Први смо проговорили о претњи бојкотом