Војводина

Злоупотреба по пропису

Убрзо након нашег уласка у скупштину града Зрењанина 2016. увидели смо да неке одредбе пословника по којем се одржавају седнице Скупштине града нису логичне. Сматрали смо да нису у складу са вишим правним актима, а злоупотербљавају се у мери да се скупштина доводи до апсурда.

С обзиром да је Скупштина највиши орган који врши функцију локалне власти у којем се доносе важне одлуке које утичу на квалитет живота сваког од нас, одлучили смо да покушамо ово да променимо.

Пошто немамо довољно одборника за покретање иницијативе за промену пословника одлучили, смо да се обратимо уставном суду. Иницијативу за оцену уставности/законитости пословника поднели смо још давне 2017.

Највише нам је сметала злоупотреба тада (члана 73), допуна дневног реда седнице током саме седнице. По том члану Председник Скупштине, Градоначелник и Градско веће могу да предложе допуну дневног реда на самој седници. Ово се и дан данас обилато користи.

Седнице се овако допуњавају по правилу важним темама као што су јавно приватна партнерства (за апотекарску делатност, јавну расвету, предају гасне мреже Србијагасу и слично), темама о којима власт не жели никакву дискусију.

Пошто у тим ситуацијама нико од одборника не стигне ни да прочита о чему се ради, следи гласање по команди, по којем се гласовима одборника скупштинске већине окупљене око СНСа усваја нешто о чему нико нема појма.

Интересантно је да смо одговор Уставног суда Републике Србије добили недавно и то од локалне самоуправе, а не од суда.

Суд је пресудио да је све у реду и по пропису. У наставку овог текста можете прочитати одговор суда као и иницијативу о оцени уставности коју је поднео ДЈБ.

Иницијатива за оцену уставности:

ПДФ: https://dostajebilo.rs/wp-content/uploads/2019/11/inicijativa-DJB-Zrenjanin.pdf

Одговор уставног суда:

ПДФ: https://dostajebilo.rs/wp-content/uploads/2019/11/odgovor-suda-.pdf

Александа Коровљев
Доста је било Зрењанин

ДЈБ Зрењанин

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар