Izjava

Bujić: DJB zahteva da se u Srbiji kontroliše farmaceutska industrija

Izjava potpredsednika DJB, Aleksandra Bujića, na tribini u Pančevu

U Pančevu su se okupili brojni građani na tribini, na kojoj su mogli da se druže sa članovima predsedništva DJB. Dobar deo prisutnih je uzeo aktivno učešće u razgovoru koji se vodio o gotovo svim aktuelnim političkim temama. Neki od posetilaca tribine izneli su interesovanje o temi kontrole farmaceutskih proizvoda u našoj zemlji, kao i o kontekstu u koji neki pokušavaju da ubace DJB. Sliku je pojasnio Aleksandar Bujić, potpredsednik DJB.

“Nismo nikakvi antivakseri, kako žele da nas predstave. Naprotiv, smatramo vakcinaciju izuzetno važnim procesom u sistemu zdravstvene zaštite. Upravo se zbog toga zalažemo za stalno unapređenje procesa nabavke, a posebno kontrole vakcina u Srbiji. Neverovatno je na kakve je napade ta naša inicijativa naišla i na kakve uvrede i spinove u kojima se niko nije posvetio problemu, nego ili pljuvanju članova DJB ili zaštiti postojećeg stanja koje je loše. Još neverovatnije je to što su ta etiketiranja i spinovi stizali od pojedinaca ili organizacija koje se deklarišu kao veliki borci za demokratiju.

Ovakvim delovanje, oni apsolutno rade na rušenju fundamentalnog principa demokratije, a to je da sve i svako može i treba biti izložen sumnji, kritici, analizi i proveri. Rezultat treba da bude potvrda ili promena. U demokratiji nema dogmi. Međutim, iza mnogih kvazi-demokratskih jurišnika kriju se interesi njihovih finansijera ili osnivača. Takođe, javna tajna je da farmaceutske kuće na razne načine daruju lekare, sponzorišu im posete kongresima i na druge načine pokušavaju da ih stave u saradnički odnos. U Nemačkoj je u toku istraga i racija koja raskrinkava nezakonitu saradnju farmaceutske kuće i određenog broja lekara. Kod nas je nedavno dobila sudski epilog afera “citostatici” iako je otkrivena pre skoro dest godina.

Lekari koji su se bogatili od prekomernog prepisivanja citostatika, a naravno, jasno je ko ih je podmitio. Jer, zamislite, velike korporacije su, zarad profita, spremne na podvale. Ko bi rekao? Setimo se i inicijative zemalja Višegradske grupe, koje su dokazale da identični proizvodi, istih proizvođača, imaju različiti kvalitet za istočnu i zapadnu Evropu. Radilo se, pre svega, o konditorskim proizvodima i proizvodima kućne hemije. Pa kako smo mi onda postali tako sigurni i ubeđeni u sve što nam se servira? Zašto verujemo više nego bilo ko drugi? Zašto odbijamo kontrolu? U zemlji u kojoj je skoro sve postalo nefunkcionalno, mi, bez sumnje, verujemo farmaceutskoj industriji.

Mi verujemo zdravstvenom sistemu koji ne može da do kraja reši problem krađe beba. Mi verujemo zdravstvenom sistemu, na čijem čelu poslednjih decenija stoji plejada “fenomenalnih” likova, od Bojića, preko Milosavljevića, do Đukić Dejanovićeve i Lončara. DJB nikada nije bio protiv vakcinisanja, ovo je poziv na mobilizaciju struke. U našem zdravstvu, značajnu većinu čine lekari i sestre koji su predani, pošteni i veoma, veoma stručni. To dokazuje i vapaj zapadnih zemalja za njima.

Treba ih ohrabriti da podignu glavu i podržati da rade posao onako kako znaju, po pravilima struke i u interesu građana Srbije.”