Изјава

(Видео) Радуловић: Смањење цензуса има за циљ да створи привид вишепартијског парламента

Изјава Саше Радуловића за “Слушаоницу 6” Факултета политичких наука у Београду

Велико интересовање за изборе, наравно, влада и међу студентима. Природно, највеће је међу студентима Факултета политичких наука. У њиховој Слушаоници 6 гостовао је Саша Радуловић, председник ДЈБ.

О цензусу, врућој теми избора, Радуловић је рекао: “Смањивање цензуса има само један циљ, а то је да се пожељна опозиција некако претури преко цензуса и угура у скупштину, како бисмо имали привид вишепартијског парламента. Чанак, Чеда, Шешељ, Шапић, не могу да сањају о цензусу, чак и уз поклоњене гласове СНС-а. О мањим организацијама, попут оне Мише Вацића, да и не говорим. Сада, са цензусом од три посто гласова, они би могли да имају рачуницу. Ово је такође и бацање мамца онима које једино занима улазак у парламент и који би могли да размишљају о новом цензусу, иако су тренутно за бојкот. Нема добрих намера у мењању фундаменталних изборних услова на само два месеца пред расписивање избора.”

На опсаку да власт овај потез правда ранијим захтевима за променама изборних услова, Радуловић каже: “Да ли се неко сећа да је опозиција тражила смењење цензуса или неке друге измене? Бојкот није циљ, него средство да дођемо до фер и поштених избора. Опозиција мора добити присуство у медијима, пре свега на РТС-у, морамо уредити бирачке спискове, имамо 6,8 милона бирача и пет милиона личних карата, то указује на проблем. Такође, тражимо неограничен увид у бирачки материјал након избора. Лично сам, на претходним изборима, открио да гласају мртви и они који су отишли из земље. Ово нису велики захтеви и у интересу су свих грађана, без обзира да ли су за власт или за опозицију. То што су овакви услови били и за време претходне власти и за време Милошевића деведесетих, није аргумент, јер је сада најгоре од када памтим.”

Власт говори да је ово директна корист за опозицију и штета за власт. Радуловић тврди да опозицији не требају једнократне услуге, него држави требају измене изборних правила.

“Ми смо предлагали да се смањи цензус, али и да се други услови промене. Треба нам комбинација већинског и пропорционалног система, сличан оном који смо имали у Војводини, али га је претходна власт укинула, требају нам директни избори за градоначелника, то је такође претходна власт укинула. Цензус да се смањи, али да се направи степенасти цензус у зависности од тога да ли странка излази сама на изборе или у коалицији и колико странака сачињава коалицију.”

За Радуловића је највеће питање зашто ЕУ подржава овакве потезе.

“Ово је суноврат европских вредности. Међутим, ЕУ није Европа. Немачка се бави Балканом и она подржава изборе под оваквим околностима. Њима је потребна легитимна скупштина, како би “тешке одлуке” које ће донети парламент, биле легитимне. Скупштина изабрана под претњама, уценама, узурпацијом медија није права скупштина. То ће доказати и одсуство представника праве опозиције. Истраживања показују да ће излазност бити испод 40 процената.Мораћемо на нове изборе. Неопходно је само да у бојкоту истрају СзС, ПСГ и ДЈБ.”