Izjava

(Video) Radulović: Smanjenje cenzusa ima za cilj da stvori privid višepartijskog parlamenta

Izjava Saše Radulovića za “Slušaonicu 6” Fakulteta političkih nauka u Beogradu

Veliko interesovanje za izbore, naravno, vlada i među studentima. Prirodno, najveće je među studentima Fakulteta političkih nauka. U njihovoj Slušaonici 6 gostovao je Saša Radulović, predsednik DJB.

O cenzusu, vrućoj temi izbora, Radulović je rekao: “Smanjivanje cenzusa ima samo jedan cilj, a to je da se poželjna opozicija nekako preturi preko cenzusa i ugura u skupštinu, kako bismo imali privid višepartijskog parlamenta. Čanak, Čeda, Šešelj, Šapić, ne mogu da sanjaju o cenzusu, čak i uz poklonjene glasove SNS-a. O manjim organizacijama, poput one Miše Vacića, da i ne govorim. Sada, sa cenzusom od tri posto glasova, oni bi mogli da imaju računicu. Ovo je takođe i bacanje mamca onima koje jedino zanima ulazak u parlament i koji bi mogli da razmišljaju o novom cenzusu, iako su trenutno za bojkot. Nema dobrih namera u menjanju fundamentalnih izbornih uslova na samo dva meseca pred raspisivanje izbora.”

Na opsaku da vlast ovaj potez pravda ranijim zahtevima za promenama izbornih uslova, Radulović kaže: “Da li se neko seća da je opozicija tražila smenjenje cenzusa ili neke druge izmene? Bojkot nije cilj, nego sredstvo da dođemo do fer i poštenih izbora. Opozicija mora dobiti prisustvo u medijima, pre svega na RTS-u, moramo urediti biračke spiskove, imamo 6,8 milona birača i pet miliona ličnih karata, to ukazuje na problem. Takođe, tražimo neograničen uvid u birački materijal nakon izbora. Lično sam, na prethodnim izborima, otkrio da glasaju mrtvi i oni koji su otišli iz zemlje. Ovo nisu veliki zahtevi i u interesu su svih građana, bez obzira da li su za vlast ili za opoziciju. To što su ovakvi uslovi bili i za vreme prethodne vlasti i za vreme Miloševića devedesetih, nije argument, jer je sada najgore od kada pamtim.”

Vlast govori da je ovo direktna korist za opoziciju i šteta za vlast. Radulović tvrdi da opoziciji ne trebaju jednokratne usluge, nego državi trebaju izmene izbornih pravila.

“Mi smo predlagali da se smanji cenzus, ali i da se drugi uslovi promene. Treba nam kombinacija većinskog i proporcionalnog sistema, sličan onom koji smo imali u Vojvodini, ali ga je prethodna vlast ukinula, trebaju nam direktni izbori za gradonačelnika, to je takođe prethodna vlast ukinula. Cenzus da se smanji, ali da se napravi stepenasti cenzus u zavisnosti od toga da li stranka izlazi sama na izbore ili u koaliciji i koliko stranaka sačinjava koaliciju.”

Za Radulovića je najveće pitanje zašto EU podržava ovakve poteze.

“Ovo je sunovrat evropskih vrednosti. Međutim, EU nije Evropa. Nemačka se bavi Balkanom i ona podržava izbore pod ovakvim okolnostima. Njima je potrebna legitimna skupština, kako bi “teške odluke” koje će doneti parlament, bile legitimne. Skupština izabrana pod pretnjama, ucenama, uzurpacijom medija nije prava skupština. To će dokazati i odsustvo predstavnika prave opozicije. Istraživanja pokazuju da će izlaznost biti ispod 40 procenata.Moraćemo na nove izbore. Neophodno je samo da u bojkotu istraju SzS, PSG i DJB.”

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar