Саопштењe

ДЈБ поднео амандмане на законе о смањењу изборног цензуса

Након што је СНС за четвртак заказао седницу Скупштине Србије на чијем дневном реду се налазе измене изборних закона којима се изборни цензус спушта са 5% на 3%, ДЈБ је данас Скупштини поднео серију амандмана чији је циљ да се примена ових измена одложи до 1. јуна 2020, тј. након пролећних парламентарних избора, и да се истовремено уведе и степенасти, већи цензус за коалиције две и више странака.

ДЈБ подсећа да је неприкосновени демократски стандард да се изборно законодавство не мења у години пред изборе, а нарочито не мање од месец дана пред расписивање избора. Ако се то ради, то је јасан знак да је мотив политичка корист власти, а не унапређење демократије у Србији.

С обзиром да се ове измене доносе у тренутку у коме је опозиција (СзС, ПСГ и ДЈБ) сложна у својој претњи бојкотом избора, јасно је да власт у страху од бојкота, уместо да изборе учини фер и тако избегне бојкот, у ствари ствара услове да лажна опозиција може да уђе у скупштину и спаси СНС и СПС да не остану сами у скупштини након нефер избора.

Идеја спуштања изборног прага на 3% није спорна, јер представља препоручени демократски стандард у Европи, али осим тренутка ступања на снагу пре избора, спорна је и чињеница да власт одбија да истовремено уведе и степенасти, већи цензус за коалиције две и више странака, како би се спречила злоупотреба ове мере. Каријерни политичари прелетачи сада могу да заузму посланичке клупе кроз “цензус коалиције” упркос чињеници да не уживају никакву подршку у бирачком телу, и на тај начин се потпуно обесмишљава основно демократско правило да састав парламента треба да одражава изборну вољу грађана.

Поражавајућа је чињеница да власт и даље одбија да на дневни ред Скупштине стави макар један предлог измена закона посланика ДЈБ, али је зато спремно на дневни ред ставила предлог законских измена посланице из ДС Гордане Чомић која својим предлогом у ствари даје легитимитет одлуци садашње власти да крши стандард по коме се драстичне измене изборних правила не смеју уводити непосредно пред изборе.

Уколико СНС не прихвати амандмане ДЈБ то ће бити сигуран знак да јој је једини циљ да лажна опозиција, Чеда, Чанак, Шешељ, Шапић и разни Вацићи и прелетачи, у гомили, јер другачије не могу, пређу смањени цензус, како након успешног бојкота праве опозиције, СНС и СПС не би остали сами у нелегитимној Скупштини.

Прочитајте још и:

ДЈБ поднео законе за већи цензус за коалиције

Месец дана пре расписвања избора власт заказала јавно слушање о смањењу цензуса

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар