Autorski tekst

Ako izlaziš na izbore ili si satelit ili parazit

Ako neka politička opcija izlazi na izbore, ili je satelit vlasti ili satelit EU ili je parazit koji gleda lični interes i hoće da se okoristi o manji cenzus i manju izlaznost. U svakom slučaju nisi opozicija partijskom parazitskom sistemu koji ubija Srbiju i ne želiš da ga menjaš, već samo želiš da sebe udomiš u njega. Sigurno ima mesta za još jednog malog parazita, bogata je Srbija.

Dragi opozicioni birači, ovi izbori su prilika koju ste čekali. Ovo je vaša prilika da kao metlom očistite opozicionu političku scenu i u Skupštini ostavite samo SNS i SPS, gole kao pištolj, da više ne mogu da se sakriju iza bilo koga. Evo vam prilike da sve lažne građaniste, Čede i Čankove, lažne patriote, Šapiće i Vaciće, sve preletače i preletačice, sve lažne opozicionare, Stamatoviće i Velje, sve partijske parazite koji žive na vašoj grbači pošaljete u političku istoriju sa sve sniženim cenzusom i uprkos potpunog medijskog mraka.

Svaki izlazak na lokalne izbore ruši bojkot. Cilj bojkota su nelegitimne skupštine na svim nivoima u kojima sede samo SNS i SPS. Jedino to može naterati vlast da raspiše nove izbore i prihvati fer uslove za njih. EU sponzori od vlasti očekuju da “završi KiM” i da počne naseljavanje migranata. Teško će to početi ako su sami u Skupštini.

Svaki izlazak na lokalne izbore samo zbunjuje birače i šalje poruku licemerja: da izlaziš na izbore tamo gde znaš da ćeš osvojiti nešto.

Izborni uslovi nisu fer u celoj Srbiji, pa ni u Šapcu, Paraćinu, Starom gradu, Čačku. Lokalna vlast ovu činjenicu ne može suštinski da promeni. Može samo površno.

Zamislite kada bi svaka politička opcija, gledajući lični interes i na kojim lokalima ima priliku da osvoji nešto i udomi se, odlučila da izađe na izbore. Recimo u beogradskim opštinama, niškim, u Novom Sadu, Subotici… Ceo bojkot bi pao. Centralna ideja bojkota su nelegitimne skupštine: SNS i SPS sami u SVIM skupštinama.

I kako biste uopšte objasnili biračima: kada dođete na biračko mesto, uzmite lokalni listić, ali nemojte republički i pokrajinski? Time bismo otvorite prostor SNS-u za manipulaciju sa izlaznošću. Da ne govorim o tome što se glasači izlažu šikaniranju od strane vlasti, jer će znati da ne glasaju za njih.

Na izborima 2016. za SNS i SPS je glasalo 2,2 miliona ljudi. Vlast računa da će na ove izbore, zbog bojkota, izaći manje od 2,4 miliona. Zato panika. Zato bi da podrže Dušana Petrovića u Šapcu i DS u Paraćinu. Nemaju glasova da poklone, jer ne mogu sebi da dozvole da osvoje mnogo manje nego što su osvojili 2016.

A zamislite poruku koju možemo da pošaljemo u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Subotici, Šapcu, Paraćinu: ne borimo se za partijski plen i lični interes, borimo se za pravo građana na fer i poštene izbore. U tim mestima bi izlaznost mogla da bude oko 25%.

Postoje tri razloga da neko izađe na lokalne izbore:

1. Statelit je vlasti
2. Satelit je EU
3. Partijski je parazit koji u smanjenom cenzusu i smanjenoj izlaznosti vidi lični interes

Četvrti razlog ne postoji.

Bojkot je najbolji način da opozicioni glasači očiste opoziciju i sve tri parazitske grupacije pobrišu sa političke scene. Dovoljno je da ostanu kod kuće.

Saša Radulović
osnivač i predsednik Dosta je bilo

Pročitajte još i:

(Video) Radulović: Smanjenje cenzusa ima za cilj da stvori privid višepartijskog parlamenta

Vlast hoće da smanji cenzus jer se plaši bojkota

Partijsko parazitsko smanjenje cenzusa za Čedu, Čanka i Šešelja

„Pomeranje“ izbora je obmanjivanje građana Srbije

Dosta je bilo

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

 • Od momenta osnivanja DJB izlazim na izbore i glasam za Vas. Ovo će biti prvi izbori da mi uskraćujete pravo da Vas glasam jer bojkotujete izbore. Bez Vas za mene izbori ne postoje. Vi ste mi bili jedina opcija.
  Ako verujete da će bojkot uspeti onda ne poznajete narod, biračko telo kome se obraćate. Činjenica je da smo u celini populacija sa niskom političkom svešću. Ne našom krivicom. Na ovim prostorima ispira se mozak narodu već skoro osam decenija. Najčešče kontrolom medija ali i na druge načine. Činjenica je i da ne postoje uslovi za demokratske izbore, to je nesporno. Ali je i činjenica da ne postoje uslovi za uspešan bojkot izbora.
  Nemojte verovati da će bojkot uspeti jer je to nerealno. Nemojte očekivati da će posle izbora u Skupštini sedeti samo poslanici SNS-a i SPS-a. Biće i mnogih drugih koji će dati izborima i legalitet i legitimitet. Vi ćete bojkotom izbora postati još beznačajnija politička grupacija.
  Verovanje da se bojkotom izbora od starne manjine političkih aktera može naterati Vlas da stvori uslove za normalne izboje je veom naivno.
  Ovakvi diktatorski režimi ogrezlu u korupciju ne padaju bojkotovanjem izbora. To se nije dogodilo u modernoj istoriji društva niti će se uskoro dogoditi.
  Vi možete organizovati Skupštine stranke, sastanke, diskusije ali će te govoriti samo sebi i samo za sebe bez realne moći da išta promenite.
  Niko od Vas ne očekuje da pobedite na ovim i ovakvim izborima. To je zaista nemoguće. Ali svest prosečnog birača i vašeg simpatizera očekuje od Vas da izađete i da se borite. Ućićete u parlamen svakako. Sigurno će te preskočiti cenzus od 3%. Više će Vas ceniti zbog čina hrabrosti da izađete na ovakve izbore pod ovakvim uslovima, ali neće prihvatiti kukavičluk bežanja sa bijnog polja makar neprijatelj bio desetostruko jači.
  U tradiciji našeg naroda na pijadestal heroja, pa čak i sveca stavljaju se tradicinalno oni koji su se sukobili sa desetostruko jačim neprijateljem. Tako je od boja na Kosovu pa kroz čitavu našu istoriju. Od Vas se ne očekuju takve žrtve. Očekuje se da bar donekle budete dostojni svojih predaka. Oni su ulazilu u sukob sa mnoga jačim i nadmoćnijim neprijateljem sa zrncem nade da će izaći kao pobednici zbog pravedne stari zbog koje se bore. Znali su da njihove žrtve i njihovo postradanje neće biti uzaludni. I u naježem porazu, zbog hrabroti i junaštva da se izađe na bojno polje i stane pred velikom silom i nepravdom postoji klica koja se ne može ničim uništiti. Narod je uvek cenio heroje i njihove žrtve u borbi za pravedne stvari makar ta borba bila unapred izgubljena.
  U sukobu Davida i Golijata simpatije će uvek biti na strani nejakog Davida je se bori za pravedne ciljeve.
  Bijkot izbora se u svesti prosečnog birača smatra kukavičlukom i nemojte imati nikakve dileme u vezi sa tim. Takva je naša istorija, takva je naša tradicija, takav je naš karakter, takvo nam je Duševno biće i To ne može ništa promeniti.
  ,, Neka bude što biti ne može, nek ad proždrije, pokosi satana, na groblju će iznići cvijeće za daleka neka pololenja,,
  Izađite i borite se. Budite dostoji svojih predaka. Niko Vam neće zameriti zbog poraza. U činu hrabrosti, makar ona prividno izgledale besmislena, leži klica budućih pobeda.

  • Vidis, ti si spreman da gubis,pozivas se na pretke i ostale stvari koje govore dosta o svesti coceka koji tako razmislja. Dakle, nisu samo sporni glasaci SNS i njihova svest. I ja glasam za DJB uvek,i svkako cu se ponasati onako kako je dogovor iako nisam politicki aktivan.

  • Imao sam nameru da ne odgovorim na Vaš komentar. Jer ne verujem da niste razumeli ono što sam napiso. Vi ste osoba koja podržava DJB i ima veliko poverenje u Sašu Radulovića i da bez velikog razmišljanja prihvatate stavove stranke i Njegove stavove. U tom slučaju svaka polemika postaje bespredmetna. Ali kako se radi o veoma ozbiljnoj odluci, koja se ne tiče samo Vas i mene i može imati dalekosežne posledice po stranku koju obojica podržavamo, ipak sam odlučio da ponovim neke argumente za koje smatram da su bitni.
   Bojkot ovih izbora neće uspeti. Ne postoje realni uslovi da se bojkot uspešno sprovede i da da željene rezultate. Da bi uspeo, bojkot moraju prihvatiti sve političke straneke koje nisu na vlati. Polarizacija mora biti jasna i odlučno sprovedena. Ne treba biti suviše pametan i zaključiti da se to neće dogoditi. Kako se izbori približavaju biće sve više političkih stranaka ili grupacija koje će pod ovim ili onim izgovorima uću u izbornu utakmicu. Ako ne postoji jaka i brojna grupa političkih stranaka koja sprovodi i podržava ideju bojkota ( a ne postoji) to ozbiljno kompromituje bojkot kao valjanu opciju.
   Stav DJB da će bojkot pokazati ko je prava opozicija a ko nije je itina i pokazaće da je samo DJB prava opozicija. Kome? Vama, meni i onima koji već odasvno znaju da DJB, ne samo da je prava već je i jedina opozicija u Srbiji. Naš bojkot ovih izbora neće naškoditi Vučićevom režimu. Naprotiv, obradovaće se što u Skupštini nema niti jednu političku grupaciju kao oponenta. Sledeće četiri godine DJB će biti vanparlamentarna politička grupacija. To je političko samoubistvo. Ako Vas nema u Parlamentu nema vas u političkom životu Srbije. Mediski prostor za DJB će biti apsolutno zatvoren. Gde će te, kome i kada promovisati svoje političke stavove!?
   Navedite mi bar jedu državu u kojoj je bojkot izbora doveo do urušavanja i pada sa vlasti diktatorskog režima! Diktatorima odgovara da na izbore izlaze samo njihove pristalice. Oni će bez problema vladati ako imaju 25% podrške od celokupnog biračkog tela. Uvek će tvrditi da su izabrani na demokratskim izborima makar to bila farsa od izbora. Diktatorski režimi osim medija kontrolišu sve relevantne institucije društva.
   Kako se boriti protiv njih? Jedini miran način njihovog pada su izbori koje su oni organizovali i koje sprovode da bi na njima pobedili. Ključ obaranja diktature je u rukama naroda- birača. Kada narod odluči da ih smeni, smeniće ih na izborima koji su oni organizovali. Jednostavno, masovno će izaći na takve izbore i masovno će glasati protiv diktatorskog režima.
   To su važni i prelomni trenuci u Društvu i Državi. Ako Vas nema tada na političkoj sceni Srbije dogodiće se da Ovi odu a da se Oni vrate. Da se to ne bi dogodilo morate učestvovati i na aprilskim izborima da bi bili pred očima birača. Da vas ne zaborave i da u jednom mometu kažu dosta je bilo, ipak imamo alternativu i mežemo oterati Ove a da se Oni ne
   vrate.
   Pragmatična politika se trudi da se prilagodi biračkom telu, toje put da birači takvu politiku razumeju, prihvate i podrže. Ne treba to mešati sa populističkom politikom koja ima nameru da podilazi biračima i da ih prevari da bi došta na vlast.
   DJB nije stranka po svojoj suštini i opredelenju populistička ali da bi opstala na političkoj sceni i došla, voljom naroda u priliku da bude na vlasti, mora biti pragmatična.