Правосуђе Саопштењe

Саша Радуловић добио трећи судски спор против Пинка

Виши суд у Београду донео је пресуду против ТВ Пинк због повреде угледа и части Саше Радуловића. Суд је обавезао ТВ Пинк да на име накнаде нематеријалне штете Саши Радуловићу исплати износ од 90.000,00 динара са затезним каматама, надокнади трошкове судског поступка и да на свом сајту објави пресуду у целости, без одлагања и без било каквих коментара. Предмет спора биле су неистините тврдње објављене 20. марта 2017. године, у јеку предизборне кампање, у тексту “ЕВО КО ЈЕ КАНДИДАТ ЗА ПРЕДСЕДНИКА: Радуловић ОЈАДИО грађане Србије за 49 МИЛИОНА”.

Суд је констатовао да ТВ Пинк није проверио порекло, тачност, потпуност и истинитост информација пре објављивања и пресудио да није смео објављивати непроверене тврдње за које је на суду утврђено да су неистините. 

Подсећамо да је ТВ Пинк у јеку предизборне кампање за председничке изборе 2017. године објавио текст препун лажи о Саши Радуловићу који је за циљ имао његову дискредитацију у очима гласача. Суд је установио да није тачно да је Саша Радуловић током своје каријере стечајног управника добио 495 месечних новчаних накнада у износу од 49 милиона динара и да није тачно да је склапао уговоре о књиговодственим пословима сам са собом.

Ово је трећа пресуда по тужбама Саше Радуловића против ТВ Пинк. У првом поступку, који је окончан правоснажном пресудом против Пинка у јануару 2018. године, Виши суд је утврдио да је ТВ Пинк 2016. године пласирала лажне вести о томе да је Саша Радуловић умешан у “сумњиве послове у којима су држава и фирме у стечају оштећене за силне милионе” и да га је од оптужнице спасио врх Тадићеве влати. Други поступак окончан је у лето 2019. године, када је Апелациони суд потврдио пресуду Вишег суда у Београду, јер је установљено да је ТВ Пинк повредио право на приватност Саше Радуловића током емитовања прилога о лажним синдикалним активистима. И у овим споровима суд је обавезао ТВ Пинк на плаћање штете од по 100.000 динара и покривање трошкова судског поступка.

Политичка штета коју проузрокују пропагандни тимови власти који се представљају као медији и новинари, попут Пинка, Информера, Српског телеграфа, Студија Б и других, далеко превазилази износе штете коју пресуђује суд. Када би суд утврдио да нпр. ТВ Пинк у ствари смишљено и намерно пласира неистините информације и казнио га адекватно, овакве ствари се не би понављале. Оваква судска пракса је директан подстицај за наставак злоупотребе медија у обрачуну власти с опозицијом.

Повезани текстови:

Саша Радуловић добио други судски спор против Пинка

Председник СНС-а се сакрива од Саше Радуловића иза Народне скупштине

Саша Радуловић тужио Дојче Веле

Кланшчек изгубио спор против Саше Радуловића

Првостепеном пресудом усвојена тужба Саше Радуловића против Мире Басте

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Zaista nema granica pokvarenjastvu, ukoliko je vest bila lazna, kazna sada treba da bude milionska u evrima jer, ako diskreditujes time kandidata za predsednika drzave, naneo si ogromnu stetu i gradjanima koji bi mozda glasali za njega u mnogo vecem procentu da nije njihovo poverenje kandidatu izmanipulisano takvim laznim vestima. Inace mislim da sredstva informisanja ne smeju imati slobodu da pisu bilo kakve informacije za koje nisu 100% sigurni da su tacne. Pri tom naominjem da ja nisam pristalica ni jedne politicke partije ni danas, ali, ljubitelj istine sam oduvek i zato je ovo objektivan komentar bez ikakvih licnih simpatija. Upravo sam u fazi zabrinutosti jer se blize nov izbori a ja ne znam kome da poklonim svoje poverenje i istrazujem ovih dana ne bih li donela odluku. Poziv na bojot mi se ne dopada jer time necemo resiti problem vec ce sadasni samo lako potvrditi svoju poziciju,s druge strane, jako sam razocarana sto niko iz opozicije nije uspeo da izbije u prvi plan i bude realna opasnost po trenutnu vladajucu strukturu,tuzno je to da vi( mislim na sve iz opozicije, ne racunajuci one bivse koji su ranje imali vlast) ne umete da se izreklamirate a narod ne ume da prepozna kvalitet…

    • I da, mastam tako da napravim neki edukativni web sajt koji ce gradjane obrazovati da znaju osnovne stvari vezane za upravu na drzavnom i lokalnom nivou, te nacina kontrole, uticanja na njihov rad jer, sigurna sam da kao narod imamo jako nizak stepen svesti upravo zbog manjka ovih vrsta znanja. Dacu banalan primer: 1. Poznavanje pravila o adekvatnom odlaganju otpada bilo koje vrste iz domacinstava, posebno u ruralnim podrucjima su problem divlje deponije, licno se krecem kroz prirodu i nailazim na njih gotovo uvek i imam zelju da nesto uradim po tom pitanju ali, svesna sam da problem ne moze biti resen dok se stanovnistvo ne edukuje da tacno zna zasto je za njih lose da nepropisno odlazu otpad 2. Kako najlakse naci info koja je sluzba nadlezna za koje poslove/ probleme? Znate vec kako to ide u Srbiji- dok te ne prosetaju od vrata do vrata do vrata do vrata…ne mozes saznati ko je nadlezan i da li je nadlezan 3. Ako je Ustav iznad zakona, zasto onda imamo protivustavne zakone/clanove tih zakona i propise koji se primenjuju e neskladu s nekim zakonima/clanovima zakona, kako to jednom zauvek spreciti i, moze li gradjanin sam kao jedinka nesto uciniti direktno po tom pitanju i kako? Itd.itd. Znate vi vec i bolje od mene o cemu ja pricam ovde. Hvala na vremenu koje ste izdvojili da procitate moj komentar. Srdacan pozdrav i, promenite odluku svi, krenite u kampanju ostru i izadjite na izbore, nemojte sebe i svoje glasace lisavati prava na glasanje, nije to dobra odluka, bojkot se moze vrsiti i posle izbora.