Pravosuđe Saopštenje

Saša Radulović dobio treći sudski spor protiv Pinka

Viši sud u Beogradu doneo je presudu protiv TV Pink zbog povrede ugleda i časti Saše Radulovića. Sud je obavezao TV Pink da na ime naknade nematerijalne štete Saši Raduloviću isplati iznos od 90.000,00 dinara sa zateznim kamatama, nadoknadi troškove sudskog postupka i da na svom sajtu objavi presudu u celosti, bez odlaganja i bez bilo kakvih komentara. Predmet spora bile su neistinite tvrdnje objavljene 20. marta 2017. godine, u jeku predizborne kampanje, u tekstu “EVO KO JE KANDIDAT ZA PREDSEDNIKA: Radulović OJADIO građane Srbije za 49 MILIONA”.

Sud je konstatovao da TV Pink nije proverio poreklo, tačnost, potpunost i istinitost informacija pre objavljivanja i presudio da nije smeo objavljivati neproverene tvrdnje za koje je na sudu utvrđeno da su neistinite. 

Podsećamo da je TV Pink u jeku predizborne kampanje za predsedničke izbore 2017. godine objavio tekst prepun laži o Saši Raduloviću koji je za cilj imao njegovu diskreditaciju u očima glasača. Sud je ustanovio da nije tačno da je Saša Radulović tokom svoje karijere stečajnog upravnika dobio 495 mesečnih novčanih naknada u iznosu od 49 miliona dinara i da nije tačno da je sklapao ugovore o knjigovodstvenim poslovima sam sa sobom.

Ovo je treća presuda po tužbama Saše Radulovića protiv TV Pink. U prvom postupku, koji je okončan pravosnažnom presudom protiv Pinka u januaru 2018. godine, Viši sud je utvrdio da je TV Pink 2016. godine plasirala lažne vesti o tome da je Saša Radulović umešan u “sumnjive poslove u kojima su država i firme u stečaju oštećene za silne milione” i da ga je od optužnice spasio vrh Tadićeve vlati. Drugi postupak okončan je u leto 2019. godine, kada je Apelacioni sud potvrdio presudu Višeg suda u Beogradu, jer je ustanovljeno da je TV Pink povredio pravo na privatnost Saše Radulovića tokom emitovanja priloga o lažnim sindikalnim aktivistima. I u ovim sporovima sud je obavezao TV Pink na plaćanje štete od po 100.000 dinara i pokrivanje troškova sudskog postupka.

Politička šteta koju prouzrokuju propagandni timovi vlasti koji se predstavljaju kao mediji i novinari, poput Pinka, Informera, Srpskog telegrafa, Studija B i drugih, daleko prevazilazi iznose štete koju presuđuje sud. Kada bi sud utvrdio da npr. TV Pink u stvari smišljeno i namerno plasira neistinite informacije i kaznio ga adekvatno, ovakve stvari se ne bi ponavljale. Ovakva sudska praksa je direktan podsticaj za nastavak zloupotrebe medija u obračunu vlasti s opozicijom.

Povezani tekstovi:

Saša Radulović dobio drugi sudski spor protiv Pinka

Predsednik SNS-a se sakriva od Saše Radulovića iza Narodne skupštine

Saša Radulović tužio Dojče Vele

Klanšček izgubio spor protiv Saše Radulovića

Prvostepenom presudom usvojena tužba Saše Radulovića protiv Mire Baste

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Zaista nema granica pokvarenjastvu, ukoliko je vest bila lazna, kazna sada treba da bude milionska u evrima jer, ako diskreditujes time kandidata za predsednika drzave, naneo si ogromnu stetu i gradjanima koji bi mozda glasali za njega u mnogo vecem procentu da nije njihovo poverenje kandidatu izmanipulisano takvim laznim vestima. Inace mislim da sredstva informisanja ne smeju imati slobodu da pisu bilo kakve informacije za koje nisu 100% sigurni da su tacne. Pri tom naominjem da ja nisam pristalica ni jedne politicke partije ni danas, ali, ljubitelj istine sam oduvek i zato je ovo objektivan komentar bez ikakvih licnih simpatija. Upravo sam u fazi zabrinutosti jer se blize nov izbori a ja ne znam kome da poklonim svoje poverenje i istrazujem ovih dana ne bih li donela odluku. Poziv na bojot mi se ne dopada jer time necemo resiti problem vec ce sadasni samo lako potvrditi svoju poziciju,s druge strane, jako sam razocarana sto niko iz opozicije nije uspeo da izbije u prvi plan i bude realna opasnost po trenutnu vladajucu strukturu,tuzno je to da vi( mislim na sve iz opozicije, ne racunajuci one bivse koji su ranje imali vlast) ne umete da se izreklamirate a narod ne ume da prepozna kvalitet…

    • I da, mastam tako da napravim neki edukativni web sajt koji ce gradjane obrazovati da znaju osnovne stvari vezane za upravu na drzavnom i lokalnom nivou, te nacina kontrole, uticanja na njihov rad jer, sigurna sam da kao narod imamo jako nizak stepen svesti upravo zbog manjka ovih vrsta znanja. Dacu banalan primer: 1. Poznavanje pravila o adekvatnom odlaganju otpada bilo koje vrste iz domacinstava, posebno u ruralnim podrucjima su problem divlje deponije, licno se krecem kroz prirodu i nailazim na njih gotovo uvek i imam zelju da nesto uradim po tom pitanju ali, svesna sam da problem ne moze biti resen dok se stanovnistvo ne edukuje da tacno zna zasto je za njih lose da nepropisno odlazu otpad 2. Kako najlakse naci info koja je sluzba nadlezna za koje poslove/ probleme? Znate vec kako to ide u Srbiji- dok te ne prosetaju od vrata do vrata do vrata do vrata…ne mozes saznati ko je nadlezan i da li je nadlezan 3. Ako je Ustav iznad zakona, zasto onda imamo protivustavne zakone/clanove tih zakona i propise koji se primenjuju e neskladu s nekim zakonima/clanovima zakona, kako to jednom zauvek spreciti i, moze li gradjanin sam kao jedinka nesto uciniti direktno po tom pitanju i kako? Itd.itd. Znate vi vec i bolje od mene o cemu ja pricam ovde. Hvala na vremenu koje ste izdvojili da procitate moj komentar. Srdacan pozdrav i, promenite odluku svi, krenite u kampanju ostru i izadjite na izbore, nemojte sebe i svoje glasace lisavati prava na glasanje, nije to dobra odluka, bojkot se moze vrsiti i posle izbora.