VIDEO

(Видео) ДЈБ поднео предлог закона којим се укида тест самосталности за предузетнике

Недавно донета законска решења која прокламују да им је циљ сузбијање измишљеног „фиктивног предузетништва“ у ствари наносе немерљиву штету предузетницима и угрожавају њихов приход. Посебно забрињава чињеница да су тиме највише погођени предузетници у ИТ сектору, привредној грани која у Србији најбрже расте и то по стопи од чак 30% годишње, а чији је даљи раст овим прописом угрожен.

У светлу предстојеће рецесије и велике економске кризе изазване потпуно неразумним и хистеричним мерама политичара на власти, укидање теста самосталности је најмање што држава може да уради за предузетнички сектор који је ће поднети највећи део кризе и коме прети нестанак.

ДЈБ сматра да постојеће законско решење без икаквог основа дефинисало накарадан појам „фиктивно предузетништво“, те да због тога огроман број предузетника може бити угрожен кроз губитак прихода или простора у коме ради. Управо из тог разлога закон који је на снази причињава штету самом предузетништву у Србији, привредном систему Србије, али и буџету Републике Србије, јер ће кроз затварање предузетничких агенција које не положе „тест самосталности“ дефинисан постојећим законом доћи и до смањења буџетских прихода, али и до раста незапослености и рада на црно.

ДЈБ се нада да Влада која је била предлагач и скупштинска већина ову деструктивну меру “теста самосталности” није донела да би угушила домаћи ИТ сектор и преусмерила све софтверске стручњаке ка субвенционисаној страној ИТ индустрији којој су потребни што јефтинији ИТ професионалци у Србији.