VIDEO

(Video) DJB podneo predlog zakona kojim se ukida test samostalnosti za preduzetnike

Nedavno doneta zakonska rešenja koja proklamuju da im je cilj suzbijanje izmišljenog „fiktivnog preduzetništva“ u stvari nanose nemerljivu štetu preduzetnicima i ugrožavaju njihov prihod. Posebno zabrinjava činjenica da su time najviše pogođeni preduzetnici u IT sektoru, privrednoj grani koja u Srbiji najbrže raste i to po stopi od čak 30% godišnje, a čiji je dalji rast ovim propisom ugrožen.

U svetlu predstojeće recesije i velike ekonomske krize izazvane potpuno nerazumnim i histeričnim merama političara na vlasti, ukidanje testa samostalnosti je najmanje što država može da uradi za preduzetnički sektor koji je će podneti najveći deo krize i kome preti nestanak.

DJB smatra da postojeće zakonsko rešenje bez ikakvog osnova definisalo nakaradan pojam „fiktivno preduzetništvo“, te da zbog toga ogroman broj preduzetnika može biti ugrožen kroz gubitak prihoda ili prostora u kome radi. Upravo iz tog razloga zakon koji je na snazi pričinjava štetu samom preduzetništvu u Srbiji, privrednom sistemu Srbije, ali i budžetu Republike Srbije, jer će kroz zatvaranje preduzetničkih agencija koje ne polože „test samostalnosti“ definisan postojećim zakonom doći i do smanjenja budžetskih prihoda, ali i do rasta nezaposlenosti i rada na crno.

DJB se nada da Vlada koja je bila predlagač i skupštinska većina ovu destruktivnu meru “testa samostalnosti” nije donela da bi ugušila domaći IT sektor i preusmerila sve softverske stručnjake ka subvencionisanoj stranoj IT industriji kojoj su potrebni što jeftiniji IT profesionalci u Srbiji.

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar