Преносимо

Слобода новинарства у време Корона пандемије

У ранглисти слободе новинарства Новинари без граница указују на убедљив пад две земље: Мађарске и Србије. Корона криза притом делује као уље на ватру.

У многим земљама света, међу којима су и чланице ЕУ и кандидати за прикључење ЕУ, владе користе Корона пандемију као повод да ограниче слободу новинарства и слободу кретања новинара. Као разлог се наводи настојање да се спречи ширење наводно нетачних чињеница, тзв. лажних вести.

Промена једног закона у Мађарској предвиђа на пример затворске казне до 5 година, у слачају да неко током ванредног стања шири погрешну информацију која потенцијално може да угрози мере заштите.

Мађарска влада одлучује сама декретом

Шта је притом истина а шта није, то процењује искључиво мађарска влада, јер је премијер Виктор Орбан крајем марта помоћу двотрећинске већине своје странке Фидес једноставно развластио парламент. Влада се декретом, о истеку закона о ванредном стању такође одлучује само он.

За Лазла Шилија, из интернет портала 444.ху који је према влади критично настројен, се то конкретно одражава на његову пословну свакодневницу. Закон о ванредном стању са његовим „гуменим“ параграфом, који се тиче ширења лажних вести, има велике последице по нас. У њему се уопште не дефинише шта влада у ствари сматра лажним вестима.

Мађарски новинари се не усуђују да обраде сваку тему

Једино што можете да чујете од владе је да у принципу све информације које нису у складу са ставовима владе могу да се сматрају таквим, објашњава Шили. То доводи то тога да се одређене теме заобилазе.

И у Србији се ситуација новинара због Короне драстично погоршала. Неко ко је то осетио на сопственој кожи је Ана Лалић из Новог Сада која извештава за независни интернет портал Нова.рс. Ухапшена је после писања чланка о хаотичној ситуацији у једној болници у Војводини. Тематизовала је недостајање заштитне опреме и јако тешке услове рада за лекаре и неговатеље.

Прецес против српске новинарке због ширења панике

Тек услед великог притиска јавности је опет пуштена на слободу. Ипак ће морати пред судом да одговара због ширења панике и рушења угледа болнице.

– Корона пандемија концентрише као стакло за увећавање ауторитарне тежње на целом свету, сматра Катја Глогер, портпарол управног одбора Новинара без граница.

– Актуена ранглиста слобода новинарства показује да је још и пре тренутне кризе застрашујуће велики број влада и политичких снага у сасвим различитим замљама био спреман да слободу новинарства подреди својим претензијама на моћ, објашњава портпарол управног одбора Новинара без граница Катја Глогер.

Инфомапа: овако стоје ствари у вези са слободама новинарства у земљама света појединачно. На првом месту је Норвешка, последња је Северна Кореја. Немачка се налази на 11. месту.

Званично нема ванредног стања у Србији

За политиколога Флоријана Бибера, који предаје на Универзитету Карл Франценс у Грацу и који је живео годинама у земљама Западног Балкана, су ово тренутно узнемирујућа времена у Србији и Мађарској.

Управо у Мађарској и Србији видимо владе које користе или злоупотребљавају ово ванредно стање да би даље консолидовали своју моћ и да би даље поткопавали демократске институције. У Србији није проглашено ванредно стање, каже Бибер, али се de facto ради о истом принципу као у Мађарској.

Парламент више не ради, Влада је у протеклим недељама стекла енормну концентрацију моћи. Такође постоје закони, односно правила који медије много јаче контролишу, констатује Бибер.
Остаје, дакле, да се види како ће се Мађарска и Србија у својим земљама после јењавања Корона кризе опходити према слободама новинарства. Да ли ће повући законе или да ли ће ЕУ морати да интервенише.


Извор: ZDF.de

Прочитајте још и:

Бил Гејтс и коронавирус

Наш лекар из Стокхолма: Србија да се угледа на Шведску, а не на Кину

Др Мирослав Радман отворено говори о циркузантима на власти, лажним научницима, индустрији глупости и о вирусу који уопште није проблем

Др Лидија Гајски: Корона хистерија је превара! Лажирају ли се бројке и манипулише ли се подацима?

Угледни професор Валерије Врчек ексклузивно: Како су нас лагали, борба против коронавируса опаснија је од саме болести

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Hoće li neki novinar na konferenciji za štampu, timu lekara za borbu proziv C19 virusa postaviti sledeća pitanja: Koliko je migranata testirano na virus? Koliko je pozitivno? Koliko ima simtome bolesti? Gde se migranti leče?
    Pretpostavljam da među njima ima i obolelih i pozitivnih na na coronavirus!