Prenosimo

Sloboda novinarstva u vreme Korona pandemije

U ranglisti slobode novinarstva Novinari bez granica ukazuju na ubedljiv pad dve zemlje: Mađarske i Srbije. Korona kriza pritom deluje kao ulje na vatru.

U mnogim zemljama sveta, među kojima su i članice EU i kandidati za priključenje EU, vlade koriste Korona pandemiju kao povod da ograniče slobodu novinarstva i slobodu kretanja novinara. Kao razlog se navodi nastojanje da se spreči širenje navodno netačnih činjenica, tzv. lažnih vesti.

Promena jednog zakona u Mađarskoj predviđa na primer zatvorske kazne do 5 godina, u slačaju da neko tokom vanrednog stanja širi pogrešnu informaciju koja potencijalno može da ugrozi mere zaštite.

Mađarska vlada odlučuje sama dekretom

Šta je pritom istina a šta nije, to procenjuje isključivo mađarska vlada, jer je premijer Viktor Orban krajem marta pomoću dvotrećinske većine svoje stranke Fides jednostavno razvlastio parlament. Vlada se dekretom, o isteku zakona o vanrednom stanju takođe odlučuje samo on.

Za Lazla Šilija, iz internet portala 444.hu koji je prema vladi kritično nastrojen, se to konkretno odražava na njegovu poslovnu svakodnevnicu. Zakon o vanrednom stanju sa njegovim „gumenim“ paragrafom, koji se tiče širenja lažnih vesti, ima velike posledice po nas. U njemu se uopšte ne definiše šta vlada u stvari smatra lažnim vestima.

Mađarski novinari se ne usuđuju da obrade svaku temu

Jedino što možete da čujete od vlade je da u principu sve informacije koje nisu u skladu sa stavovima vlade mogu da se smatraju takvim, objašnjava Šili. To dovodi to toga da se određene teme zaobilaze.

I u Srbiji se situacija novinara zbog Korone drastično pogoršala. Neko ko je to osetio na sopstvenoj koži je Ana Lalić iz Novog Sada koja izveštava za nezavisni internet portal Nova.rs. Uhapšena je posle pisanja članka o haotičnoj situaciji u jednoj bolnici u Vojvodini. Tematizovala je nedostajanje zaštitne opreme i jako teške uslove rada za lekare i negovatelje.

Preces protiv srpske novinarke zbog širenja panike

Tek usled velikog pritiska javnosti je opet puštena na slobodu. Ipak će morati pred sudom da odgovara zbog širenja panike i rušenja ugleda bolnice.

– Korona pandemija koncentriše kao staklo za uvećavanje autoritarne težnje na celom svetu, smatra Katja Gloger, portparol upravnog odbora Novinara bez granica.

– Aktuena ranglista sloboda novinarstva pokazuje da je još i pre trenutne krize zastrašujuće veliki broj vlada i političkih snaga u sasvim različitim zamljama bio spreman da slobodu novinarstva podredi svojim pretenzijama na moć, objašnjava portparol upravnog odbora Novinara bez granica Katja Gloger.

Infomapa: ovako stoje stvari u vezi sa slobodama novinarstva u zemljama sveta pojedinačno. Na prvom mestu je Norveška, poslednja je Severna Koreja. Nemačka se nalazi na 11. mestu.

Zvanično nema vanrednog stanja u Srbiji

Za politikologa Florijana Bibera, koji predaje na Univerzitetu Karl Francens u Gracu i koji je živeo godinama u zemljama Zapadnog Balkana, su ovo trenutno uznemirujuća vremena u Srbiji i Mađarskoj.

Upravo u Mađarskoj i Srbiji vidimo vlade koje koriste ili zloupotrebljavaju ovo vanredno stanje da bi dalje konsolidovali svoju moć i da bi dalje potkopavali demokratske institucije. U Srbiji nije proglašeno vanredno stanje, kaže Biber, ali se de facto radi o istom principu kao u Mađarskoj.

Parlament više ne radi, Vlada je u proteklim nedeljama stekla enormnu koncentraciju moći. Takođe postoje zakoni, odnosno pravila koji medije mnogo jače kontrolišu, konstatuje Biber.
Ostaje, dakle, da se vidi kako će se Mađarska i Srbija u svojim zemljama posle jenjavanja Korona krize ophoditi prema slobodama novinarstva. Da li će povući zakone ili da li će EU morati da interveniše.


Izvor: ZDF.de

Pročitajte još i:

Bil Gejts i koronavirus

Naš lekar iz Stokholma: Srbija da se ugleda na Švedsku, a ne na Kinu

Dr Miroslav Radman otvoreno govori o cirkuzantima na vlasti, lažnim naučnicima, industriji gluposti i o virusu koji uopšte nije problem

Dr Lidija Gajski: Korona histerija je prevara! Lažiraju li se brojke i manipuliše li se podacima?

Ugledni profesor Valerije Vrček ekskluzivno: Kako su nas lagali, borba protiv koronavirusa opasnija je od same bolesti

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Hoće li neki novinar na konferenciji za štampu, timu lekara za borbu proziv C19 virusa postaviti sledeća pitanja: Koliko je migranata testirano na virus? Koliko je pozitivno? Koliko ima simtome bolesti? Gde se migranti leče?
    Pretpostavljam da među njima ima i obolelih i pozitivnih na na coronavirus!