Косово и Метохија Преносимо

Нека се пропала стратегија Била Клинтона за Косово угаси током пандемије корона вируса

Као у неком забавном парку политичких култова, три метра висока статуа Била Клинтона надвија се над Булеваром Била Клинтона, недалеко од одевног бутика “Хилари”. У оближњем парку налази се и метална биста бившег државног секретара Била Клинтона, Медлин Олбрајт. Изван града, у близини америчке војне базе, 30 километара пута носи назив по покојном сину Џоа Бајдена. Конгресмен из Бронкса, Елијот Енгел, не само да је добио булевар који носи његово име, већ се његов лик налази и на поштанској марки.

Мада звучи као да је реч о сценарију за неки филм, то је стварност. И све је то омогућено захваљујући суми од две милијарде долара америчких пореских обвезника. Додајте томе и огроман трошак боравка Америчких трупа на истом месту – и то не да би га заштитили од страних освајача нити заштитили виталне америчке интересе, већ да би спречили локално становништво да се међусобно не поубија. То место се зове Косово.

Косово је хаос без краја и конца. Његово становништво, које представља мешавину непомирљивих култура, кроз историју је показало да није у стању да се међусобно слаже без неке врсте диктатуре или војне окупације. Свака страна етнички се “чисти” од друге стране кроз хорор грађанског рата између етничких албанских муслимана и етничких српских хришћана. Албанска већина отерала је већину хришћана, због чега се ретко ко на свету потресао, и потом прогласила независност од Србије.

Ова оцепљена провинција има 0 посто стратешке вредности за Сједињене Државе. На површини мањој од половине Вермонта, на Косову живи популација величине Бронкса. Има пет званичних језика и два писма. Осамдесет посто младих људи је незапослено. Најпознатији извозни производ Косова су џихадисти.

Пре нешто више од две деценије, крвави грађански рат Косова против хришћана, и жесток одговор на то хришћанских Срба подстакли су конгресмена Енгела да убеди госпођу Олбрајт и господина Клинтона да употребе силу како би се поразила хришћанска страна. Господин Клинтон користио је НАТО као смоквин лист у кампањи бомбардовања, од милоште названој “Медлинин рат”, с циљем да наводно заустави крвопролиће.

Хуманитарно бомбардовање донело је Косову аутоноију, али бомбе нису биле довољне: исламистички бунтовници, Ослободилачка војска Косова (ОВК), изводили су герилске операције на терену како би успоставили нову, побуњеничку власт. Многи званичници САД у то доба сматрали су ОВК исламистичком терористичком групом, али господина Енгела то није узнемиравало. Искористио је своју функцију члана Одбора за спољне послове у Конгресу како би спонзорисао закон који је обезбедио финансирање ОВК. То је, изгледа, и помогло господину Енгелу да се нађе на поштанској марки Косова.

Након окончања рата, локално становништво поново је доказало да не може да се сложи и да им је потребна наоружана дадиља. Господин Клинтон допремио је америчке трупе заједно са европским савезницима под НАТО заставом, и апсурдно позвао руске трупе да “помогну”. Тај чудан хибрид умало је резултирао војним НАТО конфликтом с Русијом.

Након што су Сједињене Државе са савезницима уз помоћ копнених трупа обезбедили војно обданиште, “мировни процес” развлачио се годинама, све док се сецесионистичка покрајина није оцепила од Србије 2008. године и прогласила независност захваљујући трупама САД које су се постарале да се мировни процес развуче бескрајно дуго.

Након што је увидела да Русија то искоришћава како би обновила вишевековне везе са Србијом, док су Кинези трагали за упориштем у Европи, Трампова администрација покушавала је да извуче Сједињене Државе из хаоса на Косову и привуче Србију ка западу. Иако мала, Србија је и даље чвориште које повезује југоисточну и централну Европу, као и делимичан копнени мост између централне Европе према Медитерану, за разлику од црноморског којим доминирају Русија и Турска.

Међутим, заштитници Косова неће ни да чују за тако нешто. Они који изнова рециклирају своје унапред припремљене говоре запомажу да се очува Клинтоновски статус qуо. Један од њих изашао је из самоизолације како би Косово назвао “највише про-амерички настројеном земљом у Европи”. Други је величао ову микро-државу као “највише про-амерички настројену земљу на свету”. То може бити тачно све док глупи Американци настављају да им упумпавају кеш и обезбеђују војну заштиту од омражених хришћана. Међутим, то се не уклапа са статусом Косова као највећег извора џихадистичких терориста по глави становника.

Данас вечни партизани Клинтонове машинерије запомажу да се “Америчка стратегија за Косово урушава”.

И било је крајње време.

* Џ. Мајкл Вејлер је виши аналитичар стратегије при Центру за безбедносну политику у Вашингтону, Ди-Си

Извор: The Washington Times


Прочитајте још и:

Шведска није увела карантин, очекује се да ће Стокхолм имати „имунитет крда“ за неколико недеља

Бил Гејтс и коронавирус

Наш лекар из Стокхолма: Србија да се угледа на Шведску, а не на Кину

Др Мирослав Радман отворено говори о циркузантима на власти, лажним научницима, индустрији глупости и о вирусу који уопште није проблем

Др Лидија Гајски: Корона хистерија је превара! Лажирају ли се бројке и манипулише ли се подацима?

Угледни професор Валерије Врчек ексклузивно: Како су нас лагали, борба против коронавируса опаснија је од саме болести