Kosovo i Metohija Prenosimo

Neka se propala strategija Bila Klintona za Kosovo ugasi tokom pandemije korona virusa

Kao u nekom zabavnom parku političkih kultova, tri metra visoka statua Bila Klintona nadvija se nad Bulevarom Bila Klintona, nedaleko od odevnog butika “Hilari”. U obližnjem parku nalazi se i metalna bista bivšeg državnog sekretara Bila Klintona, Medlin Olbrajt. Izvan grada, u blizini američke vojne baze, 30 kilometara puta nosi naziv po pokojnom sinu Džoa Bajdena. Kongresmen iz Bronksa, Elijot Engel, ne samo da je dobio bulevar koji nosi njegovo ime, već se njegov lik nalazi i na poštanskoj marki.

Mada zvuči kao da je reč o scenariju za neki film, to je stvarnost. I sve je to omogućeno zahvaljujući sumi od dve milijarde dolara američkih poreskih obveznika. Dodajte tome i ogroman trošak boravka Američkih trupa na istom mestu – i to ne da bi ga zaštitili od stranih osvajača niti zaštitili vitalne američke interese, već da bi sprečili lokalno stanovništvo da se međusobno ne poubija. To mesto se zove Kosovo.

Kosovo je haos bez kraja i konca. Njegovo stanovništvo, koje predstavlja mešavinu nepomirljivih kultura, kroz istoriju je pokazalo da nije u stanju da se međusobno slaže bez neke vrste diktature ili vojne okupacije. Svaka strana etnički se “čisti” od druge strane kroz horor građanskog rata između etničkih albanskih muslimana i etničkih srpskih hrišćana. Albanska većina oterala je većinu hrišćana, zbog čega se retko ko na svetu potresao, i potom proglasila nezavisnost od Srbije.

Ova ocepljena provincija ima 0 posto strateške vrednosti za Sjedinjene Države. Na površini manjoj od polovine Vermonta, na Kosovu živi populacija veličine Bronksa. Ima pet zvaničnih jezika i dva pisma. Osamdeset posto mladih ljudi je nezaposleno. Najpoznatiji izvozni proizvod Kosova su džihadisti.

Pre nešto više od dve decenije, krvavi građanski rat Kosova protiv hrišćana, i žestok odgovor na to hrišćanskih Srba podstakli su kongresmena Engela da ubedi gospođu Olbrajt i gospodina Klintona da upotrebe silu kako bi se porazila hrišćanska strana. Gospodin Klinton koristio je NATO kao smokvin list u kampanji bombardovanja, od milošte nazvanoj “Medlinin rat”, s ciljem da navodno zaustavi krvoproliće.

Humanitarno bombardovanje donelo je Kosovu autonoiju, ali bombe nisu bile dovoljne: islamistički buntovnici, Oslobodilačka vojska Kosova (OVK), izvodili su gerilske operacije na terenu kako bi uspostavili novu, pobunjeničku vlast. Mnogi zvaničnici SAD u to doba smatrali su OVK islamističkom terorističkom grupom, ali gospodina Engela to nije uznemiravalo. Iskoristio je svoju funkciju člana Odbora za spoljne poslove u Kongresu kako bi sponzorisao zakon koji je obezbedio finansiranje OVK. To je, izgleda, i pomoglo gospodinu Engelu da se nađe na poštanskoj marki Kosova.

Nakon okončanja rata, lokalno stanovništvo ponovo je dokazalo da ne može da se složi i da im je potrebna naoružana dadilja. Gospodin Klinton dopremio je američke trupe zajedno sa evropskim saveznicima pod NATO zastavom, i apsurdno pozvao ruske trupe da “pomognu”. Taj čudan hibrid umalo je rezultirao vojnim NATO konfliktom s Rusijom.

Nakon što su Sjedinjene Države sa saveznicima uz pomoć kopnenih trupa obezbedili vojno obdanište, “mirovni proces” razvlačio se godinama, sve dok se secesionistička pokrajina nije ocepila od Srbije 2008. godine i proglasila nezavisnost zahvaljujući trupama SAD koje su se postarale da se mirovni proces razvuče beskrajno dugo.

Nakon što je uvidela da Rusija to iskorišćava kako bi obnovila viševekovne veze sa Srbijom, dok su Kinezi tragali za uporištem u Evropi, Trampova administracija pokušavala je da izvuče Sjedinjene Države iz haosa na Kosovu i privuče Srbiju ka zapadu. Iako mala, Srbija je i dalje čvorište koje povezuje jugoistočnu i centralnu Evropu, kao i delimičan kopneni most između centralne Evrope prema Mediteranu, za razliku od crnomorskog kojim dominiraju Rusija i Turska.

Međutim, zaštitnici Kosova neće ni da čuju za tako nešto. Oni koji iznova recikliraju svoje unapred pripremljene govore zapomažu da se očuva Klintonovski status quo. Jedan od njih izašao je iz samoizolacije kako bi Kosovo nazvao “najviše pro-američki nastrojenom zemljom u Evropi”. Drugi je veličao ovu mikro-državu kao “najviše pro-američki nastrojenu zemlju na svetu”. To može biti tačno sve dok glupi Amerikanci nastavljaju da im upumpavaju keš i obezbeđuju vojnu zaštitu od omraženih hrišćana. Međutim, to se ne uklapa sa statusom Kosova kao najvećeg izvora džihadističkih terorista po glavi stanovnika.

Danas večni partizani Klintonove mašinerije zapomažu da se “Američka strategija za Kosovo urušava”.

I bilo je krajnje vreme.

* DŽ. Majkl Vejler je viši analitičar strategije pri Centru za bezbednosnu politiku u Vašingtonu, Di-Si

Izvor: The Washington Times


Pročitajte još i:

Švedska nije uvela karantin, očekuje se da će Stokholm imati „imunitet krda“ za nekoliko nedelja

Bil Gejts i koronavirus

Naš lekar iz Stokholma: Srbija da se ugleda na Švedsku, a ne na Kinu

Dr Miroslav Radman otvoreno govori o cirkuzantima na vlasti, lažnim naučnicima, industriji gluposti i o virusu koji uopšte nije problem

Dr Lidija Gajski: Korona histerija je prevara! Lažiraju li se brojke i manipuliše li se podacima?

Ugledni profesor Valerije Vrček ekskluzivno: Kako su nas lagali, borba protiv koronavirusa opasnija je od same bolesti

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar