Преносимо

Шведска није увела карантин, очекује се да ће Стокхолм имати „имунитет крда“ за неколико недеља


Кључна запажања

– За разлику од својих суседа, Шведска није наметнула карантин за време епидемије корона вируса

– Стратегија- усмерена ка изградњи општег имунитета док истовремено штите ризичне групе, као што су старији- изазвала је контроверзе

– Али, шведски главни епидемиолог каже да ће „имунитет крда“ бити постигнут у Стокхолому за неколико недеља


Њене комшије су затвориле границе, школе, кафиће и бизнисе док пандемија корона вируса хара Европом, али Шведска пркоси тако што се јавни живот одвија уз најмање могуће рестрикције.

Стратегија, која подразумева дозвољавање изложености вирусу у циљу стварања имунитета опште популације, уз истовремену заштиту високо ризичне групе, попут старијих- изазвао је контроверзе. Неки стручњаци из области здравства овај приступ упоредили су са играњем руског рулета са јавним здрављем.
Али сада, главни епидемиолог Шведске каже да се стратегија показала добром и да се „имунитет крда“ у главном граду Стокхолому може постићи у неколико недеља.

„У главним деловима Шведске, у близини Стокхолома, достигли смо заравњење криве (код нових случајева) и већ видимо ефекат имунитета крда, а за неколико недеља видећемо још више ефеката. У осталим деловима земље ситуација је стабилна“, рекао је доктор Андрес Тегнел, главни епидемиолог шведске организације за јавно здравље, за CNBC у уторак.

Имунитет крда код становништа обично се постиже вакцинацијом и рачуна се да је постигнут када се 60% становништва сматра имуним. Међутим, без вакцине против цорона вируса, научници истражују да ли изложеност и опоравак од вируса Ковид-19 води до дугорочног имунитета. Пријављени су случајеви реинфекције.

Тегнел каже да узорковање и моделирање података показује да је 20% становника Стокхолома већ имуно на вирус и да „за неколико недеља моћи ћемо да достигнемо имунитет крда. Верујемо да је то тако зато што сведочимо спором паду броја оболелих и поред све већег броја тестираних на цорона вирус“.

„На жалост, стопа смртности је висока због продора вируса у домове за старе и болесне, и тренутно испитујемо узрок тога“- каже доктор Тегнел. Највећи број случајева оболелих у Шведској, 15,322, потврђен је у Стокхолому и околни, са веома малим бројем случајева у осталим деловима Шведске., земље са око 10 милиона становника са малом густинином насељености ван градских области.

Број оболелих у Шведској је скоро дупло већи него у суседној Данској (8 108 оболелих и 370 пријављених смртних случајева) и Финској ( са тек нешто преко 4 000 оболелих и 141 смртних случајева) које су наметнуле строге мере карантина. Будући да је број становника у ове две земље око 5 милиона, што је половина од броја становника у Шведској, стопе су скоро исте, иако поређење може бити нетачно због броја тестираних у свакој земљи. Ипак, цифра од 1 937 смртних случајева у Шведској је много је већа него у суседним земљама.
Шведска је у почетку тестирала само људе који су дошли у болнице, али сада тестира запослене у болницама и у домовима за старе и болесне. Тегнел каже да је одлука да се тестира више група људи разлог што број потврђених случајева заражених не опада онолико брзо колико би требало.

Шведска тестира око 20 000 људи недељно и нада се да ће тај број повећати на 100 000 за пар недеља- каже Тегнел.

Старији људи плаћају цену?

Док број новозаражених опада, постизање имунитета крда показало се контроверзним. Тактичко дозвољаване вирусу да се шири( иако су предузете мере да се ширење заустави) доводи старије и особе са здравственим проблемима у опасност да се озбиљно разболе или умру.

Тегнел закључује да је ситуација у домовима за старе и болесне, у којима је дошло до највише смртних случајева, забрињавајућа.
„ Број смртних случајева је тесно повезан са домовима за старе и болесне. Више од половине људи који су преминули живели су у тим домовима“ каже Тегнел додајући да су он и Агенција за јавно здравље „ веома забринути због старијих“.

„За ову групу смо рекли да је потребно заштитити“ каже он, додајући да агенција заједно са домовима ради на унапређењима која ће довести до смањења фактора ризика.

И поред тога, Тегнел каже да је „прилично уверен“ да је стратегија коју спроводи агенција исправна, али каже да би било прерано да шведска влада уведе рестрикције које би успориле ширење вируса. „ Велики део земље још увек није нимало погођен“.

„Али, ако погледате излазне стратегије за које се многе земље одлучују, оне изгледају веома слично шведским (стратегијама и рестрикцијама)“ каже он.

Тегнел каже да ће се ускоро објавити неколико студија које ће показати опсег и опоравак од инфекције (и надамо се) опсег имунитета на вирус. Подаци показују да је пик инфекције већ достигнут у Стокхолому.

Шведску борбу против епидемије водио је Тегнел и Агенција за јавно здравље. Док су друге земље увеле карантин по савету својих стручњака, Шведска се упадљиво разликовала по свом другачијем приступу у великој мери верујући грађанима да ће добровољно поштовати мере које за циљ имају спречавање ширења вируса.
Агенција за јавно здравље изазвала је чуђење у среду када је са свог сајта повукла извештај због грешке, али Андреас Тегнел је рекао CNBC у четвртак да се извештај није тицао тврдње о имунитету стада. Рекао је да ће извештај исправити и поново објавити .

Шведска влада подржава рад од куће, ако постоји могућност, као и избегавање непотребних путовања и друштвених контаката са старијим људима. У ресторанима баровима, кафићима и ноћним клубовима може се добити услуга за столом и није дозвољено присуство више од 50 људи. За школарце млађе од 16 година школе су и даље отворене и живот се у основи одвија као и пре само мало спорије.

Тегнел каже да држава спроводи обимније тестирање и узорковање како би измерила обим епидемије.
„Тренутно тестирамо имунитет широм земље да бисмо видели које разлике постоје у различитим деловима Шведске“ каже Тегнелл. „Помало је мистерија зашто се ништа није догодило у другим деловима Шведске“.
„Када је о томе реч, вирус наставља да нас изненађује“, каже он, примећујући да најјужнији део земље који се граничи са Данском има релативно мало случајева узимајући у обзир његову пограничну локацију и константно кретање људи из земље у земљу, што је већим делом било дозвољено упркос вирусу.

Извор: CNBC

Прочитајте још и:

Бил Гејтс и коронавирус

Наш лекар из Стокхолма: Србија да се угледа на Шведску, а не на Кину

Др Мирослав Радман отворено говори о циркузантима на власти, лажним научницима, индустрији глупости и о вирусу који уопште није проблем

Др Лидија Гајски: Корона хистерија је превара! Лажирају ли се бројке и манипулише ли се подацима?

Угледни професор Валерије Врчек ексклузивно: Како су нас лагали, борба против коронавируса опаснија је од саме болести

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар