Преносимо

Азил: Одбијене избеглице влада хоће да шаље у Србију

БЕЧ. Аустрија хоће да депортује одбијене кандидате за азил у Србију. У ту сврху се финансирају смештаји у тој балканској земљи.

Одговарајући споразум је био закључен од стране министра унутрашњих послова Херберта Кикла (ФПÖ) пре годину дана, али је до сад остао јавности готово непознат. Његов наследник Карл Нехамер (ÖВП) се такође држи тог пројекта, што произилази из одговора на посланичко питање које је упутио НЕОС.

Уговор између две државе је потписан 24. априла 2019. од стране њихових министарстава унутрашњих послова. У одговору на посланичко питање Нехамерово ресорно министарство као циљну групу дефинише „странце који нелегално бораве у Аустрији за које постоји правоснажна одлука о враћању, уколико повратак у земљу порекла није могућ и ако постоји довољна веза странца са Републиком Србијом.“

За испуњење овог задњег услова није потребно много. Јер по мишљењу министарства унутрашњих послова многи странци „бекством преко руте западног Балкана имају довољно везе са Србијом“. То на јасном језику значи: ако је неко у Аустрији правоснажно одбијен, а да је притом јасно да је преко Србије доспео у ЕУ, онда већ спада у циљну групу.

Министарство унутрашњих послова је макар дало на знање да је планиран смештај у отвореној форми. То значи да се избеглице барем не затварају. Осим тога међународни прописи морају и у Србији да се поштују и мора да се обезбеди приступ организацијама за људска права. О питању АПА-е да ли постоји засебан центар за избеглице које долазе из Аустрије или оне треба да се сместе у већ постојеће установе, министарство унутрашњих послова није могло да се изјасни.

То је наиме у надлежности Србије која, међутим, свакако мора да се побрине о уредном смештају.

До сад није изручена ниједна избеглица. Како пише у одговору на посланичко питање, о детаљима се са Србијом још разговара. Наравно, имајући у виду Корона кризу таква отпремања ионако до даљег делују илузорно. Споразум је, узгред, конципиран без временског ограничења, мада обе стране могу да га раскину.

Колико новца тај пројекат кошта Аустрију је тренутно непознато. Јасно је само да министарство унутрашњих послова мора да преузме трошкове. „Мишљења и процене не подлежу парламентарном праву на интерпелацију“, одговорио је ресор без даљих детаља на питање НЕОС-а у вези са финиансијским расходом.

Оно што се недвосмислено ставља до знања је да и тиркизно-зелена влада намерава да истраје у подухвату који је инициирао Кикл. „Следећи руту ка постављеном циљу актуелног програма владе уважавамо потребу да се билатералним споразумима са трећим државама јача управљање миграцијама“, гласи од Нехамера потписани одговор на питање.

Све само не задовољна одговорима је мандатарка НЕОС-а Стефани Криспер која је поставила посланичко питање. „Оно што је министар унутрашњих послова Кикл удесио свима иза леђа, то тиркизно-зелена влада сада једноставно тера даље, “, љутито је изјавила према АПА. Пројекат је погрешан са становишта правне државе, а требало би да буде одбијен и из моралних разлога: „Ми не знамо шта ће бити са људима у том кампу, не знамо ништа о трошковима, не знамо какви ће бити услови за живот.“ Криспер захтева од Нехамера да обелодани колико пореског новца ће пројекат коштати и како мисли да обезбеди прихватљиве услове живота у том кампу.

Извор: OÖNachrichten

Прочитајте још и:

МУП крије податке о мигрантима од посланика ДЈБ

Како ЕУ план за миграцију из Африке у Европу обавезује Србију?

Власт крши закон и крије уговор са Аустријом о враћању миграната

Аустријски званичник потврдио: мигранти се враћају у Србију

ЕУ признала: Мигранте којима не дају азил враћају у Србију

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар