Преносимо

ДЈБ: Право на пензију дати свим грађанима, без обзира на стаж

Важна тачка је реформа пензионог система. Основна пензија мора бити гарантована свим грађанима са испуњењем годинама живота, без обзира на стаж. Сви грађани треба да имају достојанствену старост, да не размишљају за храну и лекове. Имамо генерацију која је радила у условима кризе, економских санкција, рата, бомбардовања, послодавци нису пријављивали раднике и уплаћивали стаж, а морали сте да радите и више од предвиђеног да би преживели. Велики је број домаћица, нарочито на селу, које су цео свој живот провеле бринући о деци, о кући, и то се не препознаје као рад који заслужује пензију. Они други, којима је уплаћиван стаж имали би већу пензију, а трећа опција је приватно осигурање.

Друго, тражимо попис државне имовине. Држава не зна чиме тачно располаже, и тај хаос се и намерно одржава, јер тако може да се најлакше користи и распоређује према партијским и другим принципима. Пример је извештај Државне ревизорске институције за општину Нови Београд, где пише да помоћна књига Општине не садржи адресу ни квадратуру имовине, већ је јединица мере „комад“. Како то замислити? Пословни простор, комада три, и слично. Велики је отпор попису био у предузећима када је Саша Радуловић, тада као министар привреде тражио личне карте предузећа која траже кредит. Нама је држава опљачкана, захваљујући и чињеници да немамо јасан попис имовине и чиме тачно располажемо.

Имамо партократски систем, где можете да дођете до посла само где сте партијски блиски власти. То је поставила бивша власт, садашња наследила, разрадила, и надувала, и сада је још горе.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Zasto jos uvek niste predali potpise ako kazete da ste ih skupili?Sutra istice rok za predaju lista,a vi cekate Sergeja 2 dana da odustane od izbora,sto je ravno ludilu.Sta ako vam ne proglase listu zbog nekih nedostataka?

  • Veliko je maltretiranje radnika ekonomsko, psihološko pa o fizičko u privatnom sektoru koji je pravi tamni vilajet, u kojem skoro prećutno vlada ropski sistem .Radnici su zastrašeni da koriste postojeća prava u strahu od otkaza.Inspekcije donose rešenja uglavnom u korist poslodavaca.DJB treba da se pozabavi ovim problemom i zato treba da udje u izbore, osvoji poslanička mesta i krene u iznošenje i rešavanje ovih i drugih problema.

  • То ви пресликавате канадски модел. “Теоретски љубав лепо звучи, малкице је друкчије у пракси…” Речју, чисти комунизам. Канада то покрива огромним природним ресурсима и експериментална је земља глобалиста. Може, али прво подићи свест људи о магичном ћупу, а ови што деле ” где сам ту ја”. Амерички “сурови” модел како га глобалисти слове и желе заменити са тзв. Обама кер, или фармаци мафија. Колико пара, толико музике, лични избор и слобода да бираш ко ће бити чувари твоје старости, деца или осигуравајућа друштва. Ако изаберем децу, држава се не петља, ако изаберете осигуравајуће друштво, на стотине њих и твој избор, држава ће те заштитити ако покушају да вас преваре. Држава нема монопол над здравством нити пензијама. Не оставља се простор за бирократе и “где сам ту ја”. Ако цео век ниси ништа ставио у ћуп, шта очекујеш од државе? Само доњи минимум. То је Америка. Кад разуарена руља поруши онај Кип слободе у Њујорку, уместо обећаних социјалних једнакости добиће ропство суровије од претече феудализма. То је једина земља у свету која Уставом сваком грађанину даје право на дуге цеви. Зашто? Шта ако Влада крене на народ, како ће се бранити? Није Америка само Клинтони, Бајдени….него и Вашингтон, Вилсон (једино српска застава свих времена на Белој кући). Моје мишљење није апсолут и истина, али смо ту, једни уз друге, не једни против других, два човека више знају од једног, нема креативности без слободе мисли.

  • Zasto bi iko ko je brinuo o svojoj deci i o svojoj kuci, a da nije uplaciovao za PIO, trebao da dobije penziju na teret onih koji su uplacivali?
    Moze li neko iz DJB to da objasni?

    • Poštovani, da bismo omogućili na taj način mirnu starost i onima koji nisu nigde zvanično radili, ali su održavali svoja domaćinstva i podizali decu. To su socijalne penzije i njih omogućava država, a ne poreski obveznici. Ekonomski deo penzije zavisi od toga koliko ste radili, koliko ste uplaćivali i slično, a kada se sabere sa onim osnovnim socijalnim delom, dobijate penziju koju ima svaki čovek koji je radio bilo gde. Dakle, penzije se razlikuju, ali najvažnije – osnovnu penziju dobija svako jer svi zaslužuju dostojanstvenu starost. A posao domaćica je ogroman, pa svaka država treba da podrži građanke koje žele da se posvete porodici i rađanju, što nam je u Srbiji preko potrebno.