Prenosimo

DJB: Pravo na penziju dati svim građanima, bez obzira na staž

Važna tačka je reforma penzionog sistema. Osnovna penzija mora biti garantovana svim građanima sa ispunjenjem godinama života, bez obzira na staž. Svi građani treba da imaju dostojanstvenu starost, da ne razmišljaju za hranu i lekove. Imamo generaciju koja je radila u uslovima krize, ekonomskih sankcija, rata, bombardovanja, poslodavci nisu prijavljivali radnike i uplaćivali staž, a morali ste da radite i više od predviđenog da bi preživeli. Veliki je broj domaćica, naročito na selu, koje su ceo svoj život provele brinući o deci, o kući, i to se ne prepoznaje kao rad koji zaslužuje penziju. Oni drugi, kojima je uplaćivan staž imali bi veću penziju, a treća opcija je privatno osiguranje.

Drugo, tražimo popis državne imovine. Država ne zna čime tačno raspolaže, i taj haos se i namerno održava, jer tako može da se najlakše koristi i raspoređuje prema partijskim i drugim principima. Primer je izveštaj Državne revizorske institucije za opštinu Novi Beograd, gde piše da pomoćna knjiga Opštine ne sadrži adresu ni kvadraturu imovine, već je jedinica mere „komad“. Kako to zamisliti? Poslovni prostor, komada tri, i slično. Veliki je otpor popisu bio u preduzećima kada je Saša Radulović, tada kao ministar privrede tražio lične karte preduzeća koja traže kredit. Nama je država opljačkana, zahvaljujući i činjenici da nemamo jasan popis imovine i čime tačno raspolažemo.

Imamo partokratski sistem, gde možete da dođete do posla samo gde ste partijski bliski vlasti. To je postavila bivša vlast, sadašnja nasledila, razradila, i naduvala, i sada je još gore.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Zasto jos uvek niste predali potpise ako kazete da ste ih skupili?Sutra istice rok za predaju lista,a vi cekate Sergeja 2 dana da odustane od izbora,sto je ravno ludilu.Sta ako vam ne proglase listu zbog nekih nedostataka?

  • Veliko je maltretiranje radnika ekonomsko, psihološko pa o fizičko u privatnom sektoru koji je pravi tamni vilajet, u kojem skoro prećutno vlada ropski sistem .Radnici su zastrašeni da koriste postojeća prava u strahu od otkaza.Inspekcije donose rešenja uglavnom u korist poslodavaca.DJB treba da se pozabavi ovim problemom i zato treba da udje u izbore, osvoji poslanička mesta i krene u iznošenje i rešavanje ovih i drugih problema.

  • To vi preslikavate kanadski model. “Teoretski ljubav lepo zvuči, malkice je drukčije u praksi…” Rečju, čisti komunizam. Kanada to pokriva ogromnim prirodnim resursima i eksperimentalna je zemlja globalista. Može, ali prvo podići svest ljudi o magičnom ćupu, a ovi što dele ” gde sam tu ja”. Američki “surovi” model kako ga globalisti slove i žele zameniti sa tzv. Obama ker, ili farmaci mafija. Koliko para, toliko muzike, lični izbor i sloboda da biraš ko će biti čuvari tvoje starosti, deca ili osiguravajuća društva. Ako izaberem decu, država se ne petlja, ako izaberete osiguravajuće društvo, na stotine njih i tvoj izbor, država će te zaštititi ako pokušaju da vas prevare. Država nema monopol nad zdravstvom niti penzijama. Ne ostavlja se prostor za birokrate i “gde sam tu ja”. Ako ceo vek nisi ništa stavio u ćup, šta očekuješ od države? Samo donji minimum. To je Amerika. Kad razuarena rulja poruši onaj Kip slobode u Njujorku, umesto obećanih socijalnih jednakosti dobiće ropstvo surovije od preteče feudalizma. To je jedina zemlja u svetu koja Ustavom svakom građaninu daje pravo na duge cevi. Zašto? Šta ako Vlada krene na narod, kako će se braniti? Nije Amerika samo Klintoni, Bajdeni….nego i Vašington, Vilson (jedino srpska zastava svih vremena na Beloj kući). Moje mišljenje nije apsolut i istina, ali smo tu, jedni uz druge, ne jedni protiv drugih, dva čoveka više znaju od jednog, nema kreativnosti bez slobode misli.

  • Zasto bi iko ko je brinuo o svojoj deci i o svojoj kuci, a da nije uplaciovao za PIO, trebao da dobije penziju na teret onih koji su uplacivali?
    Moze li neko iz DJB to da objasni?

    • Poštovani, da bismo omogućili na taj način mirnu starost i onima koji nisu nigde zvanično radili, ali su održavali svoja domaćinstva i podizali decu. To su socijalne penzije i njih omogućava država, a ne poreski obveznici. Ekonomski deo penzije zavisi od toga koliko ste radili, koliko ste uplaćivali i slično, a kada se sabere sa onim osnovnim socijalnim delom, dobijate penziju koju ima svaki čovek koji je radio bilo gde. Dakle, penzije se razlikuju, ali najvažnije – osnovnu penziju dobija svako jer svi zaslužuju dostojanstvenu starost. A posao domaćica je ogroman, pa svaka država treba da podrži građanke koje žele da se posvete porodici i rađanju, što nam je u Srbiji preko potrebno.