Kosovo i Metohija Prenosimo

Francuska i Nemačka: Vučić i Hoti složili se da normalizuju odnose uz postizanje sporazuma

„Normalizacija odnosa između Kosova i Srbije nezamenljiva je za bezbednost i stabilnost regiona i od velikog je značaja za perspektivu pristupanja dve zemlje u EU“, poručili su u zajedničkom saopštenju francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel nakon danas održanog samita Beograd-Priština. Na njemu su, pod njihovim pokroviteljstvom, razgovarali Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti. Normalizacija odnosa podrazumeva potpisivanje „konačnog sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma“ i „mere izgradnje poverenja“ dve strane.

Posle odvojenih oglašavanja srpskog predsednika i kosovskog premijera, i pokrovitelji današnjeg događaja, kao treća strana dali su svoj komentar.

Podsećajući da je dijalog prekinut u novembru 2018, u saopštenju za javnost koje prenose ambasade ovih država, navodi se da su se Vučić i Hoti složili da nastave dijalog pod pokroviteljstvom EU, a sa ciljem „normalizacije odnosa Srbije i Kosova, uz postizanje konačnog pravno-obavezujućeg sporazuma“.

Svoju saradnju Vučić i Hoti „produbiće“ preko „mnogih oblasti koje su predložene u Berlinskom procesu“, uz „jednako važne mere izgradnje poverenja između dve strane“.

Makron i Merkel ohrabruju Vučića i Hotija da u „sledećim mesecima postignu suštinski napredak“ a francuski predsednik i nemačka kancelarka „ostaće angažovani po ovom pitanju“, a uz podršku EU.

„Biće spremni da organizuju novi samit u kasnijoj fazi pregovora ukoliko bude bio potreban“, navodi se u zajedničkom saopštenju dve vodeće evropske zemlje.

Sledeći termin za sastanak je 16. jul, koji je zabeležen kao prvi sastanak u Briselu i organizuju ga Žozep Borelj i Miroslav Lajčak.

Na današnjem video samitu pored ove četvorke, učestvovali su i visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednost i potpredsednik Evropske komisije, Žozep Borelj, kao i specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak.

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar