Саопштењe

МУП: За четири године издато преко 40.000 потврда о намери за азил у Србији

Министарство Унутрашњих Послова је коначно, након две године чекања, делимично одговорило на питање тада народних посланика ДЈБ и доставило број миграната који су изразили намеру да траже азил у Републици Србији.

Према допису МУП-а, у периоду од четири године, од јануара 2016. до децембра 2019. године, тачно је 40.349 лица која су изразила намеру да поднесу захтев за азил у Републици Србији. У истом периоду одобрено је 114 захтева за азил.

Земље порекла из којих је највише лица која су изразила намеру да поднесу захтев за азил у Републици Србији су:

  • Авганистан 14.532
  • Пакистан 6.687
  • Ирак  6.239
  • Сирија 5.101
  • Иран 2.738
  • Бангладеш 1.171
  • Алжир 526
  • Мароко 422

Министарство још увек није одговорило на питање колико миграната је у Србији изразило намеру да тражи азил у другим државама, као што су Немачка, Аустрија итд. Подсећамо да је Министар унутрашњих послова још 2017. године казао да је број миграната којима је Република Србија издала потврду о њиховој намери да траже азил у Немачкој, Аустрији и другим земљама ЕУ био око 617.000.

Незваничне информације су да је до данас тај број премашио милион. Ова потврда је важна зато што се на основу ње Србија декларисала као “земља првог уласка” тако да ће у случају врађања миграната из Немачке и Аустрије они бити враћени у Србију. Србија је потписала и споразуме са Немачком и Аустријом о враћању миграната у Србију који се крију од јавности. Србија је једина земља на Балканској рути миграната која је пристала да издаје овакве потврде. Ово је један од разлога зашто Берлин, а самим тим и ЕУ, у потпуности подржавају власт у Србији и кажу да “Србија иде у добром правцу”.

Прилози:
ПДф одговора министарства
Претходна саопштења:
https://dostajebilo.rs/blog/2020/04/10/video-mup-krije-od-poslanika-djb-podatke-o-migrantima/
https://dostajebilo.rs/blog/2020/04/28/azil-odbijene-izbeglice-vlada-hoce-da-salje-u-srbiju/
https://dostajebilo.rs/blog/2019/10/08/austrijski-zvanicnik-potvrdio-migranti-se-vracaju-u-srbiju/
https://dostajebilo.rs/blog/2018/10/11/video-sasa-radulovic-koliko-migranata-je-do-sada-predalo-zahtev-za-azil-u-srbiji/

О аутору

Бранка Стаменковић

Покретaч сам грaђaнске иницијaтиве “Мaјкa хрaброст” зa побољшaње условa у српским породилиштимa, зa штa сам добилa четири нaгрaде.

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар