Saopštenje

MUP: Za četiri godine izdato preko 40.000 potvrda o nameri za azil u Srbiji

Ministarstvo Unutrašnjih Poslova je konačno, nakon dve godine čekanja, delimično odgovorilo na pitanje tada narodnih poslanika DJB i dostavilo broj migranata koji su izrazili nameru da traže azil u Republici Srbiji.

Prema dopisu MUP-a, u periodu od četiri godine, od januara 2016. do decembra 2019. godine, tačno je 40.349 lica koja su izrazila nameru da podnesu zahtev za azil u Republici Srbiji. U istom periodu odobreno je 114 zahteva za azil.

Zemlje porekla iz kojih je najviše lica koja su izrazila nameru da podnesu zahtev za azil u Republici Srbiji su:

  • Avganistan 14.532
  • Pakistan 6.687
  • Irak  6.239
  • Sirija 5.101
  • Iran 2.738
  • Bangladeš 1.171
  • Alžir 526
  • Maroko 422

Ministarstvo još uvek nije odgovorilo na pitanje koliko migranata je u Srbiji izrazilo nameru da traži azil u drugim državama, kao što su Nemačka, Austrija itd. Podsećamo da je Ministar unutrašnjih poslova još 2017. godine kazao da je broj migranata kojima je Republika Srbija izdala potvrdu o njihovoj nameri da traže azil u Nemačkoj, Austriji i drugim zemljama EU bio oko 617.000.

Nezvanične informacije su da je do danas taj broj premašio milion. Ova potvrda je važna zato što se na osnovu nje Srbija deklarisala kao “zemlja prvog ulaska” tako da će u slučaju vrađanja migranata iz Nemačke i Austrije oni biti vraćeni u Srbiju. Srbija je potpisala i sporazume sa Nemačkom i Austrijom o vraćanju migranata u Srbiju koji se kriju od javnosti. Srbija je jedina zemlja na Balkanskoj ruti migranata koja je pristala da izdaje ovakve potvrde. Ovo je jedan od razloga zašto Berlin, a samim tim i EU, u potpunosti podržavaju vlast u Srbiji i kažu da “Srbija ide u dobrom pravcu”.

Prilozi:
PDf odgovora ministarstva
Prethodna saopštenja:
https://dostajebilo.rs/blog/2020/04/10/video-mup-krije-od-poslanika-djb-podatke-o-migrantima/
https://dostajebilo.rs/blog/2020/04/28/azil-odbijene-izbeglice-vlada-hoce-da-salje-u-srbiju/
https://dostajebilo.rs/blog/2019/10/08/austrijski-zvanicnik-potvrdio-migranti-se-vracaju-u-srbiju/
https://dostajebilo.rs/blog/2018/10/11/video-sasa-radulovic-koliko-migranata-je-do-sada-predalo-zahtev-za-azil-u-srbiji/

O autoru

Branka Stamenković

Pokretač sam građanske inicijative “Majka hrabrost” za poboljšanje uslova u srpskim porodilištima, za šta sam dobila četiri nagrade.

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar