Vojvodina Obrazovanje Saopštenje

Krivo srastanje

U društvu u kom, duži vremenski period, nema vladavine prava i u kom vlast i oni bliski vlasti imaju slobodu da rade šta god im padne na pamet, česta je pojava da građani prestanu da reaguju na takve postupke onih kod kojih vlast i moć stanuje.

U modernoj sociologiji to se definiše kao „naučena bespomoćnost“.

Takvo stanje svesti zajednice, po pravilu, nosiocima moći „daje krila“ pa u samovolji i kršenju zakona idu dalje, i brže, i jače, i bolje.

Novosadski osnovci, ovih dana, donose roditeljima koverte sa uplatnicom za „školsko obezbeđenje“ i kratkim objašnjenjem od strane kompanije koja „pruža usluge obezbeđenja“, iako je dugogodišnja (naravno, protivzakonita) praksa bila da se sa roditeljima potpisuje ugovor o pružanju usluga obezbeđenja dece u školama.

Uslugu i ove školske godine nudi ista kompanija koja to čini već nekoliko godina i koja je, bar po sopstvenim tvrdnjava, specijalizovana za pružanje usluga obezbeđenja dece u obrazovnim ustanovama.

Gde su se uposlenici agenicje, i na koji tačno način, specijalizovali za ovakvu vrstu obezbeđenja  nije poznato.

Iako je zakonsko obaveza obrazovne ustanove da detetu, za vreme boravka u ustanovi,  obezbedi zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja (drugim rečima, fizičku i psihološku zaštitu) ta obaveza se, nekakvom magijom, prevaljuje na roditelje.

Škole se sakrivaju iza odluka Saveta roditelja o uvođenju obezbeđenja, iako odluke tog istog Saveta, kada je reč o besplatnim udžbenicima, ignorišu.

Od ovakvih aranžmana školskih uprava i agencija za obezbeđenje Grad upadljivo i kontinuirano „pere ruke“, nije teško naslutiti zašto…

Bilo bi vrlo zanimljivo čuti kako je moguće da gradska vlast nije bilo šta učinila po pitanju obezbeđenja u školama?

Kako je moguće da Grad ima sredstava da finansira različite nedelje mode, informativne internet portale koje niko ne čita, brojne turističko/kulturne manifestacije koje svoje sadržaje naplaćuju i gomile sličnih stvari a za školsko obezbeđenje neka se brinu roditelji?

Važno je setiti se da se vlast uvek hvali suficitom u budžetu, kao i da Novi Sad godinama ima najveći budžet po glavi stanovnika u Srbiji.

Istovremeno, važno je setiti se da se u Novom Sadu ne održavaju, zakonom obavezne, javne rasprave  u postupku donošenja odluke o budžetu na kojima bi, bez dileme, sigurno bilo postavljeno pitanje budžetskog finansiranja školskog obezbeđenja.

Ovaj problem je relativno lako rešiv, ukoliko bi postojalo želje i volje. Vlast takvu želju i volju nema, građanima je, odavno, ostalo da samo ćute i trpe…

 

Pokret „Dosta je bilo“

Gradski odbor Novi Sad

O autoru

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar