Vojvodina Građevina Ekologija Saobraćaj

PROLEĆE

Nelegalni, „na divlje“ radovi i otvaranje gradilišta na keju u Sremskoj Kamenici , za koje se opravdano sumnja da su početak izgradnje četvrtog, kineskog, mosta su logičan nastavak svega što se do sada dešavalo kada je u pitanju ovaj, po mnogo čemu, sporan projekat.
Novosadski odbor stranke „Dosta je bilo“, od kada je prvi put pomenuta mogućnost izgradnje četvrtog mosta preko Dunava skreće pažnju javnosti na brojne nelogičnosti, zakulisne radnje i moguće štetne posledice.
Upozoravali smo na problematičnu poslovnu istoriju partnerske kineske kompanije “CRBC“, odnosno na optužbe u vezi ugrožavanja životne sredine, korupciju i zloupotrebe radnika zbog kojih mnoge finansijske institucije ne žele da sarađuju sa „CRBC“-om.
Upozoravali smo da se, proglašavanjem ovog projekta projektom od „nacionalnog značaja“ kao država odričemo dela suvereniteta jer izuzimamo „CRBC“ iz nacionalnog zakonodavstva.
Pitali smo zašto se iz, bez svake sumnje, finansijski unosnog posla a pre njegovog početka eliminišu svi srpski građevinski stručnjaci, inženjeri i projektanti i srpske građevinske kompanije?
Pitali smo kakav je kreditni aranžman sa kineskom bankom koja će finansirati projekat i koliki deo tog aranžmana pada direktno na teret gradskog budžeta?
Pitali smo i zašto gradska vlast ne uvažava mišljenje građana i struke koji su izneli primedbe na lokaciju budućeg mosta i zašto se pojedincima- građanskim aktivistima i grupama- organizovanim inicijativama koji su se javno izjasnili protiv ovakvog postupanja gradske vlasti crtaju „mete na čelo“?
Naravno, ni na jedno pitanje, ni na jedno upozorenje, ni na jednu reč koju smo javno uputili gradskoj vlasti nije dobijen argumentovan, činjenicama utemeljen, pristojan odgovor i objašnjenje.
Režim nastavlja, golom silom, ne obazirući se ni na kakve pravne niti bilo koje okvire, da sprovodi svoj naum.
Vlast, koja se odrodi od građana i koju građani ne zanimaju, koja smatra da ima pravo na sve što joj padne na pamet zato što je pobedila na izborima, nije vlast od koje se može očekivati da uradi bilo šta što nije partijski interes i politička promocija.
Ova vlast je, u velikoj meri, deset godina opstala zahvaljujući pasivnom stavu građana.
Srećom, građani se sve više bude i podižu glas.
Mrak se bliži kraju.
Sviće!
Dosta je bilo
Gradski odbor Novi Sad

O autoru

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar