Саопштењe Скупштина

Александар Мартиновић слагао суд и злоупотребио службени положај

Александар Мартиновић, шеф посланичке групе СНС у Скупштини, обмануо је судију Првог основног суда пославши му лажно обавештење да се Саша Радуловић позвао на посланички имунитет. Превара није успела јер се Саша Радуловић и без уредног позива суда појавио на данашњем претресу. Долазак Саше Радуловића био је изненађење и за судију и за тужиоца.

prvi-osnovni-sud

Саша Радуловић се, наравно, није позвао на посланички имунитет, а Мартиновићева лаж је откривена на претресу који је био заказан за данас и на који се Радуловић уредно одазвао. Судија је био затечен несвакидашњом ситуацијом. Претрес је одложен, а адвокат Саше Радуловића је одмах поднео кривичну пријаву против Мартиновића због основане сумње да је, у својству председника Административног одбора, прекорачио границе овлашћења, искористио службену дужност у намери да Саши Радуловићу наруши част и углед, представивши га као особу која се крије од суда иза посланичког мандата.

Мартиновић је у допису суду написао да се Саша Радуловић позива на имунитет у случају приватне тужбе за увреду  коју је против њега поднео Бранислав Кланшчек, искључени члан из ДЈБ који се лажно представља као заступник групе грађана Доста је било – Саша Радуловић на Врачару.

Први основни суд је дао налог да се кривична пријава упути надлежном тужилаштву на даље поступање.

Кривична пријава поднета је данас и против Бранислава Кланшчека због тога што се злонамерно и лажно у јавности и медијима представља као заступник групе грађана Доста је било – Саша Радуловић на Врачару. Како је заступник службено лице у изборном процесу, постоји основана сумња да је Кланшчек извршио дело лажног представљања.

Циркус који су данас у суду приредили Мартиновић и Кланшчек упућује на закључак да је у питању њихов заједнички сценарио којим су планирали да дискредитују Сашу Радуловића. Кланшчек је већ злоупотребио први претрес, на који Радуловић такође није био позван, да преко свих премијерових пропагандних канала, од Танјуга, Пинка и Студија Б до Информера и Српског телеграфа, оптужи Сашу Радуловића да се плаши доласка на суд.

Данашњи претрес је одложен јер је Кланшчекова приватна тужба тек данас на рочишту достављена Радуловићу, а с обзиром на њен садржај верујемо да ће је суд одбацити јер је поднета због ауторског текста на сајту покрета, у коме се детаљно описује како је Кланшчек покушао да се преваром домогне одборничког мандата у Општини Врачар.

Прилози

Захтев суда

zahtev-za-dostavu-obavestenja-da-li-se-poslanik-sasa-radulovic-poziva-na-imunitet

Писмо Александра Мартиновића суду

odgovor-aleksandra-martinovica-prvom-osnovnom-sudu-u-beogradu

ДЈБ Млади

ДЈБ Млади

Оставите коментар

39 Коментарa на "Александар Мартиновић слагао суд и злоупотребио службени положај"

avatar
2500
најновији најстарији
Vasilije
Гост
Vasilije

Da je Klanško bio malo pametniji, mogao je odmah da postane naprednjak. Da je sa toliko entuzijazma za njih delio flajere i lepio plakate, sada bi sigurno sedeo u nekom nadzornom odboru ili možda čak bio i direktor nekog opštinskog preduzeća.
Ovako samo može da izigrava mučenika.

Pavle
Гост
Pavle

Далеко је он од мученика. Овако само изиграва будалу.

Anja
Гост
Anja

On igra tacno onako kako mu sviraju

marko
Гост
marko

ma nije ovo tacno,gde martinovic da laze,to nije moguce

Bojan
Гост
Bojan

Nazalost, Martinovic je u pravu. Okrivljeni se moze pozvati na imunitet pred sudom koji vodi postupak a ne pred administrativnim odborom. Administrativni odbor moze da da odgovor sudu da Gospodin Radulovic uziva imunitet, tj. da ima pravo da se pozove na imunitet. Ako se pozove na imunitet pred sudom, onda sud salje zahtev za oduzimanje imuniteta, ili odbacuje tuzbu, ako je u pitanju lakse krivicno delo. Daleko od toga da branim Martinovica, drzim se one narodne ,,krivo sedi, al’ pravo besedi“.

milan
Гост
milan

Bojane, ili si bot ili ne umes da citas!

Biljana
Гост
Biljana

Bojane, niste u pravu. Vidi se I iz dokumetna da je Martinović naveo da se Saša POZIVA na imunitet. Martinović nema pravo da odlučuje u ime poslanika., već se poslanik sam izjašnjava. Dakle, Martinović je zloupotrebio položaj, a to je krivično delo. Za ovo će morati da odgovara.

Petar
Гост
Petar

Bojane potpuno ste u pravu. Ono što mi se uopšte ne dopada je to što sud tako malo poznaje propise oko imuniteta pa Skupštini šalje dopis kakav je poslao u vezi eventualnog Sašinog pozivanja na imunitet. Niti volim niti cenim Martinovića kao čoveka ali ovde je održao predavanje sudiji koji je Skupštini poslao dopis po ovom pitanju.

ljuba
Гост
ljuba

Samo napred DJB! Uporno i hrabro! A za ovu dvojicu martin.i klansceka(namerno mala slova) jedno veliko i ljudsko FUJ!

jedan Zika
Гост
jedan Zika

Pozdrav Svima.
Pismo Aleksandra Martinovica.
Pojednostavljeno po pasusima. Ako se EVENTUALNO pozive na imunitet…Pa Poslanik UZIVA imunitet..Pa Ako se poslanik poziva na imunitet… Pa Ako se poslanik ne poziva na imunitet… I zakljucak je „markiran“ Poslanik, Sasa Radulovic se POZIVA na imunitet? Bas svasta!
1. Kakav moralni i mentalni sklop Martinovica je da sastavi i posalje ovakvo nejasno i netacno pismo Sudu. Po meni se Martinovic „ustremio“ na ljudsko pravo! Licnost Sase Radulovica se vredja, optuzuje, napada. A kao sto vidimo DJB zastupa odbranu ljudskih prava (i penzionerima, i „Savamalcima“ i novinarima i kome sve jos (u sirem kontekstu i zaposlenim u Trepci))
2 Ako je ovakav odgovor Martinovica takav zato sto iza Martinovica (stoji Sila nakaradne Vlasti), pa on to pismo potpisao i overio pecatom (iza koga se skriva) , svestan do kakvih posledica na urusavanju dostojanstva i licnosti ovo dovodi, Opet narusena ljudska prava. E takav um ne mogu razumeti. Pozdrav svima od jednog Zike

Petar
Гост
Petar

Ovaj pasus koji je prevucen zutom bojom izgleda da je umetnut u dokument. On po sadrzaju odskace od citavog smisla dokumenta.

Goran
Гост
Goran

Živo me interesuje na osnovu čega takav zaključak? Da nisi odneo dokument nekom forenzičaru (živeo Horajšio Kejn!) da proveri da kojim slučajem nije umetnut? Pa čoveče, da li si ti pri zdravoj pameti??!?! A i po sadržaju, apsolutno se taj pasus uklapa sa ostatkom dokumenta. Uvod (obraćanje povodom zahteva), razrada (koje su opcije moguće) i zaključak (tj. laž da se Radulović pozvao na imunitet). Džabe SNS-u ovo laganje i podmetanje. Istina će izaći na videlo. Jer: Prvo te ignorišu, onda ti se smeju, onda se bore protiv tebe, i onda pobeđuješ.

Biljana
Гост
Biljana

Stvarno jedno I bedno čime se sve služe. Ali, pokret raste iz dana u dan, I pobeda je neminovna, bez obzira na napade I spletke sa svih strana.

jedan Zika
Гост
jedan Zika

Pozdrav svima jos jednom.
Sud pita Skupstinu: Da li se Poslanik poziva na imunitet?
I tada Martiinovoc slaze.
Pa ta laz je sustina.
Pozdrav jedan zika

Милан
Гост
Милан

Мартиновић и Кланшчек се понашају као прави циркузанти.
Штета што време проводе у скупштини и у јавности. Њихово место је у циркуском шатору да нпр. стојећи јашу коња или да као кловнови засмејавају децу. Тачно обојица имају кловновски израз лица. Деца им се смеју када их виде, јер одмах их препознају 😉

Luka
Гост
Luka

Postovani ovo sto vidim samo se grozim nad time, sta drugo reci nego da Sasa postane dosta obaziviji i da ostroumno zna sta se desava oko njega i da je dobro obavesten to je 50 % uradjenog u startu.
Medjutim molim da mi Administarator ili bilo ko ko je ovde glavni odgovori ovo moje pitanje, jer samo mogu ovde da ih i postavim a ne i ja nego i mnogi zasluzuju odgovr:
Kada ce biti gotov i pusten u rad „FORUM“ , verujete da ce ovo biti jedan od vecih minusa prema nasoj zajednici koja ume da koristi Forum, a obecanje je dato, da budem precizniji: Sasa je rekao da ce biti nesto slicno Forumu sto me malo plasi jer svasta moze da spada pod tu misao.

Hvana na odg. Pozz 🙂

Milan topalović
Гост
Milan topalović

Bojan je u pravu.
Poslednji pasus Marti ovićevog pisma loše je sročen (verovatno zlonamerno) ali tačno je da se, proceduralno, poslanik može pozvati na imunitet tek pred sudom pred kojim je protiv njega pokrenut kriv.postupak, a ne pre toga, pred Odborom ili pred bilo kojim organom. To je imperativ postupka, a nije činjenica (da li se neko pozvao na imunitet) o kojoj treba obavestiti sud. Shodno tome, čak i da se poslanik pozvao na imunitet u bilo kojoj formi, pred Skupštinom ili pred Odborom to ne bi imalo pravnog dejstva, jer SE POSLANIK MOŽE POZVATI NA IMUNITET TEK PRED SUDOM KOJI VODI POSTUPAK I U TOM POSTUPKU.
A neuko pismo suda je bilo šlagvort za malo predavanje Martinovića.
Slabo ćete uspeti sa tom krivičnom prijavom, povucite je, da ne izgubite 🙂

Ivana
Гост
Ivana

Niste u pravu, predstavljate ovo kao da je sef administrativnog odbora objasnjavao sudu pravila a zapravo se radi o tome da je obavestio sud i to lazno, sto je utuzivo. Netacno je povezivati sud i pozvavanje na imunitet, jer se narodni poslanik moze pozvati na imunitet i pred policijom na primer u slucaju saobracajnih prekrsaja. Dakle, ovde je Martinovic prosto izmislio da se neko pozvao na imunitet, bez ikakvog osnova i dokaza, „javilo mu se“ valjda, a to je utuzivo kao dva i dva.

Александар
Гост
Александар

POSLOVNIK NARODNE SKUPŠTINE
XII. IMUNITET

Član 252.

Narodni poslanik, u skladu s Ustavom i zakonom, uživa imunitet od dana potvrđivanja do dana prestanka mandata.

Zahtev za odobrenje određivanja pritvora za narodnog poslanika i zahtev za odobrenje pokretanja krivičnog postupka ili drugog postupka u kome se može izreći kazna zatvora, nadležni organ podnosi predsedniku Narodne skupštine, koji ga upućuje Odboru za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja.

Odbor je dužan da svoj izveštaj, sa predlogom odluke, podnese Narodnoj skupštini.

O održavanju sednice Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja na kojoj se razmatra pitanje njegovog imuniteta, narodni poslanik se posebno obaveštava.

Član 253.

Narodna skupština, na predlog nadležnog odbora može uspostaviti imunitetno pravo narodnom poslaniku koji se nije pozvao na imunitet, ako je to potrebno radi vršenja poslaničke funkcije.

Član 254.

Ako se narodni poslanik pozvao na imunitet, ne može da bude pritvoren, niti protiv njega može da se vodi krivični ili drugi postupak u kome se može izreći kazna zatvora, bez odobrenja Narodne skupštine.

Odobrenje za određivanje pritvora, odnosno vođenje krivičnog ili drugog postupka u kome se može izreći kazna zatvora odnosi se samo na delo povodom kojeg je zahtev podnet.

http://www.parlament.gov.rs/narodna-skupstina-/vazna-dokumenta/poslovnik-(precisceni-tekst)/imunitet.1341.html

novosadista
Гост
novosadista

Martinović se poziva na broj dopisa u kojem se traži da li se Radulović poziva na imunitet ili ne. Prema tome njegov dopis se odnosi na RADULOVIĆA a ne na Poslanika uopšte. Molim vas da pažljivo čitate dopise pre komentara!

Petar
Гост
Petar

Smatram da grešite. Martinović jeste beskrajno bezobrazan i lukav prevrtljivac ali glup nije. On priloženim dopisom sudu nije obavestio sud da se Saša Radulović pozvao na poslanički imunitet već je dao uopšteno tumačenje kada tj. gde se narodni poslanik poziva na imunitet. Ovime je zapravo sudu, kome bi to zapravo trebalo da bude poznato, objasnio da se poslanik ne može pozvati na imunitet u Skupštini već to treba da uradi u ovom slučaju pred sudom. Pročitajte Martinovićev dopis sudu pažljivije pa će Vam biti jasno da sam u pravu. Čuvajte se Martinovića, izgleda da Vas je ovog puta „prešao“.

Dragoljub
Гост
Dragoljub

Kada su mediji blokirani jedna od metoda borbe su privatne tužbe.

Nikola
Гост
Nikola

I ja bih voleo da imamo FORUM, gde je komunikacija kompletno dvosmerna i gde mozemo pretrazivati postove itd. Lepo je sto vodite ovaj blog sa svime sto je od interesa, ali kod svih tekstova sigurno ima jos po nesto sto i mi obicni gradjani primetimo i mogli bi dati savet, dal iz struke, dal kao gradjani, pa se tako otvara mogucnost da predlozi budu koncizniji i sveobuhvatniji, a tacniji. Puno pozdrava i svaka cast da ste uspeli da ulovite da se protiv Vas vodi pretres na koji niste cak ni pozvani… Bas zaglibismo kao drustvo i drzava… Dok moj slucaj, iako je jos 99te godine donesena presuda, samo stoji i ne izvrsava se, posto kod nas pojedinci uzivaju imunitete na razne nacine. Bitno da su u ovakvim slucajevima ekspresni. Puno pozdrava, glavu gore i samo napred.

Ljiljana
Гост
Ljiljana

Meni ovde nešto nije jasno. Dali Radulović treba da napiše i potpiše izjavu da se poziva na imunitet, ili to umesto njega treba da napiše i potpiše Martinović.

Sale
Гост
Sale

Radulović svakako treba sam da da izjavu da se poziva na imunitet i to nije sporno, ovde se radi o tome što je Martinović pokušao prevaru jer je napisao neistinu u zvaničnom dopisu Sudu. Dakle Sud se obratio odboru skupštine da im ovi daju obaveštenje da li se Radulović poziva na imunitet i Matinović odgovara da se poziva što je očigledno neistina. I to ne samo neistina, nego ona najgora neisntina iz pakosti. Zato su i pravnici pokreta podneli tužbu jer u tome vide elemente prekoračenja ovlašćenja i prevare.

Petar
Гост
Petar

Ljiljana, Vilogorski je u pravu, naseli ste na podvalu Martinovića. U Martinovićevom odgovoru Sudu nigde nije rečeno da se Saša Radulović pozvao na imunitet pošto zapravo sud treba da obavesti Skupštinu da se poslanik poziva na imunitet a ne da pita Skupštinu da li se poslanik pozvao na imunitet. Martinović, koji po mom miščljenju, nije dobar čovek ali nije glup i pravno nepotkovan je zapravo održao lekciju sudiji a Vas „prešao“.

Sale
Гост
Sale

Petre, niste u pravu. Martinović je na ZVANIČAN dopis Suda, ZVANIČNO odgovio NEISTINOM sa namerom da učini prevaru. Zato će i biti tužen. Potpuno je nebitno zašto je Sud slao zvaničan zahtev za obaveštenje i potpuno je nebitno da li će i kako Saša da daje izjavu Sudu povodom imuniteta. Dakle, Martinović se tuži za zloupotrebu položaja i pokušaj prevare nevezano za pitanje da li je Sud ispoštovao proceduru za obaveštenje o imunitetu. Čak i ako je Sud pogrešio što je slao zahtev za obaveštenje, OPET ostaje da je Martinović zloupotrebio službeni položaj i pokušao prevaru jer to JESTE uradio.

highshelfbooze
Гост
highshelfbooze

…kad ovaku pravnu i ne logičnu bruku…

Nelogično se piše sastavljeno, a ne odvojeno.

A puna nam usta, pismenosti,znanja, gospodstva, pameti

Tačno.

pravnik
Гост
pravnik

Samo kratko objasnjenje. Kako iz Vase terminologije vidim da niste pravnik( koristite laicke termine poput sudska procedura), stoga mislim da je potrebno objasniti Vam neke pojmove. Naime, Martnovic je mogao obavestiti sud da je Sasa Radulovic narodni poslanik u ovom sazivu i tada ne bi izvrsio krivicno delo. Umesto da to uradi, on je netacno informisao sud da se Radulovic poziva na imunitet. Isto tako, mogao je predloziti Odboru i kasnije Narodnoj skupstini da i se i bez poziva Radulovica na imunitet isti uspostavi. Mogao je konacno sudu odgovoriti da nije nadlezan da se u ime Sase Radulovica poziva na imunitet. On nista od toga cini u ociglednoj nameri da se u javnosti prenese da Sasa Radulovic nije dosao na pretres jer se pozvao na imunitet. Dolazak Sase Radulovica na pretres na koji nije pozvan, remeti celu konstrukciju. Ukoliko ne pricate o principu zabrane zloupotrebe prava, koji je Martinovic prekrsio sve i da je njegov dopis u okviru ovlascenja( a nije), ne znam o kom drugom principu ovde moze biti reci.

Душан с Душановца
Гост
Душан с Душановца

Господин др. Александар Мартиновић је особа (намерно не користим термин ЧОВЕК), без имало морала. Треба се сетити само шта је причао за СНС док је био у СРС, а онда је „из идеолошких разлога“ прешао у СНС! То шта је он изјављивао, пас с маслом не би појео.И онда се јавно одрекао својих изјава! Када је говорио истину – онда док је био у СРС или сада када је у СНС? Шта онда очекивати од таквог човека? Иначе, није при здравој памети ни онај ко га је примио у СНС. Таквим особама није место ни у једној партији, па чак ни у СНС. Тај ништа не ради, уколико му шеф партије (АлеВу) не нареди.
Ако посланик не вреди ништа то не значи да га ипак неко неће купити.

Pedja
Гост
Pedja

Čuvajte se Martinovića, retko opasan i osvetoljubiv čovek, u Rumi izigrava šerifa preko svog pulena na čelu opštine, koji jedva ima neku srednju školu.. Ne može im niko ništa,jer će kako stoje stvari sve ovo još dugo da traje…

Igor
Гост
Igor

Gospodo iz DJB-a, ne znam da li to radite namerno zbog publiciteta ili ste stvarno naseli na provokaciju Martinovića, ali niste u pravu!

Uporedite sledeće dve rečenice:

1. Shodno navedenom, ovabeštavamo Vas da se narodni poslanik POZIVA na imunitet pred nadležnim organom pred kojim se vodi krivični ili drugi postupak u kome se može izreći kazna zatvora.

2. Shodno navedenom, ovabeštavamo Vas da se narodni poslanik POZVAO na imunitet …

Ko razume – shvatiće.

Bojan
Гост
Bojan

Prosto ne mogu da verujem da u pokretu ne postoji pravnik, koji ce zaustaviti ovo blamiranje zbog loseg tumacenja zakona. Znanje, strucnost, ozbiljnost i postovanje zakona je nesto, sto treba da nas krasi a ne da se pada na ovako jeftine Martinoviceve fore. Ima on previse putera na glavi, ali je u ovom slucaju u pravu. Sud je lose srocio dokumenat. Radulovic se mogao pozvati na imunitet samo pred nadleznim sudom. Nasuprot tome, administrativni odbor moze doneti odluku o pozivanju na imunitet u slucaju doticnog, bez obzira sto se on nije pozvao na imunitet. To se radi u slucajevima, kada je neophodan za funkcionisanje nekog drzavnog organa, gde bi njegovo odsustvovanje ugrozilo stabilnost drzabe i sl. (parafraziram). Zato je sud morao obavestiti administrativni odbor skupstine Srbije, da je protiv Radulovica pokrenut krivicni postupak. Martinovic im je samo dobro protumacio zakon, sto oni nisu umeli. Sve je jasno, povucite krivicnu prijavu, neosnovana je.

Sale
Гост
Sale

DJB ne tumači zakon već tuži Martinovića za zloupotrebu službenog položaja (odlučivanje u ime drugih preko zvaničnih dopisa Narodne Skupštine) i pokušaj prevare. Šta je Sud uradio nije bitno, bitno je šta je uradio Martinović.

jedan Zika
Гост
jedan Zika

Pozdrav Svima
Hajde Pravnici pomagajte.
U pismu Suda stoji pitanje „… da li se okrivljeni Sasa Radulovic …. eventualno poziva na imunitet…kao sto tvrdi privatni tuzilac…“ Neko je vec tvrdio da se Sasa poziva na imunitet.
U pismu Martinovica stoji odgovor kakvo je bilo i pitanje „Da poziva se“ Sto nije tacno.Svesno je obmanuo Sud.
Jos jednom pozdrav svima jedan Zika

Гиле
Гост
Гиле

Оптужени посланик се на суду може позвати на имунитет. Дође на суд и каже ја сам посланик, позивам се на посланички имунитет. Тек тада судија пише Скупштини и коме хоће и тд. Док се оптужени не појави пред судом и не позове на имунитет суд не може знати да је он посланик, да ужива имунитет и тд. Како овај судија, пре изјашњења оптуженог петља са неким имунитетом. И још како се каже изненађен појавом оптуженог одлаже рочиште, ако је ово уопште тачно. А надам се да није.
Одговор који је упутио Административни одбор, да не узимам човека у уста, је сасвим јасан. Културно је одговорено суду да се н могу изјашњавати док се оптужени посланик не позове на имунитет. Шта друго да се одговори? Судија, прочитајте закон?
Овакав одговор је дало доста вас.

Жељко
Гост
Жељко

Очигледан пример како одговорна лица у највишим државним институцијама поступају и чије интересе заступају. Ко хоће да види може лепо да види. Наравоученије ништа ново, све већ виђено, само директније, отвореније и грубље. Такво поступање показује очигледну злоупотребу институција али и слабост и недостатак у сваком погледу. Са друге стране видимо посвећен и упоран рад који никог не оставља равнодушним.