Energetika Saopštenje

EPS je simbol opšte pljačke građana

Potkradanje građana previsokim, čak i dupliranim, računima za struju pokazalo je ogromnu bahatost partijski zaposlenih kadrova u EPS-u. Otkriće jednog dnevnog lista da su direktori EPS-a za svaki svoj odlazak na posao naplaćivali dnevnice za službeni put i tako svoje visoke plate nezakonito uvećavali za još 40.000 ili 60.000 dinara pokazuje da je bahatost postala sistem. Ovo je samo delić, simbol toga koliko je metastazirao sistem krađe. Jedino rešenje da se zaustavi ogromna krađa je promena vlasti i uvođenje reda. Pokret Dosta je bilo zahteva da se hitno raspišu vanredni izbori i zaustavi ubrzano propadanje i organizovana otimačina.

Politički instalirani kadrovi EPS-a pronašli su perfidan način kako da sebi povećaju plate. Svaki svoj dolazak na posao naplaćivali su kao službeni put, pa su čak i naplaćivali trošak za benzin iako su im svi ti troškovi pokriveni. Prema pisanju “Blica”, to bahaćenje je u jednom danu koštalo javno preduzeće čak 750.000 dinara. Troškovi EPS Distribucije u oktobru prošle godine su, recimo, premašili planirani budžet za celu 2016. godinu. Prevara je otkrivena kada su, u želji da nastave sa krađom i prikriju je, direktori zatražili od običnih radnika da se odreknu svojih dnevnica za prava službena putovanja.

Bahato ponašanje partijskih rukovodioca sa izmišljenim diplomama, postavljenih u fotelje direktno iz pečenjara metastazirao je toliko da svakog dana izbija neka slična afera. Pljačkaju sve, od najvrednijeg građevinskog zemljišta do državnih stanova i garaža, otimaju poljoprivredno zemljište za svoje poslovne partnere, bacaju novac iz državne kase na pokrivanje ogromnih dugova direktora javnih preduzeća, nameštaju tendere, ucenjuju građane da neće dobiti posao ako se ne uključe u SNS, štimuju račune za struju i grejanje.

Pristojni građani ne mogu da prežive ako partijski kadrovi Aleksandra Vučića nastave da bahato uništavaju javna preduzeća. Na partijski zaposlen, nestručan kadar koji nas bahato potkrada, godišnje se u Srbiji baci milijardu evra. Ovaj sistem mora da se razmontira i da se uvede potpuna transparentnost, javni konkursi, vladavina zakona, pristojni uslovi za pristojne ljude. Prvi uslov je smena vlasti na izborima.

Oznake
DJB Mladi

DJB Mladi

9
Ostavite komentar

avatar
2500
8 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
MikiDejanNenadDragoljubĐorđe Recent comment authors
najnoviji najstariji
Nikola
Gost
Nikola

Sva javna, javna komunalna preduzeca i drzavne ustanove i uprava su simbol pljacke gradjana.
Nema nista bez kompletne reforme sa profesionalizacijom uprava i javnosti rada.
Javna preduzeca su simbol nestrucnog i politickog upravljanja, partijskog zaposljavanja, netransparetnosti, kriminala, nepotizma, korupcije, rasipanja novca i pljacke gradjana!

Uros
Gost
Uros

Andrej je otvorio omladinsku zadrugu preko koje sada ide gro posla čitanja brojila(otud i uvecana cena). U stvari, problematični mesec nije ni čitan faktički nego prepisan ali je prilikom prepisivanja došlo do brojnih grešaka.

Đorđe
Gost
Đorđe

!Ja mislim da to nije Andrej“, to je neko zloupotrijebio njegovu ličnu kartu i otvorio zadrugu. Da mi je bilo doživiti da se riješimo ovog šljama, polusvijeta, ološa i slićno. Kada bi jučer umro ne bi žalio, samo da ono više ne upravljaju prelijepom voljenom Srbijom. Pozdrav Uroše srdačan…

jaran
Gost
jaran

svuda rasprostranjeni sindrom pijanih milionera, muljanja sa nabavkama nepotrebne opreme, namestaja, informacionih sistema i prodaje magle sa pojedincima koji ih dobijaju uzastopno deset godina sa kojima se usemili „novi“ pa se „galopirajuce“ uvecavaju cene komunalija poputhttp://www.kurir.rs/vesti/biznis/gde-odlazi-nas-novac-gradsko-stambeno-castimo-sa-500-dinara-clanak-1927459 nagovestava frku, paniku i corku za gazdu—psiha skupa sa segamegadens direktorcicima, bitangicama, bugarskim biznismenom shinishovim njih 24, grobarom, corawom babom twitter—zvoncicom, haskim krmkom …

cviko
Gost
cviko

moja komšinica ima digitalno dvotarifno brojilo sa displejom marke Sagem CX2000-4-clk.
To je kao jedno od standardnih brojila EPS-a.
Oko pola godine su joj očitavali enormna stanja potrošnje.
Stalno je reklamirala da ne može da troši toliko sve dok nisu priznali da ne znaju kako se očitava.
Htela je da postane samočitač , ali nikako odgonetnuti na brojilu kako se očitava- u koje vreme je niža tarifa,
a u koje viša tarifa- koliko je stanje brojila više/niže tarife .
Na internetu nisam uspeo da nađem uputstvo kako se očitava.
Brojilo ima dve tipke i ako ih pritiskate na displeju idu brojevi za koje se ne zna šta znače.
Potrošnju su jod odoka smanjili.
I koliko hiljada takvih slučajeva ima u Srbiji.

Dragoljub
Gost
Dragoljub

Nećemo se skoro osloboditi šljama. Izborni sistem je takav da građani glasaju za partijske liste, orjentišući se prema nosioci liste (vođi). Na predsedničkim izborima opozizija nastupa razbijena.

Nenad
Gost
Nenad

U zemljama tranzicije su zaboravljeni termini nacinoalni interese, strateske kompanije, strateske grane i slicno. Savetnici sa zapada nas savetuju privatizujte, privatizujte, privatizujte i time ce vam privreda biti uspesnija, onako kako je govorio i Miltron Fridman koji je pred kraj svog rada i zivota ipak priznao da je gresio.
Ovo pisem iz razloga sto zelim da skrenem paznju da je prodaja Komercijalne banke, koja je vec spremna, a kada tako veliku i jaku banku prodaju ostale drzavne banke ce lako, i time mi gubimo kontrolu nad monetarnom politikom sto je jako pogubno. Znam da je akcenat ekonomske politike DJB na strani fiskalne politike i uvodjenje reda u javnim preduzecima i javnoj upravi, ali znacaj i uticaj visine kamatne stope na privrednu aktivnost ne bi trebalo da spominjem, i kolko je monopol stranih banaka kontraproduktivan po privredni rast i razvoj nase zemlje. DJB je pokretao akcije protiv prodaje zemljista i Telekoma…Ocekujem da se takvim akcijama usprotivi i prodaji EPS koja se ocekuje kao i ponovnog razmatranja prodaje Telekoma, PKB-a i td.
Nemojmo biti najivni i da se drzimo svih liberalnih principa u privredi, jer kako to da je Nemacka blokirala kupovinu Sigente od strane kineskih investitora za vise od 44 milijarde dolara, pravdajuci da to zalazi u njihove nacionalne interese, a nama namecu tezu po kojoj strani investitori razvijaju privredu, i upravo nemacki investitori merkaju EPS. Mislim da se moramo odupreti prodaji Eps-a koji u strukturi rasta BDP ucestvuje sa 4-5%, bas kao sto smo se odupreli prodaji Telekoma, kompaniji koja ne samo sto doprinosi rasu BDP vec i posluje u grani visoke tehnologije. U suprotnom bicemo zemlja motaca kablova i takvih servisnih firmi, dok ce nam iz najprofitavilnijih delatnosti i preduzeca iznositi profit a tim novoprivatizovanim preduzecima ce doci do smanjenja plata, bas kao sto se desilo i prilikom kupovine Nis-a od strane Gasproma. Pre nekolko dana francuski ministar industrije je izjavio: „porodicno srebro se ne prodaje“, kao odgovor na blokiranje prodaje nekog brodogradilista koji su nameravali da kupe Kinezi. Dakle, zapad se sada opire onima koji danas pokusavaju da kupe njihove firme, ako mi nemamo snage da se odupremo takvim pritiscima ne znam u koji grupu zemalja se onda svrstavamo i da li kao suverena drzava postojimo.

Dejan
Gost
Dejan

Kako ovde vapi veliko skidanje monopola sa EPS-a. Em bi prestala praksa ovih zelenih, plavih i crvenih tarifa. Em bi prestale gluposti sa limitatorima. Em bi i cena struje postala normalna.

Miki
Gost
Miki

Ali bude se polako gradjani pa pljuste tuzbe za bandere na privatnim parcelama i za racune izdate na osnovu neoverenih brojila!