Autorski tekst Kultura Mediji Politika

RTS – Javni ili naprednjački servis?

Od devedesetih pa sve do danas, RTS je neprekidno bio u službi svake vlasti i režima. Objašnjenje takvom podaništvu bilo je jednostavno – država je finansirala ovaj medij (doduše, novcem poreskih obveznika) i prema tome verovala da ima svako pravo da se besramno meša u uređivačku politiku. To se najčešće činilo postavljanjem partijski podobnih urednika preko kojih su se veličali režimi i njihovi nosioci. I umesto da se izvuku pouke iz prošlosti i zauvek prekine s ovakvom, najblaže rečeno neprofesionalnom, ali pre svega sramnom praksom, aktuelni RTS kao da pokušava da nadmaši ‘’dostignuća’’ iz devedesetih.

Prema važećim medijskim zakonima, javni servis je onaj mediji koji je osnovan radi objektivnog, blagovremenog, istinitog i nepristrasnog izveštavanja građana koji između ostalog finansiraju njegov rad. Upravo je ideja o takvom načinu finansiranja idealistički zamišljena kao način sprečavanja političkog uticaja. Način rada i izveštavanja RTSa nesumnjivo će ući u medijske udžbenike kao najjeziviji primer zloupotrebe nacionalne frekvencije i neprestane višedecenijske medijske manipulacije građana.

RTS je, uz nesumnjivo odobravanje članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) koji su redom izabrani u političkim partijama iako po zakonu ne smeju da budu vezani ni za jednu, primer najgrubljeg kršenja svih medijskih zakona i profesionalnih etičkih standarda. Ovi standardi nalažu da svi politički akteri moraju imati jednaku zastupljenost u medijima i da nijedna politička opcija ne sme biti favorizovana.

Pored toga, zabranjeno je da bilo koji političar svoju aktulenu političku funkciju zloupotrebljava u dnevnopolitičke svrhe. Na sve navedeno možemo se samo gorko nasmejati jer je to slika naše medijske svakodnevice koju nam pruža upravo RTS koji se oglušuje i o Ustav Republike Srbije koji nalaže da u našoj zemlji nema cenzure.  

Javni servis je prekršio sva moguća pravila i pogazio medijske zakone tokom i uoči predizbornih kampanja tokom kojih postaje neuvijeni naprednjački servis. Tada se nijedna druga politička opcija, a da ne govorimo o Dosta je bilo, ne može ni na koji način pojaviti u njegovim informativnim emisijima, osim ukoliko nije u izrazito negativnom kontekstu.

Jasno nam je da će se s ovom praksom nastaviti i tokom predstojeće kampanje za beogradske izbore čime će legitimitet ovih izbora biti doveden u pitanje. Bez pravovernog, objektivnog, potpunog i istinitog informisanja građani ne mogu da dobiju adekvatne informacije na osnovu kojih bi formirali ispravne političke stavove. S ovakvim javnim servisom mogu biti jedino obmanuti i na osnovu tih obmana zaključiti da u Srbiji postoji samo jedna stranka, a da su svi drugi neprijatelji, izdajnici i plaćenici. Ili da čak i ne postoje, kao što je to slučaj s našim pokretom.

Ukoliko iko sumnja u tvrdnje koje smo ovde izneli, samo neka proba da se priseti ijednog političkog aktera opozicije koji je gostovao na RTS u protekle dve godine i neka uporedi s brojem gostovanja predstavnika aktuelne vlasti. Računica će biti jednostavna, mnogo jednostavnija od one prema kojoj taksu za javni medijski servis ne plaćaju samo glasači stranaka aktuelnog režima, već i oni koji ga ne podržavaju, ali poštuju zakone ove zemlje. Za razliku od RTS.  

Dr Ana Stevanović, narodna poslanica u Narodnoj Skupštini Republike Srbije

Dr Ana Stevanović

Dr Ana Stevanović

Maturirala u Petoj beogradskoj gimnaziji. Diplomirala 2008. godine menadžment i produkciju u pozorištu, radiju i kulturi na Fakultetu dramskih umetnosti, u Beogradu. Doktorirala na temi psihologije menadžmenta i liderstva, organizacionih inovacija ustanova kulture i psihologije kreativnosti na istom fakultetu.

Od 2004. godine aktivno učestvuje u organizaciji istaknutih kulturnih događaja, a ponajviše se bavila komunikacionim strategijama i odnosima s javnošću sarađujući sa najvećim filmskim festivalima u zemlji. Kao jedan od najboljih studenata bila je stipendista Ministarstva prosvete i nauke RS, Skupšine Grada Beograda, Republičkog zavoda za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka, Eurobanke EFG i Vlade Republike Grčke na Aristotelovom Univerzitetu u Solunu.

Objavila oko petnaest naučnih radova u domaćim i međunarodnim naučnim časopisima u kojima je istraživala teme poput medijske cenzure i etike medija, psihologije liderstva i komunikacionih strategija. Preko 13 godina u oblasti kulture i umetnosti na poziciji menadžer za komunikacije.

7
Ostavite komentar

avatar
2500
4 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
TanjaBetelgeuseDerr SpieglDragandragan187 Recent comment authors
najnoviji najstariji
Zoran
Gost
Zoran

Postovana Ana

Molim Vas ne koristite, meni nepodnosljivu rec „adekvatno“ kada vec imamo, u narodu kome se obracate, ipak razlozniju „odgovarajuce“
Hvala i sve najbolje

Betelgeuse
Gost
Betelgeuse

Od svega napisanog našli ste „grešku“ u „adekvatno“? Dakle samo Vam to u svemu napisanom smeta? Pišete usput „ošišanom“ latinicom, pa je u ovom slučaju pravilnije „adekvatno“ od „odgovarajuCe“ (što usput i ne postoji kao reč).

P.S. Odličan tekst.

svedok
Gost
svedok

Ispravio buh vas – nazadnjacki servis. Nadmasili su Gebelsa

dragan187
Gost
dragan187

Ana,ja ne vidim svrhu postojanja javnog servisa ako vec ne moze sam da ostvaruje profit,nego ga mi gradjani finansiramo ili drzava.Ja rts ni ne gledam,imam 100 drugih kanala preko sbb kablovskog operatera.

Dragan
Gost
Dragan

Imenjace, svrha javnog servisa, izmedju ostalog, je i da pravi naucne i kulturne emisije, naprimer. Ko ce inace to da radi, Pink mozda?

Derr Spiegl
Gost
Derr Spiegl
Tanja
Gost
Tanja

RTS je najbolje izvestavao gradjane Srbije 6.oktobra 2000.godine.Nikada pre ni posle toga nije dostigao takvu objektivnost.
Pametnome dosta