ОЕБС не сме да буде параван за изборну пљачку

Изборни штаб Саше Радуловића, кандидата за председника Републике Србије, затражио је данас од Мисије ОЕБС у Србији да омогући и осигура пребројавање гласова на бирачким местима на Косову и Метохији, одмах по затварању биралишта. Уколико гласачки материјал буде пребациван са биралишта на КиМ у Врање и Рашку, као што предвиђа неуставно и дискриминаторско Упутство РИК-а, Мисија ОЕБС-а ће бити пуки параван за изборну крађу коју припрема Александар Вучић, допринеће тешком урушавању интегритета изборног процеса, а самим тим и урушавању угледа ОЕБС-а.

Кључни инструмент предстојеће крађе је Упутство о спровођењу избора на КиМ које је усвојио РИК без учешћа опозиције. Тај дискриминаторски документ није у складу са законом и Уставом Републике Србије, а замишљен је да омогући изборну крађу гласова са КиМ. Не само што ће, као приликом прошлогодишњих парламентарних избора, пребацивање џакова са гласовима бити искоришћено за крађу гласова, него ће и рокови за подношење жалбе бити прекорачени и тиме онемогућен било који приговор на који кандидати имају пуно право.

Изборни штаб Доста је било позвао је Мисију ОЕБС-а да благовремено и одлучно спречи изборну крађу 2. априла и манипулацију гласовима грађана КиМ коју припрема Српска напредна странка и њен председнички кандидат Александар Вучић. Очекујемо од ОЕБС-а да створи услове да се на територији КиМ, у присуству представника Мисије преброје гласови 2. априла, одмах по затварању бирачких места у 20 часова.

Сматрамо да се само на тај начин обезбеђује интегритет изборног процеса и елиминише могућност изборне крађе. Мандат ОЕБСа није да осигура изборну победу Александра Вучића, већ да неутралним приступом осигура интегритет изборног процеса.

У прилогу писмо Мисији ОЕБС-а у Србији

Pismo OEBS-u

Подели са пријатељима:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone

 1. Докле год Вучић буде испуњавао добијене задатке са запада, дотле ће ОЕБС толерисати све неправилности, или ће се евентуално огласити неким млаким саопштењем.
  Живи били, па (не)видели.

 2. игор је у праву.
  ОЕБС неће ни прстом маћи. Као и РЕМ што се „много“ насекирао због два приговора и отвореног писма.
  Да је памети и одговорности, а интереса очигледно има, да се опозициони кандидати скупе и заједно овако нешто затраже, нити би то медији смели да игноришу, нити би, следствено томе, ОЕБС могао, хтео-не хтео, да мудро ћути и чучи у мраку.
  Овако, џаба сте кречили, што би народ диљем земље једноставно рекао.

 3. Radulović Jeremić i Obradović treba da upute jedinstven opozicioni zahtev, po ovom pitanju, a ne vršiti parcijalno istupanje. Pomenuti zahtev je NEDVOSMISLENO potreban i osnovan, ali – potrebna je zajednička akcija, zajedničko insistiranje. IZVANREDNO bi bilo kada bi se ova tri predsednička kandidata – ZAJEDNO pojavila na vratima kancelarije OEBS-a. Tako bi se nesumnjivo dobilo na „težini“, a to se mora odraditi ODMAH, kako kratki rokovi ne bi bili izgovor – za nečinjenje. Takodje, možda treba organizovati i neku vrstu nevladine kontrole toka izbora na Kosmetu, sastavlje od članova koje delegiraju ova tri predsednička kandidata. Spas je svakako – u udruženom nastupu.

  1. BRAVO Igore tako je!
   Zapad ne želi da ovde bude pravne države i jake ekonomije i bogato društvo. Njima odgovara autokrata, jer je on garant jeftine radne snage i siromašnog društva. Jednostavno, zapadu je u interesu da naši građani imaju prosek plate u njihovim kompanijama u Srbiji što je manje moguće, 300e najviše, pa zbog svega toga podržavaju ovoga što je sada na vlasti. Sasvim sigurno im nije u interesu da isplate platu našem radniku koliko njihovom u Nemačkoj, Austriji, Švedskoj, Norveškoj…otud totalne nezainteresovanosti OEBS-a, jer im NIJE u interesu da bude obrnuto!

Затворено за коментаре.