Demanti Privatizacija

„Vršački vinogradi“ sedam meseci kasnije: Kabinetsko blato umesto rezultata istrage!

Reagovanje Pokreta „Dosta je bilo“ povodom teksta „Radulović ‘dao’ Vinograde Kinezima“ („Naše novine“, 3.6.2014.)

Pokret „Dosta je bilo“ odbacuje neistinito i tendenciozno spinovanje jednog medija u vezi sa postupkom koji vode državni organi, a nakon zaustavljanja pljačkaške privatizacije „Vršačkih vinograda“, koji je pokušalo da sprovede Ministarstvo privrede koje je vodio Mlađan Dinkić, a koju je zaustavio bivši ministar privrede Saša Radulović.

Prvobitno rešenje Agencije za privatizaciju od 06.12.2013.god. kojim je poništena privatizacija „Vršačkih vinograda“ je sadržavalo više proceduralnih nedostataka zbog kojih bi sa velikom izvesnošću bilo poništeno u upravnom postupku. Na osnovu žalbe advokata kineskih investitora koja je osnovano ukazala na te proceduralne nedostatke, nadležna služba u okviru Ministarstva privrede je, ukinula rešenje Agencije za privatizaciju i uputilo Agenciju na ponovni postupak. Ministarstvo privrede je u obrazloženju ukazalo i na to kako da se uklone nedostaci. Žalba je i neosnovano tražila da se potvrdi prodaja, što je naravno Ministarstvo odbilo. Postupajući po rešenju Ministarstva privrede, Agencija za privatizaciju je 28.03.2014. god. donela novo rešenje o poništavanju privatizacije koje više nema proceduralne nedostatke. Advokati kineskih investitora su se ponovo žalili. Ministarstvo privrede još uvek nije odlučilo po ovoj novoj žalbi.

Ovo neistinito pisanje medija i navodno pozivanje na izvore u Vladi bi moglo da se dovede u vezu sa novom žalbom kineskog investitora i pokušajem da se pljačkaška privatizacija ipak sprovede, ali da se optuži neko drugi. Sa ovim su vezani i učestali pritisci na direktorku Agencije za privatizaciju koja je imenovana na predlog bivšeg ministra Saše Radulovića.

Pokret „Dosta je bilo“ ukazuje da je bivši državni sekretar Ministarstva privrede, URS-ov kadar koji je i učestvovao u celom postupku pljačkaške privatizacije „Vršačkih vinograda“, a zbog koga je Ministarstvo privrede podnelo krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu, sada deo kabineta Premijera i po pisanju medija u stvari i šef kabineta Premijera.

Pokret „Dosta je bilo“ poziva nadležne institucije da javnosti saopšte rezultate dosadašnje istrage povodom krivične prijave Ministarstva privrede u aferi „Vršački vinogradi“. Takođe, pozivamo Upravnu inspekciju Ministarstva državne uprave da hitno izvrši upravni nadzor nad radom Ministarstva privrede i da javnosti pruži odgovor na pitanje kako je moguće da drugostepeni upravni postupak po žalbi stranog investitora u Srbiji traje skoro dva meseca i da se o žalbi rešava u medijima umesto u institucijama.

Činjenice:

4.12.2013 – Zaključkom Vlade Republike Srbije prihvaćen je Izveštaj o nadzoru nad postupkom privatizacije „Vršačkih vinograda“ i Ministarstvu privrede i Agenciji za privatizaciju kojim se Agenciji za privatizaciju nalaže poništavanje svih odluka o privatizaciji „Vršačkih vinograda“

6.12.2013 – Agencija za privatizaciju je donela odluku o poništavanju svih akata i radnji u vezi sa postupkom privatizacije „Vršačkih vinograda“

18.12.2013 – Kupac iz Kine je izjavio žalbu Ministarstvu privrede na prvostepenu odluku Agencije za privatizaciju

20.1.2014 – Ministarstvo privrede je usvojilo žalbu kupaca iz Kine i poništilo rešenje Agencije za privatizaciju iz formalnih raloga, jer Agencija u prvostepenom postupku, pri donošenju rešenja, nije sprovela posebni ispitni (dokazni) postupak u skladu sa Zakonom o opštem upravnim postupkom. Drugim rečima, žalba investitora iz Kine je ocenjena osnovanom s obzirom da je pri donošenju odluke Agencije propustila da pozove učesnika u postupku, odnosno da mu omogući da se izjasni o relevatnim okolnostima u vezi sa učešćem u postupku privatizacije. U obrazloženju rešenja Ministarstva privrede ističe se da Agencija za privatizaciju, nakon otklanjanja uočenih nepravilnosti i sprovedenog dokaznog postupka, treba da donese obrazloženu odluku koja mora sadržati detaljne razloge i obrazloženja sa poukom o pravno leku.

28.3.2014 – Agencija za privatizaciju je u ponovljenom postupku, uz sprovođenje posebnog ispitnog postupka i saslušanje stranke u usmenoj raspravi, donela odluku kojom se odbija žalba investitora iz Kine.

14.4.2013 – Na odluku Agencije za privatizaciju investitor iz Kine je izjavio žalbu Ministarstvu privrede.

14.4 – 3.6.2014 – Do danas Ministarstvo privrede nije odlučilo po žalbi investitora iz Kine iako je zakonska obaveza da se drugostepena odluka u upravnom postupku donese najkasnije u roku od 30 dana od dana prijema žalbe.

Hronologiju pljačkaške privatizacije „Vršačkih vinograda“ možete pročitati ovde: www.cins.rs

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Tuzite ih i trazite milionsku odstetu.
    Evo ja cu besplatno da vas zastupam, ako nece niko drugi. Znam da ima i po “prestonici” dobrih advokata i da lako mozete da nadjete nekog, ali ako slucajno ne uspete da nadjete nekog “neostrascenog” stojim vam na raspolaganju – ako vam ne smeta da vas zastupa advokat iz provincije…
    Moje podatke, adresu i kontakt telefone imate (prosledio sam vam prilikom potpisivanja izjava o podrsci vasoj izbornoj listi).