Акцијa Социјална заштита

Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“ предао Уставном суду иницијативу за оцену установности и законитости смањења пензија

Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“ предао је Уставном суду Србије 30. јануара иницијативу за покретање поступка за оцену уставности и законитости Закона о привременом уређивању начина исплате пензијa. Ову иницијативу је својим потписом подржало преко 10.000 грађана.

Смањење пензија не само да је неморално и противуставно, оно је и економски штетно. Смањење пензија није реформа. Смањење пензија је крађа. Пензије су имовина. Реформа значи увођење реда. Пензије се смањују управо зато што се не уводи ред.

Александар Вучић обмањује јавност да пензионери одрицањем од својих пензија инвестирају у будућност своје деце. Да је тако, ниједан пензионер не би имао проблем са тим. Нажалост, смањењем пензија грађани Србије само плаћају неспособног премијера и његову партијску машинерију са десетинама хиљада партијских кадрова са купљеним дипломама на измишљеним административним радним местима.

Укупна „уштеда“ од смањења пензија на годишњем нивоу износи 210 милиона евра. С друге стране, партијска машинерија Александра Вучића али и осталих партија, како у републици тако и у покрајини, градовима и општинама, годишње нас кошта милијарду евра. На „спашавање“ пропалих буразерских банка слупали смо преко милијадру евра. На пропалу „инвестицију“ Фиата и јефтина радна места слупали смо милијарду евра. На сулуде субвенције сваке године бацамо 700 милиона евра. На ЈАТ и Етихад иде 500 милиона евра. Колико ће нас коштати Железара тек ћемо видети.

Александар Вучић је на власти две и по године. За те две и по године повећао је дуг за преко 7 милијадри евра, са 15,5 на 22,8 милијарди евра (нови дугови, не враћање старих), смањио број запослених за преко 50.000 и постигао рекордан дефицит у историји Србије од преко 2,5 милијарде евра. Цео буџетски приход Србије износи једва 8 милијарди евра. Катастрофалну власт Бориса Тадића наследио је Александар Вучић, наставио све по старом и довео нас у још гори проблем.

За те две и по године је четири пута радио фискалну консолидацију заједно са својим министрима финансија, најављујући је сваки пут као спас за Србију. И четири пута смо упадали дубље у рупу. Дефицит се не може смањити повећањем пореза и смањењем расхода. То доводи до смањења привредне активности, која доводи до пада пореских прихода и још већег проблема са дефицитом. Ово је пети пут да покушава исто.

Није питање да ли треба штедети, већ где и како. Сигурно не на пензијама. Главно место уштеде је отпуштање партијски запослених кадрова у јавном сектору, углавном са купљеним дипломама, на измишљеним административним местима. Ми немамо вишак лекара, просветних радника или радника у комуналним предузећима. Ми имамо вишак партијских кадрова на измишњеним радним местима. Ово је уштеда од милијарду евра. С друге стране, потребан нам је универзалан систем социјалне заштите за све породице у Србији које немају примања и то 25.000 динара за трочлане, односно 30.000 динара за четворочлане породице. За све угрожене породице. Ово је додатни трошак од 300 милиона евра. Разлику од 700 милиона евра треба неселективно „инвестирати“ кроз смањење пореза и доприноса и увођење прогресивног опорезивања: када зарадиш мало, платиш мали порез, што зарађујеш више, плаћаш више. И треба укинути субвенције.

Ово је план изласка из кризе који је понудио Саша Радуловић док је био на челу министарства привреде крајем 2013. године. Вучић је овај план одбио јер би он значио крај његове партијске машинерије. Неспособан премијер нема ни знање, ни храброст, а што је најважније, ни интерес да уведе ред у Србији. Да је усвојен план Саше Радуловића, до сада бисмо већ завршили реструктурирање јавних предузећа, кроз личне карте бисмо тачно знали којом имовином располажемо, радни стаж би био повезан свим запосленима и заостале зараде исплаћене, а делом би радници постали и власници. Уместо реда, Александар Вучић је одабрао хаос ради очувања своје позиције. Цех његове неспособности, нажалост, плаћају сви грађани.

Прилог:

[PDF] Иницијатива предата Уставном суду Републике Србије

Претходна саопштења:

Ознаке

Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Diletanti, lazovi, plagijatori, komedijasi, prevaranti, lopovi, kukavice svih boja i rasa, ujedinite se – da vidimo koliko vas i gde sve ima?!
    Koga li je vise u Srbiji – takvih ili cestitih, kompetentnih, strucnih, nepotkupljivih, hrabrih?
    Saopstenje u svako sanduce.

  • Ja sam lekar specijalista pedijatar , primarijus i radila sam u sluzbi punih 40 godinaPosle zavrsenih studija medicine , posto sam bila stipendista Opstine Pozarevac, gde sam i zavrsila Veliku Maturu, i redovnog jednogodisnjeg staza u Pozarevackoj Bolnici, otisla sam sa suprugom Dr UglesomMaljkovic u Kostolac, u Dom Zdravlja, gde smo kao lekari radili punih 5 godina, Posle e3 godina prelazimo u Pazarevac, moj muz u Pozarevcku Bolnicu, na spacijalizaciju Dermatovenerologije a ja Decji Dispanzr.Najpre sam zavrsila kurs socijalne pedijatrije, na Institutu Dr Vukan Cupic na Novom Beogradu u trajanju od cetiri meseca a onda i spacijalizaciju, Pedijatrije, isto na Novom Beogradu, cetiri godine, da bi kao svrseni pedijatar radila u dispanzeru jos 4 godine.Bila sam vrlo aktivna i na polju prosvecivanja, odrzala na hiljade predavanja po skolama i mesnim zajednicama, odlkazila na sistematske preglede skolske dece, i u savetovalista za novorodjenu deci sve do zagubice, drzale demontracione kuhinje u Decjem dispazeru, i obucavala sa sestrama ljude kao da pripremaju hranu1975g prelazim u Beograd u Graski Zavod za Hitnu Med.Pomoc, kao specijalista za decje bolesti i osnivam Deju sluzbu i ostajem u Hitnoj Pomoci punih 20 godina.Rad se odvijao samo nocu, svaku drugu noc, od 7 uvece do 7 ujutru.Bio je tezak i lep i izazovan.Bilo je na desetero pedijatara.Necete cerovati dodatak za Noc kao specijalisti lekaru i Primarijusu , titula koja se dobija za odrtedjeni broj naucnih radova i prisustva na kongresima pedijatara i sastanaka Srpskog Lekarskog drustva, Pedijatriske sekcije bila je 100 dinara.Stan, nisam dobila, jer je stan dobio od opstine Pozarevac moj muz,a taj stan koji smo zamenili za Beograd , sada nam je uzeo Nelt!!.i nas dvoja lekara specijalista placamo Neltu kiriju, za stan koji smo legalno menjali.I sad kao kruna svega, drzava nam uzima dobar deo nasih penzija,i ko zna kad ce ih vratiti., a mi smo stariji, nemocniji i pomalo bolesni.Hvala Vam gospodine Radulovicu, sto se zauzimate za nas, i nadamo se, da c emo ipak dobiti ono sto smo krvavo stekli Primarijus, Dr Mirjana Maljkovic, pedijatar