VIDEO Gostovanje Privatizacija

Radulović za Nišku TV o povezivanju staža

Budžetom za 2014. godinu, u vreme dok je Saša Radulović bio ministar privrede, bila je predviđena isplata svih zaostalih zarada i doprinosa radnicima, koji i dan danas bezuspešno čekaju da se to dogodi. Kakav bio plan, objasnio je Saša Radulović u emisiji na niškoj televiziji (09.10.2015.):

    • Plan je predviđao da sve zaostale zarade moraju biti isplaćene i svim radnicima povezan staž. Novac je bio predviđen u budžetu za tri stvari: za zaostale zarade, povezivanje radnog staža i za otpremnine za tehnološki višak. Taj budžet je bio izglasan u Skupštini. Sve je to bilo u okviru izrade ličnih karata preduzeća.
    • Tražili smo da se uvede red, popiše imovina preduzeća, utvrde obaveze, između ostalog i obaveze prema radnicima. Plan je predviđao da se prvo popiše imovina i utvrde obaveze preduzeća, pa se saniraju obaveze prema radnicima i to tako što država otkupi te dugove od radnika. Tako zaposleni ne bi čekali stečaj ili privatizaciju da naplate doprinose za svoj radni staž, jer nije posao zaposlenog da naplaćuje doprinose, nego to radi država. Država čeka, a zaposleni odmah dobiju svoj novac.
    • Pripremili smo dva zakona koji su uz to išla i koja su u skupštinsku proceduru ušla 31. decembra 2013. godine. Umesto da Skupština raspravlja o njima, sve je prekinuto 20. januara, kada je Vučić, zajedno sa Dačićem i dva sindikalna lidera, objavio da se zakoni povlače. Nakon toga sam tražio izjašnjenje Vlade. Ono nije stiglo i podneo sam ostavku, jer nakon toga čitav plan restrukturiranja privrede više nije imao smisla.
    • Plan o isplati duga svim radnicima predvideo je da se svima isplate zarade na nivou minimalca, a preko toga bi se dug konvertovao u kapital i radnici bi delom postali vlasnici tih firmi. Takođe, trebalo je da se staž, za period kada im nisu isplaćene zarade, poveže, ali ne na nivou minimalca, nego na nivou stvarne zarade. Država bi, a ne radnici, imala potraživanja za ovaj dug i dalje bi ih potraživala u stečaju i privatizaciji.
    • A kad se za svaku firmu, nakon uvođenja reda i utvrđivanja imovine i obaveza, napravi analiza tržišta i poslovni plan, investicioni plan i koja obrtna sredstva su potrebna, onda uz to ide i sistematizacija radnih mesta, pa tek onda možemo da vidimo koliko ima tehnološkog viška. Ne izgubimo vredne radnike, nego zaista utvrdimo višak i za njih onda ima socijalni program.
    • Sve je ovo stopirano i zaustavljeno i pokazuje punu neodgovornost i nesposobnost Aleksandra Vučića i cele te ekipe. Jer, praktično evo dve godine kasnije, niko nije dobio ni zaostale zarade, niti je ljudima povezan radni staž.
    • Plan nije predvišao samo povezivanje godine ili dve, nego sve godine radnog staža za sve zaposlene. Čak smo predvideli zakonom to isto i za sva preduzeća u stečaju, ne samo za 153 preduzeća u restrukturiranju, nego i za ostale firme, koje su tada bile u Agenciji za prevatizaciju, znači ukupno 605 firmi. Za njih bi takođe važio isti program, da konačno uvedemo red u te oblasti. Umesto toga, sada imamo potpuni haos.

Pogledajte celu emisiju

 

Povezani tekstovi:

Radulović sa bivšim radnicima niških velikih preduzeća

 

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar