VIDEO Гостовање

Саша Радуловић за тв „Ритам“: Ко је овде луд?

„Посао државе је да уведе ред. Јавност, транспарентност, да људи могу да штите своје интересе и да не буду преварени. Вучић је пензионерима противуставно отео 210 милиона евра, а с друге стране на партијски систем, који чине све странке које су на власти на републичком, покрајинском или локалном нивоу, годишње баца две ипо милијарде евра. Па ко је овде луд? Грађани немају могућности да чују колико простора у буџетском систему постоји за штедњу. Ако се уведе ред, мере попут противуставног смањења пензија, неће бити потребне, а нису ни могуће по закону“ рекао је Саша Радуловић, председник покрета „Доста је било“ у интервјуу у емисији „Еxит“, на врањанској телевизији „Ритам“.

Радуловић је, објашњавајући како су заустављене реформе које је предложио као министар привреде, навео бројне примере пљачкања државне имовине које је лично установио док је био у Влади. Лидер „Доста је било“ је упозорио и на лоше намере власти и катастрофалан сценарио који се припрема – последњу распродају државне имовине коју планира Александар Вучић:

„Пошто им све то није довољно, Вучић намерава да спроведе последњу пљачку државне имовине. На реду је распродаја инфраструктуре и ту је први корак „Телеком“. После тога иде ЕПС, водовод и канализација, па и сама вода и остали ресурси. Други део имовине је грађевинско земљиште, а трећи пољопривредно земљиште. То су три последња ресурса која су нам остала и на крају ћемо бити „банана држава“, без икакве имовине и Србија ће се коначно, по њиховим плановима, претворити у земљу јефтине радне снаге, где нам паметна деца напуштају земљу и запошљавају се негде у иностранству, а они који су остали овде служе као јефтина радна снага и раде негде за минималац – нагласио је Радуловић.

Погледајте емисiју (3 дела)

Шта се догађало када је у Министарство привреде увео ред, направио систематизацију радних места и почео да мери радни учинак?

„Из Агенције за приватизацију су одлазили зато што нису били у стању да задовоље радни учинак. Прелазили су са високе плате у Агенцији, на ниже плате у министарства, јер им је тамо место било сигурно“, рекао је Саша Радуловић.

А транспарентност?

„Дође директор „Фиата“ и жали се на транспарентност, јер „Фиат“ добија огромне субвенције из буџета и то се види у извештајима, које смо радили за сваки месец. Тражили су од мене да објавим за остале, а „Фиат“ да прецтрам. Питао сам их шта би се догодило да одем у Италију и од тамошњег министра тражим да нешто не објављује. Мало су се постидели и на крају отишли. Ово је лек, систем. Србији не треба вођа, него одговорни лидери који ће тај систем примењивати“.

„Да ли је могуће да вам дође мађионичар, из шешира извуче зеца и каже „ево, имам ја страног инвеститора“. Како то иде кад тако дође тај страни инвеститор? Не иде никако, зато што се тако не ради реструктурирање. У свету је познато како се то ради. Кад ме питају да ли „Симпо“, Железара Смедерево, Индустрија мотора Раковица и сличне фирме имају будућност, ја кажем следеће: попишите имовину, попишете обавезе, урадите финансијско реструктурирање, урадите анализу тржишта, направите пословни план, видите која обртна средства имате, какве инвестиције су вам потребне. Кад се тај стручни посао уради, а за њега није потребно више од пар месеци, након тога ћу вам рећи да ли „Симпо“, Железара или ИМР имају будућност. Не иде да ја из неког шешира вадим зеца. То мора да се уради у свим фирмама које су у реструктурирању. Зашто сте директор, ако то не умете да урадите?“