Istočna Srbija

Lažna humanost Jasne Avramović

U petak 23. decembra na 6. sednici Skupštine grada Smedereva usvojen je budžet i programi poslovanja svih javnih preduzeća u gradu za 2017. godinu. Posebnu pažnju je privukla nabavka vozila JKP Vodovod Smederevo, kao još jedan dokaz bahatog trošenja novca građana, netransparentnosti, neodgovornosti i medijske manipulacije javnosti.

Važno je istaći da Vodovod najvećim delom dolazi do svoje dobiti ne dobrim poslovanjem nego prostim podizanjem cena, to jest preko grbače korisnika. U avgustu 2015. odlukom grada povećana cena vode za ogromnih 24,1%. Otuda dobit od čak 22 miliona u 2016. godini. U planu za 2017. je najavljeno dodatno povećanje cena vode za 3% počev od 1. februara, i to samo za korisnike u stambenim objektima i ustanovama (ne i privrednim subjektima), pod izgovorom usklađivanja cena sa planiranom inflacijom u 2017. godini (strana 22).

Sva ta dobit dala je opravdanje da se (uprkos politici štednje koja se svuda propagira) nabave četiri nova putnička vozila u 2016. godini (strana 91) – dve „Dačia Sandero“, jedna „Skoda Fabia“ i jedna „Lada 4×4“. Ali onda sledi obrt, i tu vest možete naći na internet portalu Grada Smedereva.

Vladimir Krstin, direktor JKP Vodovod izjavio je sledeće: „Na inicijativu gradonačelnice, Nadzorni odbor Vodovoda je sa zadovoljstvom iznašao snage da nabavi tri vozila, u sklopu jedne naše, malo veće nabavke, gde smo uzeli jedan deo teretnog programa za sopstvene potrebe i tri putnička vozila koja smo ustupili Domu zdravlja Smederevo…“.

Veoma je čudno što se ovo ustupanje uopšte ne navodi u programu poslovanju Vodovoda za 2017. godinu već samo gorepomenuta realizacija nabavke vozila u 2016, što nas je navelo da to isto potražimo u programu poslovanja za 2016. godinu.

U tom programu čak i ne postoji stavka Plan nabavki putničkih vozila za 2016. godinu niti se pominju bilo kakva vozila sem stavke za Lizing vozila i opreme u iznosu od 17.5 miliona dinara.

Daljim istraživanjem na portalu javnih nabavki može se videti da je javni poziv za vozila (u okviru stavke Lizing vozila i opreme) završen 15. januara 2016, a da su vozila i oprema po uslovima tendera na raspolaganju JKP Vodovodu od kraja februara. Dakle, tri meseca pre ustupanja Domu zdravlja, što nedvosmisleno ukazuje da JKP Vodovod nije planirao nikakvo ustupanje.

Kako je došlo onda do ovog „humanog“ gesta? Na zahtev gradonačelnice i njenu incijativu, jer je pokušala da ovo bahato razbacivanje novcem sakrije i lažno ga medijski predstavi kao svoje i društveno odgovorno ponašanje jednog javnog preduzeća.

A u stvari ovde se radi o suprotnom – o društveno neodgovornom ponašanju (direktora i nadzornog odbora JKP Vodovoda), samopromociji i ubiranju jeftinih političkih poena gradonačelnice Jasne Avramović na teret građana Smedereva, jer:
1. Zašto JKP Vodovod nabavlja automobile za patronažu, zašto to ne učini Dom zdravlja? Možda zato što Dom zdravlja nema novca? A novca nema zbog Gradske uprave koja je uplatila samo 46% planiranih sredstava za Dom zdravlja u 2016. godini (videti u realizaciji budžeta Grada za 2016).

2. Zašto se čeka na ustupanje baš tri meseca? Zašto se ustupanje automobila ne pominje uopšte u planovima, ni pre ni posle?

3. Zašto se nabavljaju potpuno novi automobili za patronažu u trenutku kada sva javna preduzeća nabavljaju polovna vozila (JKP Zelenila i groblja, JKP Parking servis, itd.). I sam Dom zdravlja nabavlja polovna vozila za mnogo važnije delatnosti, npr. nabavka dva polovna sanitetska vozila i polovnog vozila za prevoz pacijenata na dijalizi (informacija sa portala javnih nabavki).

Zbog potpunog odsustva transparentnosti i neodgovornog ponašanja javnih preduzeća, Gradske uprave i većine u gradskoj Skupštini koja bez ikakve dublje analize odobrava programe javnih preduzeća, postavlja direktore istih i podržava sve njihove odluke imamo ovakve situacije.

I umesto da se bahato ponašanje uprave JKP Vodovoda spreči i kazni, vlast pribegava već oprobanom principu medijske manipulacije i skrivanja iza „humanih“ gestova.

Ovakvi potezi uništavaju naš grad. Mi ih nećemo tolerisati.

“Dosta je bilo” Smederevo

Oznake

DJB Mladi

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar