Источна Србија Финансије

У буџету ништа ново

Власт буџетом финансира оно што у вођењу своје политике поставља као приоритетни друштвени циљ.Ако је као друштвени циљ постављена брига о младима,средства у буџету биће опредељена на пројекте који се баве младом популацијом,ако се као приоритет постави развој пољопривреде,новац ће се буџетом кроз пројекте и активности опредељивати ка пољопривредним произвођачима.

Ситуација у буџету Зајечара је таква да је   од планираних, мизерних 3.000.000.динара намењених  фондацији за подстицај рађања деце у првих шест месеци тамо пристигло  нула динара,а Фонд за развој пољопривреде је празан са пристиглих  115.639 динара….

На 6.седници Скупштине Града Зајечара,показало се да ни подстицај рађању деце а ни подстицај пољопривреди нису приоритети ове власти.Санација Стадиона на Краљевици,изградња Хале сирава и уређивање атарских путева је оно што је власт означила као приоритетни друштвени циљ јер је  допунским буџетом, новац усмерила на ове пројекте.

Да ли су ови пројекти оправдани?Зашто је санација стадиона на коју је опредељено 5.000.000.динара  приоритет?Ко ће играти на том стадиону ако је Фудбалски клуб“ Тимок „ у блокади скоро 1000 дана са износом блокаде  на дан 29.09.2017.год.од 26.031.515,71 динара…. Ту информацију би власт морала да нам да,јер  је новац који се троши из буџета града,новац свих нас.Да  бисмо могли да размотримо оправданост пројекта морали би смо да знамо како ће се употребити опредељени новац ,за које пројекте и активности ће се искористити.Из нетранспарентног буџета и из нетранспарентних Одлука о допунском буџету не добијамо информације којима би  власт грађанима објаснила сврсисходност овакве расподеле новца,као и увек до сада средства се усмеравају по бабу и стричевима,не по  приоритету.

Буџет града је озбиљно урушен,а оваквим хитним ребалансима који су усмерени само на извлачење пара из буџета неће се опоравити.

Против Града Зајечар у току првих шест месеци ове године поднета су 483 предлога за извршење по разним основама а ту је и преко 500 нових тужби буџетских корисника за исплату породиљских надокнада,стипендија,регреса,јубиларних награда,путних трошкова па чак и одборничких накнада. Све то ће додатно осиромашити већ сиромашан буџет,јер власт уместо да одмах измири обавезе које има ,то ради по сили закона,извршењем и принудном наплатом,па тако уз основицу плаћа и судске трошкове и камате.

Зато ДЈБ инсистира на  успостављању система контроле трошења буџетског новца ,где ће сваки заинтересовани грађанин, знати како се њиме располаже  простим читањем буџета.Власт мора да одговорно и транспарентно користи јавни новац и да се одговорно понаша према корисницима буџетских средстава.Када будемо вршили власт, ми  ћемо  се бавити приоритетима,а нећемо упумпавати новац тамо где највише може да се извуче са стране као што је то сада случај!Тога нам је и у Зајечару као и у Србији и више него доста.

 

Рашчанин Мирјана

Општински координатор ДЈБ

Ознаке
ДЈБ Зајечар

ДЈБ Зајечар

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар