Istočna Srbija Finansije

U budžetu ništa novo

Vlast budžetom finansira ono što u vođenju svoje politike postavlja kao prioritetni društveni cilj.Ako je kao društveni cilj postavljena briga o mladima,sredstva u budžetu biće opredeljena na projekte koji se bave mladom populacijom,ako se kao prioritet postavi razvoj poljoprivrede,novac će se budžetom kroz projekte i aktivnosti opredeljivati ka poljoprivrednim proizvođačima.

Situacija u budžetu Zaječara je takva da je   od planiranih, mizernih 3.000.000.dinara namenjenih  fondaciji za podsticaj rađanja dece u prvih šest meseci tamo pristiglo  nula dinara,a Fond za razvoj poljoprivrede je prazan sa pristiglih  115.639 dinara….

Na 6.sednici Skupštine Grada Zaječara,pokazalo se da ni podsticaj rađanju dece a ni podsticaj poljoprivredi nisu prioriteti ove vlasti.Sanacija Stadiona na Kraljevici,izgradnja Hale sirava i uređivanje atarskih puteva je ono što je vlast označila kao prioritetni društveni cilj jer je  dopunskim budžetom, novac usmerila na ove projekte.

Da li su ovi projekti opravdani?Zašto je sanacija stadiona na koju je opredeljeno 5.000.000.dinara  prioritet?Ko će igrati na tom stadionu ako je Fudbalski klub“ Timok „ u blokadi skoro 1000 dana sa iznosom blokade  na dan 29.09.2017.god.od 26.031.515,71 dinara…. Tu informaciju bi vlast morala da nam da,jer  je novac koji se troši iz budžeta grada,novac svih nas.Da  bismo mogli da razmotrimo opravdanost projekta morali bi smo da znamo kako će se upotrebiti opredeljeni novac ,za koje projekte i aktivnosti će se iskoristiti.Iz netransparentnog budžeta i iz netransparentnih Odluka o dopunskom budžetu ne dobijamo informacije kojima bi  vlast građanima objasnila svrsishodnost ovakve raspodele novca,kao i uvek do sada sredstva se usmeravaju po babu i stričevima,ne po  prioritetu.

Budžet grada je ozbiljno urušen,a ovakvim hitnim rebalansima koji su usmereni samo na izvlačenje para iz budžeta neće se oporaviti.

Protiv Grada Zaječar u toku prvih šest meseci ove godine podneta su 483 predloga za izvršenje po raznim osnovama a tu je i preko 500 novih tužbi budžetskih korisnika za isplatu porodiljskih nadoknada,stipendija,regresa,jubilarnih nagrada,putnih troškova pa čak i odborničkih naknada. Sve to će dodatno osiromašiti već siromašan budžet,jer vlast umesto da odmah izmiri obaveze koje ima ,to radi po sili zakona,izvršenjem i prinudnom naplatom,pa tako uz osnovicu plaća i sudske troškove i kamate.

Zato DJB insistira na  uspostavljanju sistema kontrole trošenja budžetskog novca ,gde će svaki zainteresovani građanin, znati kako se njime raspolaže  prostim čitanjem budžeta.Vlast mora da odgovorno i transparentno koristi javni novac i da se odgovorno ponaša prema korisnicima budžetskih sredstava.Kada budemo vršili vlast, mi  ćemo  se baviti prioritetima,a nećemo upumpavati novac tamo gde najviše može da se izvuče sa strane kao što je to sada slučaj!Toga nam je i u Zaječaru kao i u Srbiji i više nego dosta.

 

Raščanin Mirjana

Opštinski koordinator DJB

Oznake

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar