VIDEO Здравство Скупштина

(ВИДЕО) Бранка Стаменковић – Држава тражи гомилу медицинских података о грађанима, а неће да каже зашто

Тренутно су на дневном реду Скупштине 2 медицинска закона. Волео бих да кажем да су то Закон о здравственој заштити и закон о здравственом осигурању, али нажалост не могу то да кажем.

Ова два закона која су кровна и веома важна за функционисање домаћег здравственог система и која су прошла јавну расправу још крајем прошле и почетком ове године, нису ушла ни у скупштинску процедуру.

Уместо тога, ми данас имамо Закон о медицинским средствима и закон о измени закона о медицинској евиденцији и документацији који треба да донесу промене, али много мање битније и хитније од ова друга два закона која из непознатог разлога никако не улазе у скупштинску процедуру.

Посланичка група Доста је било сматра да су два закона која су тренутно на дневном реду изузетно лошег квалитета, да их треба повући из скупштинске процедуре, дорадити јер су недовршени, а пошто нису ни хитни, можемо себи да дозволимо да их уредимо пре него што их вратимо у скупштину.

Закон о медицинским средствима ако се донесе у овом облику у коме је дошао у скупштину, унеће велику забуну у сферу здравства која је повезана са лековима и медицинским средствима. Идеја је да пола старог закона треба да престане да важи, а пола остане, те је ризик да од целе ствари настане папазјанија.

Потпуно је нејасно зашто предлагач није поред Закона о медицинским средствима поднео и Закон о лековима, па да онда усвојимо оба закона и да тренутно важећи у потпуности престане да важи.

Главни проблем је пак у томе што држава тражи сакупљање огромног боја медицинских података о грађанима, док не нуди објашњење шта ће им ти подаци што отвара могућност за злоупотребу.

Доста је било

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Pošto bolesni građani ne izlaze na izbore, gospoda naprednjaci će ih popisati i slati im izborne komisije da glasaju za njih . Naravno na kućnoj adresi. Ovde po meni tajne nema-dakle bolesni traže glasanje od kuće, zato im treba spisak,