VIDEO Zdravstvo Skupština

(VIDEO) Branka Stamenković – Država traži gomilu medicinskih podataka o građanima, a neće da kaže zašto

Trenutno su na dnevnom redu Skupštine 2 medicinska zakona. Voleo bih da kažem da su to Zakon o zdravstvenoj zaštiti i zakon o zdravstvenom osiguranju, ali nažalost ne mogu to da kažem.

Ova dva zakona koja su krovna i veoma važna za funkcionisanje domaćeg zdravstvenog sistema i koja su prošla javnu raspravu još krajem prošle i početkom ove godine, nisu ušla ni u skupštinsku proceduru.

Umesto toga, mi danas imamo Zakon o medicinskim sredstvima i zakon o izmeni zakona o medicinskoj evidenciji i dokumentaciji koji treba da donesu promene, ali mnogo manje bitnije i hitnije od ova druga dva zakona koja iz nepoznatog razloga nikako ne ulaze u skupštinsku proceduru.

Poslanička grupa Dosta je bilo smatra da su dva zakona koja su trenutno na dnevnom redu izuzetno lošeg kvaliteta, da ih treba povući iz skupštinske procedure, doraditi jer su nedovršeni, a pošto nisu ni hitni, možemo sebi da dozvolimo da ih uredimo pre nego što ih vratimo u skupštinu.

Zakon o medicinskim sredstvima ako se donese u ovom obliku u kome je došao u skupštinu, uneće veliku zabunu u sferu zdravstva koja je povezana sa lekovima i medicinskim sredstvima. Ideja je da pola starog zakona treba da prestane da važi, a pola ostane, te je rizik da od cele stvari nastane papazjanija.

Potpuno je nejasno zašto predlagač nije pored Zakona o medicinskim sredstvima podneo i Zakon o lekovima, pa da onda usvojimo oba zakona i da trenutno važeći u potpunosti prestane da važi.

Glavni problem je pak u tome što država traži sakupljanje ogromnog boja medicinskih podataka o građanima, dok ne nudi objašnjenje šta će im ti podaci što otvara mogućnost za zloupotrebu.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Jos nisu smislili kako da iskoriste te podatke, ali polako, smislice oni kako da nateraju i bolsne da glasanju za njih za kutiju lekova…

  • Pošto bolesni građani ne izlaze na izbore, gospoda naprednjaci će ih popisati i slati im izborne komisije da glasaju za njih . Naravno na kućnoj adresi. Ovde po meni tajne nema-dakle bolesni traže glasanje od kuće, zato im treba spisak,